„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
+2.2 °C
daļēji mākoņains

Daugavpilī būtiski pieaugs maksa par bērnu ēdināšanu bērnudārzos

Sakarā ar produktu sadārdzināšanos no 1. septembra par 45,82% palielināsies vecāku līdzmaksājums par bērna ēdināšanu Daugavpils pirmsskolas izglītības iestādēs, šādu lēmumu Daugavpils pilsētas domes sēdē atbalstīja pašvaldības deputāti.

Veicot produktu iepirkuma procedūru Daugavpils pilsētas pirmsskolas izglītības iestāžu audzēkņu ēdināšanai, Izglītības pārvalde analizēja pretendentu piedāvātās cenas salīdzinājumā ar 2021. gadā noslēgto līgumu cenām un secināja, ka pamatprodukti – gaļa, piens, miltu izstrādājumi, vidēji sadārdzinājušies par apmēram 50%.

Līdz šim viena - divus gadu vecuma grupu audzēkņu ēdināšanas izcenojums vienam bērnam bija 2,66 eiro dienā. Sadārdzinoties pārtikas produktiem, tas sasniedz 3,31 eiro. Vecāko pirmsskolas izglītības iestāžu grupu audzēkņu ēdināšanas izcenojums no 2,95 eiro dienā ir sadārdzinājies līdz 3.73 eiro.

Pašvaldība sedz visas izmaksas, kas saistītas ar bērnu uzturēšanos pirmsskolas izglītības iestādēs - telpu uzturēšanu, izglītības, tehniskā un virtuves personāla atalgojumu kā arī komunālos maksājumus. No pašvaldības budžeta tiek apmaksāta ēdināšana bērniem no maznodrošinātām un trūcīgām ģimenēm, bērniem no daudzbērnu ģimenēm, kā arī bērniem ar īpašām vajadzībām. Līdz ar pārtikas produktu un energoresursu cenu kāpumu, šim nolūkam palielināsies arī pašvaldības līdzfinansējums.

Ar vecāku līdzfinansējumu tiek segtas tikai bērnu ēdināšanai nepieciešamo produktu izmaksas. Līdz ar pārtikas produktu cenu kāpumu, Izglītības pārvalde rosināja palielināt vecāku līdzmaksājumu no 1,42 eiro līdz 2,07 eiro dienā audzēkņiem viena -divu gadu vecumā un no 1,71 eiro uz 2,49 eiro dienā audzēkņiem trīs līdz sešu gadu vecumā.

Vecāku līdzmaksājums par bērnu ēdināšanu Daugavpils pilsētas pirmsskolas izglītības iestādēs nebija palielināts kopš 2008. gada, kad tas bija viens lats jeb 1,42 eiro dienā, lai gan ēdināšanas izmaksas šajā laika posmā ir mainījušās. Izglītojamo ēdināšanas maksas izmaiņas Daugavpils pilsētas pirmsskolas izglītības iestādēs stāsies spēkā no šā gada 1. septembra.