„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.3 °C
apmācies

Nakts patversme ir gatava darbam ziemas apstākļos

Ivars Soikāns

Daugavpils Sociālā dienesta nakts patversme ir gatava darbam ziemas apstākļos. No oktobra tās darba laiks ir no pl. 18.00 vakarā līdz pl. 8.00 rītā. Ja naktī gaisa temperatūra būs zemāka par nulle grādiem, nakts patversme darbosies visu diennakti.

Sociālajā dienestā „Latgales Laiku” informēja, ka Daugavpils nakts patversmē klienti var saņemt naktsmītni, vakariņas, brokastis, personiskās higiēnas iespējas, sociālo rehabilitāciju un sociālā darbinieka konsultācijas. Bezmaksas pakalpojumus Daugavpils nakts patversmē var saņemt pilngadīgās personas bez noteiktas dzīvesvietas vai krīzes situācijā nonākušās personas, kuru iepriekšējā dzīvesvieta bijusi deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā.

Septembrī sociālos pakalpojumus nakts patversmē saņēma  20 klienti. Savukārt kopš gada sākuma Daugavpils nakts patversmes sociālos pakalpojumus ir saņēmuši 210  klienti. Klientu vidējais vecums no 40 līdz 60 gadiem, pārsvarā tie ir vīrieši.

Daugavpils nakts patversmē ir 16 gultasvietas sievietēm un tikpat gultasvietas vīriešiem, kā arī astoņas vietas izolatorā un 20 sēdvietas. Nepieciešamības gadījumā nakts patversme var uzņemt arī lielāku klientu skaitu.

Patversmē/nakts patversmē Šaurajā ielā 23 darbojas sociālā rehabilitācijas programma „Karsts ēdiens -- veselīga vide.” Tās ietvaros klienti  var saņemt bezmaksas siltu ēdienu -- 400 gramus zupas un 100 gramus maizes, sociālā darbinieka vai sociālā rehabilitētāja konsultāciju. Nepieciešamības gadījumā klientam var tikt ieteikts iziet profilaktisko apskati -- fluorogrāfiju.

Katru dienu bezmaksas siltu ēdienu patversmē saņem vidēji 75 klienti. Kopš gada sākuma sociālās rehabilitācijas programmas gaitā izsniegtas 15 955  porcijas. Ja klienti tiek ievietoti sociālajā vai nakts patversmē, viņiem tiek nozīmēts iziet dermatologa apskati un plaušu rentgenu. Kopš gada sākuma dermatologa pārbaudi izgājuši 60 nakts patversmes klienti.

Ziemā sociālie darbinieki kopā ar pašvaldības policijas darbiniekiem izbrauc uz pilsētas vietām, kur bieži mēdz uzturēties bezpajumtnieki. Šādi izbraukumi kopā ar pašvaldības policijas darbiniekiem Daugavpilī tiek praktizēti jau 11 gadus.

Daugavpils Sociālais dienests aicina iedzīvotājus būt atsaucīgiem un nepaiet vienaldzīgi garām cilvēkam, kurš nonācis bezpalīdzīgā stāvoklī, bet zvanīt uz ārkārtas situāciju tālruni 113 vai Daugavpils pašvaldības policijai uz tālruni 65421500.  

Par bezpajumtnieku pulcēšanās vietām iedzīvotāji aicināti ziņot Daugavpils nakts patversmes darbiniekiem darba dienās darba laikā pa tālruņiem 65442964, 65442698 vai 65441698, bet no pl. 17.00 līdz pl. 8.00 rītā -- pa tālruni 65442964.