„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+5.0 °C
skaidrs laiks

Daugavpilī par 15 miljoniem eiro būvēs vēl vienu šķeldas katlumāju

Daugavpilī par 15 miljoniem eiro būvēs vēl vienu šķeldas katlumāju

Ivars Soikāns

Daugavpils pilsētas domes ārkārtas sēdē pašvaldības deputāti atbalstījuši pašvaldības AS “Daugavpils siltumtīkli” projekta realizāciju, kura gaitā pilsētā paredzēts izbūvēt vēl vienu jaunu ar šķeldu kurināmu katlumāju.

Daugavpils pilsētas pašvaldībā “Latgales Laiku” informēja, ka projekta “Fosilā kurināmā aizstāšana Daugavpilī” gaitā PAS “Daugavpils siltumtīkli” otrās siltumcentrāles teritorijā, Silikātu ielā 8, paredzēts uzstādīt divus ar koksnes šķeldu kurināmus ūdenssildāmos katlus ar jaudu desmit megavati (MW), kā arī biomasas padeves sistēmu, elektrostatisko filtru un dūmgāzu kondensācijas ekonomaizeri ar jaudu četri MW.

Projekta realizācijas mērķis ir aizstāt fosilo resursu izmantošanu siltumenerģijas ražošanā ar atjaunojamiem energoresursiem, uzlabot katlumājas darbības efektivitāti, nodrošinot nepārtrauktu un stabilu siltumenerģijas piegādi esošiem patērētājiem, un samazināt vai saglabāt siltumenerģijas izmaksas.

PAS “Daugavpils siltumtīkli” ražo siltumenerģiju trīs siltumcentrālēs un vairākās lokālajās katlumājās, kurās pamatkurināmais ir dabasgāze, ar ko tiek saražoti apmēram 85% siltumenerģijas. Ņemot vērā to, kas pašlaik notiek enerģijas tirgū, kā arī to, ka nav iespējams prognozēt dabasgāzes cenu izmaiņas ilgtermiņā, uzņēmums ir nolēmis realizēt jaunas biomasas katlumājas būvniecību, skaidro PAS “Daugavpils siltumtīkli” valdes loceklis Aleksandrs Karpenko.

Projekta realizācijas rezultātā ar biomasu saražotās siltumenerģijas īpatsvaru uzņēmumā palielināsies līdz 50%. Ziemas periodā PAS “Daugavpils siltumtīkli” iepērk siltumenerģiju no neatkarīgajiem ražotājiem, bet projekta realizācija ļaus uzņēmumam atteikties no enerģijas iepirkšanas.

Pirms dažām nedēļām domes sēdē deputāti atbalstīja vienošanās parakstīšanu ar Centrālo finanšu līgumu aģentūru (CFLA) par iespējamās tiesvedības izbeigšanu. Šādu lēmumu pieņēma arī Daugavpils siltumapgādes uzņēmuma kapitāldaļu turētāja pārstāve. Faktiski piecu miljonu eiro finansējuma korekcija, kas tika piemērota PAS “Daugavpils siltumtīkli” īstenotajam šķeldas katlumājas būvniecības projektam TEC-3, tikusi iekļauti jaunajā atlases kārtā, norādīja Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš.

Pašlaik tā ir vienīgā izsludinātā atlase saistībā ar fosilā kurināmā aizstāšanas projektiem, citu alternatīvu aktivitāšu Latvijā nav, tāpēc uzņēmumam ir nepieciešams pašvaldības atbalsts, lai tas varētu pretendēt uz vismaz 4 000 000 eiro Kohēzijas fonda līdzfinansējumu. Kopējās projekta izmaksas tiek lēstas 15 miljonu eiro apmērā. Projektu plānots īstenot līdz nākamā gada beigām.