„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
+4.2 °C
daļēji mākoņains

Francis Gusts kvalificējas U21 pasaules čempionāta finālam

Sestdien, 7. maijā, trijās Eiropas valstīs norisinājās U21 pasaules čempionāta pusfināls. No katra pusfināla nākamajā kārtā iekļuva četri spīdvejisti -- no pieciem Latvijas sportistiem tikai viens izcīnīja ceļazīmi uz šo prestižo sacensību finālu.


Pats pirmais posms tika aizvadīts Gislavedā (Zviedrija). Tajā nestartēja neviens Latvijas spīdvejists. Pēc visu braucienu rezultātiem finālā iekļuva Jans Kvehs (Čehija), Kaspers Heriksons (Zviedrija), Jakubs Miskovjaks un Viktors Pšijemskis (Polija). Otrais posms tika aizvadīts Daugavpilī. Šoreiz līdzjutēji vēroja četru Latvijas sportistu -- Ričarda Ansviesuļa, Ernesta Matjušonoka, Artjoma Juhno un Ņikitas Kauliņa sniegumu. Daugavpils spīdveja līdzjutēji cerēja, ka ceļazīmi uz finālu iegūs vismaz viens vai, veiksmes gadījumā, divi spīdvejisti. Taču kļūdu sērija noveda pie tā, ka neviens no sportistiem neiekļuva nākamajā sacensību posmā. Ņ. Kauliņa sniegumu ar lielu varbūtības pakāpi ietekmēja braukšanas pieredzes trūkumu. (Šī gada 14. jūlijā jaunais sportists kļūs pilngadīgs.) Viņam šie ir pirmie soļi spīdvejā, un, kā zināms, "pirmā pankūka bieži vien ir kunkuļaina". Arī šoreiz nekas nesanāca tā kā gribējās. Pirmajā braucienā, kurā Ņ. Kauliņš startēja kopā ar Ernestu Matjušonoku, Ņikita rupji pārkāpa noteikumus taisnē un notrieca savu komandas biedru. Rezultātā E. Matjušonokam pēc kritiena bija nepieciešama ārstu palīdzība. Par laimi, redzamu nopietnu traumu nebija, tāpēc Ernests spēja turpināt cīņu. Tomēr kritiens ietekmēja sportista sniegumu. Viņš tiešām ļoti centās, bet galarezultātā izcīnīja vien deviņus punktus. Ar to nepietika, lai iekļūtu labāko četriniekā, Ernests palika sestajā vietā.

Rīdzinieks Ričards Ansviesulis joprojām nav atguvies no gūtās traumas. Pirms nedēļas sacīkstēs ar Žešovas komandu mūsu juniors atkal nokrita un pasliktināja situāciju. Lai pilnībā atveseļotos, ar nedēļu bija par maz. Rezultāts – astoņi punkti un astotā vieta. Savukārt Artjomam Juhno pieci punkti un 11. pozīcija. Savukārt Ņikita Kauliņš palika bez punktiem.


Jāpiebilst, ka šajā posmā startēja arī meitene Selīna Lībmane no Vācijas. Sportistei šogad apritēja 21 gads. Viņai ir Polijas Otrās līgas sacensību pieredze. Selīna pārstāvēja Vācijas klubu „MSC Wölfe Wittstock”. Daugavpilī S. Lībmane piecos braucienos ieguva sešus punktus un ieņēma 10. vietu – viņai tas ir gana labs rezultāts.


No Daugavpils pusfināla tiesības sacensties finālā izcīnīja Kevins Juls Pedersens (Dānija), Daniels Klima (Čehija), Mateušs Čerņaks un Viktors Lamparts (Polija).


Un, visbeidzot, trešais posms tika aizvadīts Krško Slovēnijā, kur sacentās Francis Gusts. Un tieši šis Latvijas juniors pārstāvēs Latviju pasaules čempionāta finālā. Viņš ne tikai iekļuva labāko četriniekā, bet izcīnīja pirmo vietu šajās sacensībās. Jāpiebilst, ka Francis uzstādīja arī jaunu treka rekordu, -- tagad tas ir 63,91 sekunde. Mūsu spīdvejists izcīnīja 14 punktus, turklāt līderpozīciju šajās sacīkstēs viņš zaudēja tikai vienā – sestajā braucienā, kurā Franci apdzina Petrs Hlupāčs.


Labākie četri šajā posmā bija Francis Gusts (Latvija), Mateušs Svidņickis (Polija), Jonass Knudsens (Dānija) un Petrs Hlupāčs (Čehija). 27. maijā Prāgā norisināsies U21 pasaules čempionāta finālposms.

Šajā pašā dienā Debrecenā (Ungārija) notika Eiropas čempionāta spīdvejā kārtējā kvalifikācijas kārta pieaugušajiem. Šajā posmā, turklāt ļoti veiksmīgi, startēja Andžejs Ļebedevs, kurš iekļuva šī gada Eiropas čempionāta jeb SEC pamatsacensību pretendentu finālā.


Daugavpilietis sāka sacensības ļoti labi -- savā pirmajā braucienā viņš uzvarēja un apsteidza trīs citus konkurentus no galvenā pretendentu loka -- čehu Eduardu Krčmaržu, poli Kacperu Vorinu un dāni Mihaelu Jepsenu Jensenu. Nākamajā braucienā -- atkal uzvara un starp pieveiktajiem Lielbritānijas čempions un Daugavpils "Lokomotiv" leģionārs Adams Eliss (finišēja otrais). Tālāk tik gludi negāja -- otrā un divas trešās vietas. Summā Andžejs Ļebedevs izcīnīja desmit punktus.

Ar 14 punktiem pirmais bija polis Janušs Kolodzejs, 13 punktus ieguva francūzis Dimitrijs Beržē un zviedrs Jakubs Torsels, bet trim braucējiem bija 10 punkti. Tādējādi viņi piedalījās papildbraucienā par divām ceļazīmēm uz SEC pretendentu finālu. Šoreiz uzvarēja A. Ļebedevs, otrais – M. Jepsens Jensens -- viņi abi iekļuva pretendentu finālā. Savukārt A. Eliss, kurš finišēja trešais, finālā būs rezervists.


Labāko trijniekā iekļuva polis Janušs Kolodzejs, francūzis Dimitrijs Beržē un zviedrs Jakobs Torsels. Izaicinājumā ar viņiem sacentīsies A. Ļebedevs un M. Jepsens-Jensens.


Svētdien, 8. maijā, izbraukumā Daugavpils "Lokomotiv" aizvadīja Polijas Otrās spīdveja līgas sacīkstes. Opolē komanda ar rezultātu 37:53 piedzīvoja zaudējumu cīņā ar vietējo klubu "Bedmet OK Kolejarz". Leģionāri uzrādīja labākos rezultātus komandā. Daugavpils klubā visvairāk punktu (11) guva brits Adams Eliss. Otrais rezultāts austrālietim Nikam Morisam (10+1), trešais -- dānim Renē Baham (9). Jevgeņijs Kostigovs šoreiz guva tikai 3 punktus un bonusu, Daniils Kolodinskis -- 1 punktu, bet abi juniori kopā izcīnīja trīs punktus.