„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+5.0 °C
skaidrs laiks

Godināja labākos Augšdaugavas novada saimniekus

Jeļena Bobkova

Augšdaugavas novadā šogad norisinājās konkurss “Saimnieks 2022” ar mērķi  apzināt un godināt novada uzņēmumus, kuri aktīvi  darbojas savā nozarē, rada pievienoto vērtību, ražo unikālus produktus un piedāvā pakalpojumus, ievieš jaunas tehnoloģijas, īsteno videi draudzīgu ilgtspējīgu saimniekošanu, ir ieguvuši atpazīstamību pašmāju un starptautiskajā tirgū, tādējādi popularizējot labas uzņēmējdarbības prakses piemērus un stiprinot lokālpatriotismu un piederības sajūtu Augšdaugavas novadam.

Augšdaugavas novada uzņēmēji -- konkursa „Saimnieks 2022” uzvarētāji -- saņēma balvas svinīgajā ceremonijā, kura šoreiz notika Ilūkstē, Kultūras un mākslas centra lielajā zālē.

Daudzus gadus tolaik vēl Daugavpils novada dome rīkoja konkursu „Saimnieks”, kurā tika noskaidrotas labākās zemnieku saimniecības un labākie vietējie ražotāji, kas saņēma pašvaldības balvas. 2021. gadā Daugavpils novads tika apvienots ar Ilūkstes novadu, kā rezultātā izveidojās jauna teritoriālā vienība -- Augšdaugavas novads. Tādējādi daudzas tradīcijas ir pārgājušas jaunā līmenī, tostarp arī konkurss „Saimnieks”.

Šogad konkursam pieteicās daudzi novada uzņēmēji. Visus konkursantus apmeklēja speciāla darba grupa, pēc tam tika izvēlēti labākie no labākajiem vairākās nominācijās: “Gada jaunais uzņēmējs”, “Ģimenei un bērniem draudzīgākais uzņēmums”, “Gada mājražotājs”, “Gada amatnieks”, “Gada bioloģiskā saimniecība”, “Ģimeniskās vides saimniecība” un “Gada populārākais uzņēmums – iedzīvotāju simpātija”. Jāpiebilst, ka uzvarētāju pēdējā nominācijā noteica iedzīvotāji, balsojot internetā: pašvaldības mājaslapā un domes lapā sociālajā tīklā „Facebook”.

Apbalvošanas ceremonija notika piektdien, 16. septembrī. Ilūkstē, pilsētā, kas ilgu laiku bija Ilūkstes novada centrs, ieradās gandrīz visi uzvarētāji, lai saņemtu pelnītās balvas. Tradicionāli svinīgais pasākums sākās ar Augšdaugavas novada pašvaldības vadītāja Arvīda Kucina uzrunu, kurš atzīmēja visu Augšdaugavas novada teritorijā strādājošo uzņēmēju nopelnus. Tad sekoja pati svarīgākā un atbildīgākā daļa – balvu pasniegšana.

Par uzvarētāju nominācijā "Ģimenei un bērniem draudzīgākais uzņēmums" kļuva Tatjanas Mašņukas vadītā atpūtas telpa "Mikado Ilūkste". T. Mašņuka kopā ar vīru Aleksandru pamestu, aizaugušu teritoriju pārvērta atpūtas zonā, kas ir kļuvusi populāra visā apkaimē.

Nominācijā „Gada jaunais uzņēmējs” uzvarēja Anastasija Mureviča, kurai pieder brīvdienu māja “Laimes taure” Vaboles pagastā. Šajā trauksmainajā un steidzīgajā laikā mēs sapņojam par mieru un klusumu. Un tieši to saviem viesiem piedāvā Mureviču ģimene. Brīvdienu mājā ir arī sauna un ezers. Kas gan vēl nepieciešams, lai komfortabli pavadītu brīvdienas prom no pilsētas burzmas!

Savukārt nominācijā “Gada mājražotājs” statueti un diplomu saņēma SIA „Kazanova” īpašnieks Iļja Ivanovs (Biķernieku pagasts). Viņš ražo tradicionālo latgaliešu dzēriena -- šmakovku. Tagad viņa produkcija ir ļoti iecienīta, turklāt tālu aiz Augšdaugavas novada robežām.

Balva nominācijā "Ģimeniskās vides saimniecība" tika pasniegta ilūkstiešiem -- Čamānu saimei, kurai pieder uzņēmums "KATOMS". Viņu mājas ir gluži kā Sēlijas pilsētas vizītkarte. Tās teritorijā atrodas viesu māja "Pie torņa", kur regulāri ierodas jaunlaulātie, meklējot skaistas vietas kāzu fotosesijai, kā arī autoserviss.

Nominācijā “Gada amatnieks” uzvarēja Aivars Žurila no Pilskalnes pagasta. Aivars jau daudzus gadus strādā ar koku. Meistars izgatavo mēbeles, dažādus virtuves piederumus, sienas pulksteņus. Turklāt viņš strādā arī paša zemnieku saimniecībā "Senči".

Vēl viena nominācija -- "Gada bioloģiskā saimniecība", tajā uzvarēja Lazdānu ģimene, kurai pieder zemnieku saimniecība „Jaunozoli” Līksnas pagastā. Ilgu laiku viņi strādāja ārzemēs, bet vienubrīd nolēma atgriezties dzimtenē, laukos. „Jaunozolos” audzē dārzeņus, krūmmellenes, smiltsērkšķus, no ogām ražo ļoti veselīgu dabīgo smiltsērkšķu sulu. Nākotnē plāno sākt ražot smiltsērkšķu eļļu un marmelādi.

Un, visbeidzot, par “Gada populārāko uzņēmumu – iedzīvotāju simpātiju” tika atzīts Demenes pagasta zemnieku saimniecības „Vetiņi” īpašnieks, sertificēts veterinārārsts Andrejs Elksniņš, kurš pirms diviem gadiem realizēja mobilās veterinārās klīnikas – laboratorijas projektu, kuru turpina aktīvi attīstīt, sniedzot nepieciešamo palīdzību lopkopības saimniecībām un dzīvnieku patversmēm.

Tradicionāli savas balvas Augšdaugavas novada uzņēmējiem pasniedza arī finanšu institūcijas “Altum”, Latgales plānošanas reģiona un Lauku atbalsta dienesta Dienvidlatgales reģionālās lauksaimniecības pārvaldes pārstāvji.

Apbalvošanas pasākumā piedalījās saksofonists Andis Ķīsis, ar dejām priecēja Ilūkstes Kultūras un mākslas centra vidējās paaudzes deju kopa “Pilskalne”, bet ar skanīgām balsīm – Višķu pagasta Sabiedriskā centra sieviešu vokālais ansamblis “Anima Corde”.

 

Komentāri

29.09.2022 18:31
Adel
Malaci saimnieki..lotgolite ir tik bagata cik esam bagati un stradigi mes pasi ar savu uznemibu gribu darbigumu...lai jusu razojumi priecee ari citus novadus...lai nekad.nezud darbaprieks dzivesprieks stradajot .lai nekad hetruktu jums maizites alutina un dziesmas..ta speeka maize dzivei.