„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.1 °C
nedaudz mākoņains

Marina Isupova: “Daugavpilī skolas un bērnudārzi ir gatavi mācību gadam”

grani.lv

Vasara ir paskrējusi vēja spārniem un atkal ir klāt rudens. Tradicionāli 1. septembrī bērni pēc garā vasaras brīvlaika dodas uz skolu. Daudziem šis nav pirmais mācību gads, bet citi izglītības iestādes slieksni pārkāps pirmo reizi -- visi skaisti saposušies un ar ziedu pušķiem.

Arī šis gads nebija izņēmums, simtiem jauno daugavpiliešu 1. septembrī devās uz skolu. Bet cik gatavas šim mācību gadam ir izglītības iestādes un skolotāji? To jautājām Daugavpils Izglītības pārvaldes vadītājai Marinai Isupovai.

– Marina, cik bērnu šogad ies Daugavpils skolās?

– Jauno mācību gadu uzsāks nedaudz vairāk par deviņiem tūkstošiem bērnu – 9200, viņi iegūs pamata vai vidējo izglītību. Pirmo reizi skolas slieksni pārkāps 920 bērni. Salīdzinot ar pagājušo gadu, šis skaitlis ir nedaudz pieaudzis. 2021. gadā uz skolu devās 9190 bērni, pirmajā klasē – 886 bērni. Ja runājam par desmito klasi, tad tikai nedaudz vairāk kā puse devīto klašu absolventu izlēma turpināt izglītību vidusskolā -- 56% no kopskaita, daudzi izvēlējās apgūt specialitāti profesionālajās izglītības iestādēs. Jaunajā mācību gadā durvis vēra 14 bērnudārzi un 13 vispārizglītojošās skolas. Ar to aizpildīšanu īpašu problēmu nebija.

– Kādas izmaiņas notikušas pirms šī mācību gada?

– Ir notikušas būtiskas izmaiņas. Pilsētā palicis mazāk skolu un bērnudārzu, iemesls ir šoziem veiktā reorganizācija. Atgādināšu, ka tolaik apvienojām vairākas skolas un bērnudārzus. Par vienu mācību iestādi kļuva 3. un 9. vidusskola un 1. bērnudārzs, 10. un 12. vidusskola, kā arī 10. un 13. bērnudārzs, 16., 17. skola un 3., 5. un 7. bērnudārzs, 13., 15. vidusskola, kā arī 30. un 28. bērnudārzs, Centra skola un 17., 14. un 32. bērnudārzs, kā arī 6. pamatskola un 11. bērnudārzs. Turklāt 8. bērnudārzs beidza darboties. Izglītības pārvaldes paspārnē turpinās darbu bērnu un jauniešu centrs "Jaunība", kas tagad atrodas bijušajās Saskaņas skolas telpās, un Saules skola.

-- Vai tiešām bija akūta nepieciešamība veikt šādu reorganizāciju?

– Domāju, ka gandrīz visi pilsētas iedzīvotāji uzmanīgi sekoja līdzi lēmumiem, kas tika pieņemti šajā jautājumā šī gada janvārī. Mērķi bija vairāki, bet galvenie ir trīs: saglabāt un nostiprināt pilsētas vidusskolu tīklu, izveidot spēcīgu vadības komandu un uzlabot pirmsskolas vecuma bērnu un pamatskolas skolēnu sagatavotību. Pagaidām es nevaru pateikt, vai mums izdosies sasniegt šos mērķus, par to pastāstīšu mācību gada beigās. Patiesībā par šo tēmu var runāt ļoti ilgi, skaidrojot, kas, kā un kāpēc.

– Vai pirmsskolas vecuma bērniem, stājoties skolā, kas apvienota ar bērnudārzu, būs kādas priekšrocības?

– Pagaidām to nav, taču pirms šīs sistēmas ieviešanas mēs par šo tēmu runājām. Tagad ir jāsagatavo jauni noteikumi, reglamenti, bet es varu apliecināt, ka tās būs. Proti, priekšroka, iestājoties šīs izglītības iestādes pamatskolas plūsmā, būs tiem bērniem, kuri absolvējuši pirmsskolas grupas, piemēram, Zinātņu vidusskolā (apvienotā 3. un 9. skola un 1. bērnudārzs). Jauno uzņemšanas kārtību apstiprināsim jau šī gada decembrī.

-- Un kādi sagatavošanās darbi tika veikti?

– Runājot par būvdarbiem, jāatzīmē, ka to bija nedaudz mazāk nekā iepriekšējos gados, jo ļoti daudzas izglītības iestādes ir renovētas jau agrāk, pateicoties dalībai dažādos Eiropas Savienības projektos. Šeit vēlos atzīmēt Daugavpils pilsētas domes Izglītības pārvaldes un Attīstības departamenta labi saskaņoto darbu. Šajā pašā gadā tika pabeigta 20. un 29. bērnudārza renovācija. Neliels kosmētiskais remonts, kā ierasts, tika veikts visās izglītības iestādēs. Šogad turpinām Stropu pamatskolas -- attīstības centra ēdnīcas telpu rekonstrukciju. Ir liela varbūtība, ka šie darbi tiks pabeigti novembrī, taču vēlos apliecināt vecākiem, ka arī remonta laikā bērniem tiks organizēta ēdināšana speciāli iekārtotās telpās.

– Tagad visā Latvijā viena no apspriestākajām tēmām ir darbinieku trūkums skolās un bērnudārzos. Cik šī problēma ir aktuāla Daugavpilī?

