„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 8. maijs
Trešdiena
Staņislava, Staņislavs, Stefānija
-0.8 °C
skaidrs laiks

„Daugavpils ūdens” izstrādā dūņu lauku rekultivācijas projektu

Lai sakārtotu dūņu laukus Križos, pašvaldības SIA „Daugavpils ūdens” patlaban izstrādā projektu to rekultivācijai, “Latgales Laikam” pastāstīja Daugavpils domes izpilddirektore Sabīne Šņepste.

Nesen atbildīgajām amatpersonām bija sanāksmes ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvjiem un Vides pārvaldes speciālistiem un ekspertiem, kas izstrādā šo rekultivācijas projektu. Patlaban tiek mēģināts saprast, kādus pirmos soļus ir iespējams spert, lai situāciju uzlabotu un novērstu turpmākos avāriju riskus dūņu laukos, kas patlaban atrodas vissliktākajā stāvoklī.

Savukārt lielākie darbi ir paredzēti pēc rekultivācijas projekta izstrādes, piesaistot to realizācijai nepieciešamo finansējumu no valsts budžeta līdzekļiem vai arī Eiropas Savienības fondiem. Dūņu lauku sanācijas darbu kopējās izmaksas tiek lēstas vairāk nekā piecu miljonos eiro apmērā.

Paredzams, ka dūņu lauku rekultivācijas vai sanācijas darbu projektu būs iespējams sadalīt kārtās un īstenot pakāpeniski. Savukārt patlaban tiek meklēti risinājumi, kā rīkoties ar kritiskākajiem dūņu laukiem, lai nepieļautu avāriju atkārtošanos.

Aizvadītā gada nogalē no dūņu laukiem “Križi” vaļņa nobrukuma rezultātā vidē noplūda 14 000 kubikmetri dūņu, radot piesārņojumu blakus esošajā meža teritorijā un Stropes, Līksnas upē.

Dūņu lauki pēc to bīstamības apkārtējai videi var tikt pielīdzināti gudrona dīķiem.