„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+3.6 °C
skaidrs laiks

Kā izdzīvot dezinformācijas laikmetā?

Jeļena Bobkova

Pašlaik pasaulē ir izveidojusies situācija, kad saņemam lielu daudzumu pretrunīgas informācijas. Daži mediji ziņo vienu, citi -- citu. Tas viss mūs maldina. Bet kā izdzīvot šajā pasaulē? Kā saprast, kas īsti notiek?

Augšdaugavas novada Kultūras centrā „Vārpa” notika Viedokļu festivāls "Es varu". Aptuveni simts dalībnieki, tostarp skolēni, kopā ar uzaicinātajiem speciālistiem apsprieda dažādas tēmas, tostarp dezinformāciju.

Daugavpili apmeklēja Latvijas Lauksaimniecības universitātes docents filozofs Juris Vuguls, Aktīvo iedzīvotāju fonda vadītājs Ansis Bērziņš, biedrības „Eiropas Kustība Latvijā” ģenerālsekretāre Liene Valdmane un Valsts kancelejas Stratēģiskās komunikācijas koordinācijas departamenta konsultante Nora Biteniece. Vairāku stundu garumā viņi apsprieda vairākus aktuālus jautājumus. Ar Juri Vugulu festivāla dalībnieki diskutēja par tēmu “Kas ir viedoklis?”. Ar Lieni Valdmani runāja par priekšrocībām, ko mums sniedz ES valsts statuss. Ansis Bērziņš klātesošajiem pastāstīja par nepieciešamību izpildīt savu pilsonisko pienākumu un piedalīties Saeimas vēlēšanās, kas Latvijā notiks 1. oktobrī. Ne mazāk aktuāla tēma tika pārrunāta ar Noru Bitenieci, kura stāstīja par medijpratību. Spraiga diskusija raisījās saistībā ar milzīgo pretrunīgās informācijas plūsmu. Kā šajā gadījumā pareizi atpazīt uzticamas ziņas?

Dažu pēdējo gadu laikā esam piedzīvojuši visdažādākās, bieži vien pretrunīgas informācijas pieplūdumu. Sākumā „Covid-19” dēļ cilvēkus biedēja ar itin kā speciālistu pseidozinātniskajām publikācijām. Tagad daudzi aktīvi apspriež karu Ukrainā. Turklāt ir tādi, kas joprojām nevēlas saukt lietas īstajos vārdos, runājot par kaut kādu iedomātu atbrīvošanas specoperāciju. Diemžēl daudzi mediji jau sen ir iemācījušies saviem materiāliem izmantot aktierus, kuri tēlo upurus, vecus video vai dažādus melīgus saukļus, kurus daži nez kāpēc uzskata par patiesību. Par šo tēmu festivālā runāja arī Latvijā pazīstamais televīzijas žurnālists Ēvalds Dukuls, starp citu, daugavpilietis, kurš ilgus gadus strādā valsts televīzijā. Dzimtajā pilsētā viņš ieradās kopā ar kolēģi, Latvijas Radio Latgales studijas vadītāja Renāti Lazdiņu. Viņi kopā vadīja interaktīvas nodarbības, kurās klātesošie noteica ziņu patiesumu vai, gluži otrādi, viltus ziņas.

“Manuprāt, tagad un arī jebkurā citā laikā ir ļoti svarīgi runāt ar Daugavpils un Latgales iedzīvotājiem par medijpratību. Mēs visi zinām, ka Ukrainā notiek karš. Un Krievijas propaganda mūsu teritorijā ir ļoti aktīva, īpaši krievvalodīgo iedzīvotāju vidū. Un mēs zinām, ka tieši Daugavpilī ir visvairāk krievvalodīgo iedzīvotāju. Tagad ir ļoti svarīgi pareizi izvērtēt informāciju, ko viņi saņem no dažādiem avotiem, tostarp internetā. Es runāju gan par jauniešiem, gan pieaugušajiem. Ir jābūt atbildīgiem par to, ko lasām un ar ko dalāmies sociālajos tīklos un par ko runājam klātienē.

Diemžēl Rīgā mēs saskaramies ar tieši tādu pašu situāciju. Starp citu, propaganda skar ne tikai krievvalodīgos iedzīvotājus. Taču labā ziņa ir tā, ka pēdējā laikā daudzi sāk reāli novērtēt situāciju,” Ēvalds Dukuls pastāstīja laikrakstam „Latgales Laiks”.

Propaganda bija ļoti attīstīta pagājušā gadsimta 30.–40. gados nacistiskajā Vācijā, kur darbojās "propagandas ļaunais ģēnijs" Jozefs Gebelss. Tieši pateicoties viņa runām un viņa vadīto Reiha Tautas apgaismības un propagandas ministrijas speciālistu darbībai, kuru pārziņā bija visi informācijas avoti valstī, bija iespējams uzsākt Otro pasaules karu, ko tik ļoti negribēja Vācijas parastie iedzīvotāji. Toreiz bija arī specoperācija, arī vajadzēja atbrīvot etniskos vāciešus, kas dzīvoja it kā nacionālistiski noskaņoto poļu zemēs. Tajā pašā laikā Gebelss atzīmēja, ka galvenais propagandas ienaidnieks ir saprāts. Ja tas tiks ieslēgts un liks cilvēkiem aizdomāties par to, kas viņiem tiek iegalvots, tad visas melīgās runas un aicinājumi jau būs bezspēcīgi.

Festivālā notikušajā „Viedokļu kafejnīcā” bija iespēja pārrunāt dialoga ar politiķiem tēmu, to, kādu vietu ieņemam Eiropā un kā ietekmēt lēmumu pieņemšanu Eiropas Parlamentā.

Festivāla noslēgumā tā dalībnieki pateicās šī pasākuma rīkotājiem: „Europe Direct Dienvidlatgale centrs” un tā vadītājam Oskaram Zuģickim, “Daugavpils un Ilūkstes novadu partnerībai “Kaimiņi”” un Ingai Krekelei, kā arī Krāslavas rajona partnerībai un Preiļu rajona partnerībai.