– Daugavpilī pašlaik ir vakantas divdesmit vietas, runa ir par pedagogiem: 12 – skolās, 8 – bērnudārzos. Tajā pašā laikā, kā man apliecināja izglītības iestāžu direktori, šis skaitlis nav kritisks, un viņi varēs organizēt normālu mācību procesu. Tomēr uzskatu, ka pat tad, ja pietrūkst tikai nedaudzu skolotāju, tā jau ir problēma. Ļoti vajadzīgi angļu, latviešu valodas skolotāji, psihologi. Protams, mums ir sava augstskola, kas sagatavo skolotājus, un mums, es runāju par Izglītības pārvaldi, ir izveidojusies cieša sadarbība ar Daugavpils Universitāti, taču bēda ir tāda, ka vidusskolu absolventi nevēlas apgūt skolotāja profesiju. Un tomēr, ņemot to visu vērā, es baidos, ka drīz mēs saskarsimies ar globālāku pedagogu trūkuma problēmu. Problēma ir valsts valodas zināšanas. Sākot ar nākamo mācību gadu, visas iestādes pāries uz latviešu mācību valodu. Baidos, ka ne visiem skolotājiem šajā mācību gadā izdosies pienācīgi uzlabot savas zināšanas.

-- Ir vēl viena problēma, par kuru runā visā Latvijā – „Covid-19” pandēmija. Divus gadus pēc kārtas skolas saskārās ar pilnīgi jaunu un, manuprāt, absolūti neefektīvu attālinātās izglītības modeli. Vai ir kādas prognozes šim gadam? Vai attālinātā mācīšanās turpināsies Daugavpils izglītības iestādēs?

– Es neņemos spriest par visu mācību gadu. Pašlaik mums ir Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) instrukcija mācību gada sākumā īstenot izglītības procesu klātienē, bez maskām, kā tas bija līdz 2020. gadam. Taču ir stingri jāievēro drošības protokols. Proti, ja kādā brīdī valstī pieņems lēmumu, piemēram, publiskās vietās valkāt maskas, mēs būsim spiesti ievērot šo prasību izglītības iestādēs. Turklāt gadījumā, ja kādā klasē būs daudz slimu skolēnu, skolu direktoriem būs tiesības uz laiku šajā klasē noteikt attālinātās mācības.

-- Un tomēr mācības var tikt pārtrauktas pēc 18. septembra, jo šajā dienā paredzēts sākt skolotāju beztermiņa streiku?

– Ja būs streiks, mācības nenotiks, tostarp arī attālinātās. Ja arodbiedrība izlems, tad skolotāji spers šo soli. Un šajā gadījumā es ceru, ka sabiedrība sapratīs, kāpēc skolotāji tā vietā, lai pildītu savus pienākumus, izvēlēsies streikot, un viņus atbalstīs. Diemžēl viņiem nav citas iespējas pieprasīt no valsts vadības to solījumu izpildi, kas tika doti skolotājiem.

-- Parunāsim mazliet par labo. Vai skolēniem tiks saglabāta bezmaksas ēdināšana un braukšana sabiedriskajā transportā?

– Droši varu teikt, ka Daugavpils dome nolēmusi saglabāt skolēniem bezmaksas braukšanu sabiedriskajā transportā. Turklāt šo iespēju var izmantot arī tie bērni, kuri ir deklarēti Daugavpilī, bet mācās citu pašvaldību skolās. Šajā gadījumā vecākiem ir jāvēršas uzņēmumā "Daugavpils satiksme". Kas attiecas uz skolēnu bezmaksas ēdināšanu pilsētas skolās, visiem, kam šo atvieglojumu piešķīris Sociālais dienests, brīvpusdienas būs. Arī 1.--4. klašu bērni tiks ēdināti par valsts un pašvaldības līdzekļiem. Savukārt vecāko klašu audzēkņi brīvpusdienas saņems visu septembri un oktobri. Lēmums, kā būs turpmāk, vēl nav pieņemts. Taču deputāti meklē risinājumu, kā šo pakalpojumu saglabātu arī turpmāk, jo lieliski saprot, ka, ja tiks ieviests vecāku līdzfinansējums, daļa bērnu paliks bez siltā ēdiena. Toties bērnudārzos viss paliek bez izmaiņām. Bezmaksas ēdināšanu saņems bērni no sociāli mazaizsargātām ģimenēm, daudzbērnu ģimenēm, kā arī tie, kuri pēdējo gadu iet bērnudārzā sagatavošanas grupā. Pārējiem, diemžēl, maksa ir palielinājusies, taču mums vienkārši nebija citas izvēles. Jūs paši redzat, kā veikalos cēlušās pārtikas preču cenas.

-- Un, visbeidzot. Kādi ir jūsu novēlējumi skolotājiem, bērniem, vecākiem jaunajā mācību gadā?

– Šajā mācību gadā novēlu mums visiem mācīties un, galvenais, iemācīties citam citā otrā ieklausīties, lai saprastu. Ceru, ka šogad skolas un vecāki spēs cits citu sadzirdēt un vienoties par vienu kopīgu mērķi – kā palīdzēt bērniem. Ikvienam šajā ķēdē: skola--bērns--vecāki ir jāpilda savi pienākumi. Un tad mums noteikti viss izdosies! Vēlu visiem veiksmi, veselību un labklājību!

Veiksmīgu jauno mācību gadu!

 

%%photo%%