„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+1.1 °C
neliels sniegs

Atbalsts apkures izdevumu kompensācijai: Daugavpils pašvaldība atbild uz biežāk uzdotajiem jautājumiem

Publicitātes foto

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība informē, ka pašvaldības ēkā (Kr. Valdemāra ielā 1) darbojas klientu apkalpošanas centrs, kur var iesniegt dokumentus valsts atbalsta saņemšanai sakarā ar energoresursu cenu pieaugumu apkurei ar malku, kokskaidu briketēm, granulām un elektrību.

Valsts atbalsts tiks automātiski piemērots mājsaimniecībām, kuras pieslēgtas centralizētajai siltumapgādes sistēmai, ka arī tām mājsaimniecībām, kuras individuālajā apkurē izmanto gāzi. Savukārt pārējās mājsaimniecības, kuras apkurē izmanto malku, kokskaidu briketes vai granulas, jau var pieteikties valsts atbalsta saņemšanai, aizpildot pieteikumu elektroniski www.epakalpojumi.lv vai savā pašvaldībā. Mājsaimniecības, kuras mājokļu apkurē izmanto elektrību, to varēs izdarīt no 2022. gada 1. novemba.

Daugavpils pilsētas pašvaldība apkopojusi biežāk uzdotos jautājumus par valsts atbalstu straujo apkures izdevumu pieauguma daļējai kompensācijai. Pirms pieteikuma iesniegšanas aicinām iepazīties ar šo informāciju, lai nepieļautu kļūdas iesniegumu noformēšanā, kas var pagarināt iesnieguma izskatīšanas termiņu.

 

Vai dzīvokļu īpašniekiem jāpiesakās valsts atbalstam, vai tas jau būs iekļauts rēķinā par apkuri?

Atbalstam jāpiesakās tiem iedzīvotājiem, kuri dzīvokļu apkurē izmanto malku, granulas vai briketes. Savukārt mājokļiem, kas pieslēgti centralizētajai siltumapgādes sistēmai, valsts atbalstu piemēros siltumapgādes uzņēmums.

Kāpēc valsts atbalsts netiek piemērots ogļu kā kurināmā materiāla iegādei?

Tā kā ogles rada emisijas un nav videi draudzīgs kurināmais, Eiropas Savienības valstis pēdējo gadu laikā ievērojami ierobežo ogļu izmantošanu dzīvojamo ēku apkurē. Tāpēc atbalsts kurināmā izmaksu segšanai netiek attiecināts uz oglēm.

Ja dzīvoklis tiek izīrēts, vai īrnieki var vienoties ar īpašnieku un pieteikties atbalsta saņemšanai?

Pieteikties kompensācijai var persona, kura var uzrādīt mājokļa īpašuma vai lietošanas tiesības apliecinošu dokumentu – īrnieks var uzrakstīt iesniegumu, pievienojot tam īres līgumu.

Vai bez čeka var saņemt kompensāciju par granulu iegādi?

Bez čeka, kvīts vai cita maksājumu apliecinoša dokumenta kompensāciju var saņemt tikai par malkas iegādi. Pieteikumus par malku bez čekiem var iesniegt tikai līdz 2022. gada 30. novembrim.

Kā rīkoties personām, kuras dzīvo mājokļos, kas atrodas pašvaldības īpašumā, ja neizdodas elektroniski pieteikties atbalsta saņemšanai?

Šajā gadījumā pieteikums jāiesniedz klātienē, uzrādot mājokļa lietošanas tiesības apliecinošu dokumentu – īres līgumu.

Ja mājokļa īpašnieks ir viens laulātais, vai atbalstam var pieteikties otrs laulātais, kurš deklarēts konkrētajā mājoklī?

Pieteikties kompensācijai var persona, kura var uzrādīt mājokļa īpašuma vai lietošanas tiesības apliecinošu dokumentu – īrnieks var uzrakstīt iesniegumu, pievienojot tam īres līgumu.

Ja iegādājos malku bez kvīts, par ko saņemšu kompensāciju, un pēc tam vēlreiz iegādāšos malku ar kvīti, vai varu pieteikties valsts atbalstam atkārtoti?

Ja par malku saņemta kompensācija bez čeka, bet pēc tam malka tiek pirkta ar čeku, cilvēks arī var pretendēt uz kompensāciju. Šajā gadījumā atbalsta apmērs tiks aprēķināts, ņemot vērā jau izmaksāto summu.

Kādas izmaksas ir attiecināmas uz valsts kompensāciju?

Valsts atbalstu aprēķina no summas, ko iedzīvotājs maksā tikai par kurināmo materiālu – malku, granulām, briketēm. Kompensācija neattiecas uz kurināmā materiāla piegādi un citiem izdevumiem.

Vai atbalsta saņemšanai var uzrādīt čeku par kurināmā iegādi līdz 2022. gada 1. oktobrim?

Jā. Piesakoties atbalstam, der maksājumu apliecinoši dokumenti par kurināmā iegādi, sākot ar 2022. gada 1. maiju.

Esmu divu dzīvokļu īpašnieks -- viens dzīvoklis pieslēgts pilsētas apkurei, bet otram ir malkas apkure. Vai saņemšu valsts atbalstu par abiem mājokļiem?

Par mājokļa apkuri, kas pievienots centralizētajai apkures sistēmai, valsts atbalstu automātiski piemēro centralizētās siltumapgādes uzņēmums. Savukārt par otru mājokli ar autonomo apkuri pieteikums apkures materiālu kompensācijai jāiesniedz atsevišķi.

Man pieder divi īpašumi -- viens pilsētā, otrs novadā. Vai pieteikties atbalstam par abiem varu vienā pašvaldībā?

Nē. Ja izvēlaties pieteikties valsts atbalstam klātienē, tad pieteikums par katru īpašumu jāiesniedz tajā pašvaldībā, kuras teritorijā tas atrodas. Attiecīgi par īpašumu, kas atrodas Daugavpilī, pieteikums jāiesniedz Daugavpils pilsētas pašvaldībā, bet par īpašumu, kas atrodas Augšdaugavas novadā, pieteikums jāiesniedz Augšdaugavas novada pašvaldībā.

Vai pieteikties atbalstam var tikai iedzīvotāji ar trūcīgas vai maznodrošinātas personas statusu?

Saskaņā ar grozījumiem “Energoresursu cenu ārkārtējā pieauguma samazinājuma pasākumu likumā”, atbalstam var pieteikties visi iedzīvotāji, kuri mājsaimniecību apkurē izmanto malku, kokskaidu granulas vai briketes.

Vai es varu pretendēt uz atbalstu, ja apkurei izmantoju elektrību?

No 1. novembra, iesniedzot rēķinu par oktobri, valsts atbalstam var pieteikties tās mājsaimniecības, kuras mājokļu apkurē izmanto elektrību un kuru patēriņš mēnesī pārsniedz 500 kWh un elektroenerģijas cena ir virs 0,160 eiro/kWh.

 

Pierakstīties pieņemšanai klātienē pieteikumu iesniegšanai mājokļu apkures izdevumu kompensācijai var Iedzīvotāju pieteikšanās punktā Daugavpils pilsētas pašvaldībā (Krišjāņa Valdemāra ielā 1, 1. stāvā) var zvanot uz tālruņiem 65404399 vai 65404344. Plašāka informācija par valsts atbalstu apkures izdevumu pieauguma kompensēšanai – www.daugavpils.lv.

 

Daugavpils pilsētas pašvaldības Komunikācijas nodaļa