„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.6 °C
apmācies

Daugavpilietis triumfē Pasaules kausa izcīņas posmā novusā

Jūlija beigās Polijā, Veličkā, norisinājās Pasaules kausa novusā 3. posms. Sacensībās startēja 49 sportisti no Polijas, Vācijas, Ukrainas, Latvijas un Igaunijas. Vienlaicīgi tas bija arī Eiropas kausa otrais posms novusā cilvēkiem ar ierobežotām spējām.

Latvijas komandu šajās sacensībās pārstāvēja arī daugavpilietis Raimonds Putāns. Izcīnot pirmo vietu, viņš kļuva par abu šo sacensību uzvarētāju.

Sacensības norisinājās pēc Šveices sistēmas, kad pretinieku katrai kārtai izvēlas dators, 11 kārtās sešos setos, beigās veidojot Buholca koeficientu, kurš nosaka vietu sadalījumu pie vienāda punktu skaita.

Intervijā „Latgales Laikam” Raimonds Putāns pastāstīja, ka novusā nokļuva teju nejauši. Pirms vairākiem gadiem, lasot ģimenē avīzi, pamanīja tajā informāciju par Latvijas Novusa federāciju. Vēlāk no sava paziņas Nikolaja Trifonova uzzināja, kur Daugavpilī notiek novusa treniņi.

2015. gada beigās, kad Raimonds sāka interesēties par novusu, tie notika Daugavpils poļu biedrībā „Promieņ”. Sacensībās profesionāli piedalīties viņš sāka 2016. gadā, iegūstot debijas sezonā sacensībās cilvēkiem ar ierobežotām spējām savu pirmo kausu.

Patlaban Raimonds trenējas mājās, kur viņam ir savs profesionāls galds, pie paziņām, vai arī Augšdaugavas novadā, Locikos, kur divas reizes nedēļā notiek treniņi novusā. Katrs šāds treniņš ilgst vidēji trīs stundas.

Galvenā atšķirība starp profesionālu un parastu novusa galdu ir biezākas apmales un vairākkārtējs lakojums, kas uzlabo atsitiena precizitāti un slīdamību.

Izņemot aizraušanos ar novusu, Raimonds interesējas arī par sportu un cenšas piekopt veselīgu dzīvesveidu, ir biedrības „Invalīdu sporta klubs” dalībnieks. Biedrība viņam nereti sniedz finansiālu atbalstu dalībai dažādās sacensībās. Raimondam ir arī divas augstākās izglītības. Daugavpils Universitātē viņš ir ieguvis bakalaura grādu ekonomikā un profesionālā maģistra grādu starpkultūru attiecībās. Kopš marta viņš strādā Daugavpils Sociālajā dienestā par ekonomistu.

Aizvadītās nedēļas nogalē Raimonds Putāns ar panākumiem startēja Igaunijā, Veru notikušajā Eiropas kausa trešajā posms novusā cilvēkiem ar ierobežotām spējām, kur izcīnīja divas pirmās vietas -- gan individuālajās sacensībās, gan arī pārī ar Nikolaju Trifonovu.

Komentāri

17.08.2022 22:23
Līdzjūtējs
Malacis! Super! Veiksmi!
15.08.2022 16:35
Adel
Supper latgales puika.Malacis raimonds..lai veicas ari turpmak.