„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+6.7 °C
daļēji mākoņains

Latgales speciālā ekonomiskā zona – viens no galvenajiem uzņēmējdarbības atbalsta instrumentiem reģionā

Publicitātes foto

Latgales speciālā ekonomiskā zona (Latgales SEZ) Latgales plānošanas reģionā tika izveidota ar valdības, īpaši ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un Finanšu ministrijas atbalstu 2017. gadā. Šo sešu gadu laikā Latgales SEZ ir kļuvusi par vienu no galvenajiem uzņēmējdarbības atbalsta instrumentiem mūsu reģionā.

 

Pateicoties šim atbalstam, par investīcijām Latgalē jau ir noslēgti 48 līgumi 35,4 milj. EUR ieguldījumu apmērā, tai skaitā 3 līgumi par paredzamo algu izmaksu veikšanu 4,3 milj. EUR apmērā. Plānots, ka līdz 2025. gadam Latgalē tiks izveidotas 423 jaunas darba vietas.

 

Atšķirībā no citām ekonomiskajām zonām, Latgales SEZ uzņēmējdarbība netiek ierobežota konkrētā teritorijā, kurā to plānots attīstīt. Uzņēmējs pats izvēlas sev piemērotu mūsu reģiona novada vai pilsētas teritoriju -- galvenais, lai uzņēmuma darbošanās vieta atrastos Latgalē.

 

Investējot sava uzņēmuma attīstībā -- jaunu iekārtu, tehnikas, ēku iegādē, patentu iegūšanā vai jaunu darba vietu radīšanā, uzņēmējs var saņemt 80% atlaidi ienākuma nodoklim un līdz pat 100% atlaidi nekustamā īpašuma nodoklim.

 

"Uzņēmējs pats izvēlas, kurš atbalsta veids viņam ir izdevīgāks," stāsta Latgales SEZ pārvaldes mārketinga projektu vadītāja Anna Jaudzema, "piemēram, ja tas ir IT uzņēmums, kurā galvenie izdevumi ir darbinieku algas, tad uzņēmējs izvēlas atbalstu jaunu darba vietu radīšanai. Savukārt, kad nepieciešams iegādāties iekārtas tehnoloģiskām ražotnēm, tad izdevīgi izvēlēties otro atbalsta veidu, investējot infrastruktūrā."

 

Jāpiebilst, ka uzņēmējs var slēgt līgumu arī par abiem atbalsta veidiem -- vienu līgumu par investīcijām, piemēram, iekārtās, otru -- jaunu darba vietu radīšanai.

 

Kā tas strādā?

 

Ieguldītā nauda pēc projekta īstenošanas uzņēmumam tiek atmaksāta nodokļu atvieglojumu veidā. Piemēram, uzņēmums noslēdz līgumu par investīcijām jaunu iekārtu iegādei. Minimālā ieguldījumu summa Latgales SEZ nav noteikta, līdz ar to uzņēmējs pats lemj, cik vēlas ieguldīt. 80% no šīs summas pēc saistību izpildes var atgūt nodokļu atvieglojumu veidā un izmantot ietaupītos līdzekļus sava biznesa tālākai attīstībai.

 

Maksimālais investīciju apjoms, ko var atgūt nodokļu atlaižu veidā, ir atkarīgs no uzņēmuma lieluma. 40% no ieguldītā apjoma var atgūt lielie, 50% -- vidējie un 60% -- mazie uzņēmumi.

 

Kā pievienoties LSEZ?

 

Informācija par pievienošanās kārtību ir atrodama Latgales plānošanas reģiona mājaslapā (lpr.gov.lv) sadaļā "Latgales speciālā ekonomiskā zona". Tur pieejams arī to dokumentu saraksts, kas uzņēmumam jāsagatavo, plānojot iesniegt projektu Latgales SEZ.

 

Tomēr, pirms tiek uzsākta dokumentu sagatavošana, iesakām sazināties ar Latgales SEZ darbiniekiem -- viņi palīdzēs izprast dokumentos prasīto un sniegs atbildes uz interesējošajiem jautājumiem, palīdzot dokumentu sagatavošanas un pieteikuma reģistrācijas procesā.

"Mēs, Latgales SEZ pārvaldes darbinieki, vienmēr cenšamies palīdzēt uzņēmējiem arī dialogā ar pašvaldībām. Palīdzam atrast piemērotu teritoriju, telpas, sagatavojam noderīgu kontaktu sarakstus. Uzņēmējs, vēršoties pie mums, var ātri iegūt visu informāciju vienuviet," stāsta Anna Jaudzema.

 

Pēc pieteikuma formas un dokumentu iesniegšanas Latgales SEZ Uzraudzības komisija tos izskata un pieņem lēmumu. Seko nākamais solis -- līguma parakstīšana. Parakstot līgumu, uzņēmējs apņemas veikt noteiktas investīcijas noteiktā laika periodā. Pēc tam tiek uzsākta projekta īstenošana.

 

Uzņēmums nodokļu atvieglojumus varēs izmantot tikai tad, kad būs izpildījis savas līgumsaistības -- piemēram, iegādājies iekārtas ražošanas jaudu palielināšanai par līgumā noteikto summu. Svarīgi, ka, saņemot nodokļu atlaides, uzņēmējs var izmantot šo valsts garantēto atbalstu, kad vēlas. "Līgumā ar Latgales SEZ nav noteikts termiņš, kad uzņēmums var izmantot šīs atlaides," skaidro Anna Jaudzema.

 

Vai ir riski?

 

Anna Jaudzema uzsver, ka uzņēmums, iestājoties Latgales SEZ, ne ar ko patiesībā neriskē: "Ir gadījumi, kad līgums tiek noslēgts, bet objektīvu iemeslu dēļ uzņēmējs nevar veikt plānotās investīcijas. Soda tādos gadījumos nav. Mēs vienkārši anulējam līgumu."

 

Ir arī gadījumi, kad uzņēmums nevar pilnībā realizēt projektu noteiktajā termiņā – piemēram, izdodas iegādāties tikai daļu aprīkojuma, tādējādi samazinot ieguldīto investīciju apjomu. Uzņēmēji ar šādu situāciju bieži vien saskārās piegādes traucējumu dēļ pandēmijas laikā. Un arī šobrīd tas notiek sarežģītās ģeopolitiskās situācijas dēļ. Arī šajā gadījumā Latgales SEZ ir atbalstoša – līgums tiek grozīts, un uzņēmējs var saņemt nodokļu atlaides atbilstoši faktiski ieguldītajai summai.

 

"Latgales SEZ ietvaros darbojas arī ārvalstu investori, lielie Latvijas uzņēmumi, piemēram, SIA "Pulsar Optics" vai SIA "Light Guide Optics International". Tas ir labs piemērs ikvienam. Ja viņi ir izvērtējuši riskus un nolēmuši pievienoties Latgales SEZ, tātad tas ir izdevīgi. Turklāt daudzi uzņēmumi, realizējot vienu projektu, slēdz papildu jaunus līgumus, tas nozīmē, ka šī sistēma darbojas," rezumē Anna Jaudzema.

 

Reģionam ir ļoti svarīgi, ka investīcijas tiek ieguldītas tā attīstībā, līdzekļi paliek Latgalē un, pateicoties tik efektīvam atbalsta instrumentam, tieši šeit tiek radītas arī jaunas darba vietas.

 

Papildu informāciju saistībā ar Latgales SEZ iespējams saņemt, sazinoties ar mārketinga projektu vadītāju Annu Jaudzemu, tālr. 25434847, vai Latgales SEZ pārvaldnieces vietnieku Vladislavu Stankeviču, tālr. 29511462.