„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.1 °C
apmācies

Izstrādāts būvprojekts otras šķeldas katlumājas būvniecībai

Šobrīd ir izstrādāts un iesniegts Būvvaldē būvprojekts minimālā sastāvā otras šķeldas katlumājas būvniecībai Daugavpilī, “Latgales Laikam” pastāstīja Daugavpils domes izpilddirektores vietniece Tatjana Dubina.

Plānots, ka šonedēļ noslēgsies pretendentu atlase, pēc kā viņi varēs iesniegt savus tehniskos un finanšu piedāvājumus otras šķeldas katlu mājas projektēšanai. Projekta pieteikumu Centrālajai finanšu un līgumu aģentūrai pašvaldība plāno iesnigt līdz 16. maijam.

Otru šķeldas katlumāju paredzēts uzbūvēt AS „Daugavpils siltumtīkli” SC-2 teritorijā. Maijā valsts līmenī varētu tikt atklāta programma šādu projektu finansēšanai. Tādēļ pašvaldībai ir jābūt gataviem augstas gatavības projektiem.

Līdz ar otras šķeldas katlumājas būvniecību kurināmā -- šķeldas un dabasgāzes -- izmantošanā tiktu panākta proporcija 50/50%. Pīķa stundās pilsētai nepieciešamā siltumenerģijas jauda ir ap 150 MW. Patlaban no šķeldas tiek ražoti tikai 36 MW. Otras šķeldas katlumājas plānotā jauda ir 20 MW.

Otras šķeldas katlumājas izbūve mazinātu arī Daugavpils siltumapgādes uzņēmuma atkarību no privātajiem siltuma piegādātājiem. Šogad privātie siltumenerģijas piegādātāji atteicās no siltumenerģijas piegādes un pilsēta bija spiesta pirkt dabasgāzi biržā par biržas augstajām cenām, lai aizvietotu privāto piegādātāju jaudas.

Veiksmīgas apstākļu sakritības gadījumā otru šķeldas katlumāju Daugavpilī varētu uzbūvēt līdz 2023. gada beigām. Tās būvniecības provizoriskās izmaksas varētu kļūt zināmas pēc tam, kad tiks izsludināts konkurss par tiesībām veikt tās būvniecību.

Ja līdz aprīlim situāciju apkures jomā Daugavpilī pamatīgi atviegloja mediāna -- valsts noteiktais maksimāli atļautais siltumenerģijas tarifs -- 68 eiro par megavatstundu (MWh). Tad, sākot no maija, maksa par apkuri Daugavpilī ir 94,32 eiro par MWh.

Lietotāju aktuālais parāds par siltumenerģiju uz 30. aprīli Daugavpilī bija 2 742 638 eiro.