„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 8. maijs
Trešdiena
Staņislava, Staņislavs, Stefānija
-0.9 °C
skaidrs laiks

Krāslavas makšķernieki: braukt pa Daugavu ar motorlaivu ir bīstami

Krāslavas iedzīvotāji un makšķerēšanas entuziasti ziņo, ka ūdens līmenis Daugavā nokrities līdz ārkārtīgi bīstamam līmenim -- ir apgrūtināta pārvietošanās ar motorlaivām, jo ​​pastāv iespēja uzskriet uz sēkļa. Kļuvusi sarežģīta arī peldlīdzekļu nolaišana ūdenī un pacelšana, jo ierastās izejas atrodas daudz augstāk par upes krasta malu.

Pēc Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem, vidējais ūdens līmenis pie Krāslavas ir tuvu nullei. Tas, protams, nenozīmē pilnīgu Daugavas gultnes izžūšanu, taču daudzviet upe ir kļuvusi ļoti sekla.

Papildu bīstamībai, ko pārlieku zemais ūdens līmenis rada motorlaivām, negatīvā ietekme ir saistīta arī ar aļģu aktīvu augšanu, kas ir kaitīgas zivīm un degradē upju krastus.

Jāatzīmē, ka situācija ar ilgstošu sausumu un upju izžūšanu šobrīd ir aktuāla daudzviet Eiropā. Piemēram, Francijas garākā upe -- Luāra, pie kuras atrodas Orleāna, augštecē un vidustecē ir gandrīz izzudusi. Šajā situācijā var tikt saražots arī mazāk elektroenerģijas Latvijas un Eiropas HES.