„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+5.8 °C
apmācies

"Dalība Latgales SEZ paplašina uzņēmuma iespējas un dod jaunu stimulu attīstībai" -- uzņēmuma "Papa Wood" īpašnieks par sadarbību ar LSEZ

Oļģerts Fjodorovs uzskata sevi par piemēru tam, ka Latgalē ir iespējams uzsākt un veiksmīgi attīstīt savu uzņēmumu. Pirms trim gadiem viņš izveidoja uzņēmumu "Papa Wood", kas atrodas Krāslavā. Uzņēmumā tiek gatavotas koka pirts mucas, karkasa mājiņas, akustiskie paneļi. Uzņēmums pārsvarā realizē savu produkciju Skandināvijas tirgū.

 

Ražotnei tika izvēlēta līdz tam pamesta bijušā Krāslavas kokapstrādes uzņēmuma teritorija. Ražošanas un noliktavu telpu kopējā platība uzņēmumā šobrīd ir 4500 m². Attīstot degradēto teritoriju, uzņēmums “Papa Wood” 2021. gadā nolēma pievienoties Latgales SEZ.

 

"Man lielākā problēma, ja tā varētu teikt, ir nekustamā īpašuma nodoklis. Nodokļa apmērs sasniedz gandrīz 3000 eiro gadā. Saskaņā ar līgumu, ko noslēdzām ar LSEZ, mēs varam saņemt nodokļa atlaidi līdz pat 80% no ieguldītās summas. Šie ir ievērojami līdzekļi, ko varam tālāk ieguldīt savā attīstībā," stāsta uzņēmējs.

 

Priekšrocības, ko uzņēmēji iegūst, pievienojoties LSEZ

 

LSEZ darbība Latgales plānošanas reģionā sākās 2017. gadā. Pašlaik tur strādā 23 uzņēmumi, kuri ir noslēguši 48 investīciju līgumus 35,4 milj. eiro apmērā.

 

Investējot iekārtās, ēkās, jaunu tehnoloģiju ieviešanā un patentu iegūšanā vai jaunu darba vietu radīšanā, uzņēmums, kurš ir pievienojies LSEZ, var saņemt 80% atlaidi ienākuma nodoklim un līdz pat 100% – nekustamā īpašuma nodoklim.

 

Nodokļu atvieglojumu kopsumma visiem noslēgtajiem investīciju līgumiem ir 15 799 943,85 eiro. Proti, uzņēmēji nekustamā īpašuma nodokļa un uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaižu veidā saņems aptuveni 16 miljonus eiro un varēs tos izmantot savas uzņēmējdarbības tālākai attīstībai.

 

"Šeit visi esam viena komanda"

 

Pirms pievienošanās LSEZ Oļģerts bija dzirdējis par atlaidēm, ko iegūst uzņēmumi, taču pats izlēma pievienoties tikai pēc sarunas ar Vladislavu Stankeviču, Latgales SEZ pārvaldnieces vietnieku.

 

Viņš atzīst, ka iesniedzamo dokumentu apjoms sākotnēji nedaudz samulsinājis, bet beigās nolēmis uzticēt dokumentācijas sagatavošanu šīs jomas profesionāļiem, un pats tikai sniedzis nepieciešamo informāciju. Latgales SEZ dokumentus apstiprināja un "Papa Wood" veiksmīgi noslēdza investīciju līgumu ar LSEZ. Viss process aizņēma nepilnus divus mēnešus.

 

Uzņēmējs atzīmē, ka prezentācijā, kas pieejama LSEZ mājaslapā lpr.gov.lv, sadaļā "Latgales speciālā ekonomiskā zona", ļoti saprotami izskaidrots, kas un kā jāizdara, lai iesniegtu pieteikumu, kā arī sniegta informācija par atlaidēm, ko var saņemt. Papildu jāatzīmē, ka LSEZ darbinieki palīdz katrā pieteikšanās posmā.

 

"LSEZ komanda ir ļoti draudzīga, pretimnākoša, viņi vienmēr palīdzēs un ar viņiem ir viegli komunicēt. Tā ir sabiedrība, kurā patīkami atrasties, neatkarīgi no tā, cik maz vai daudz investējat uzņēmuma attīstībā. Mēs visi šeit esam viena komanda," stāsta Oļģerts.

 

"Vislielākais pluss – neviens ne ar ko neriskē"

 

Oļģerts izvēlējās atbalsta veidu, kurā uzņēmējs saņem atbalstu, investējot iekārtās. Saskaņā ar līgumu, ko "Papa Wood" noslēdza ar LSEZ, uzņēmums ir apņēmies iegādāties četrus jaunus iekārtu komplektus, lai paplašinātu ražošanu. Divi no tiem jau ir nopirkti – tas ir iekrāvējs un īpašs robots akustisko paneļu detaļu griešanai. Pārējo iekārtu iegāde tika traucēta „Covid-19” pandēmijas dēļ, taču paredzams, ka uzņēmējs saņems atvieglojumus par jau ieguldīto summu.

 

"Diemžēl mums neizdevās līdz galam realizēt iecerēto, taču tādēļ neko nezaudējām – naudu atgūsim no ieguldītās summas. Un tas, ka uzņēmums ne ar ko neriskē, ir šīs programmas lielākais pluss," uzsver uzņēmējs.

 

Līguma noslēgšanas brīdī "Papa Wood" tika uzskatīts par mazo uzņēmumu. Tajā strādāja pieci cilvēki un uzņēmuma apgrozījums bija aptuveni 300 tūkstoši eiro gadā. Saskaņā ar LSEZ nosacījumiem, Oļģerts nodokļu atlaižu veidā var atgūt 60% no ieguldītās summas un ar to segt 80% no nekustamā īpašuma nodokļa apmēra.

 

"Svarīgākais ir saprast, vai vēlaties attīstīties vai vienkārši mēģināt nodarboties ar uzņēmējdarbību un jebkurā brīdī to pārtraukt. Es nolēmu, ka vēlos attīstīties tālāk, tāpēc meklēju iespējas saņemt grantus vai īpašus nosacījumus attīstībai," skaidro Oļģerts Fjodorovs un iesaka uzņēmējiem izmantot LSEZ sniegtās priekšrocības.

 

Šobrīd "Papa Wood" veiksmīgi attīstās, uzņēmuma apgrozījums pārsniedzis 1 miljonu eiro gadā. Pēc šī projekta īstenošanas uzņēmējs plāno turpināt sadarbību ar LSEZ: "Domāju, ka mēs turpināsim rakstīt projektus, izvirzīt jaunus mērķus. Tas paplašina iespējas un dod jaunu stimulu attīstībai."

 

Informāciju par pievienošanos LSEZ, nosacījumiem un LSEZ darbību var saņemt pie Latgales SEZ pārvaldnieka vietnieka Vladislava Stankeviča, tālr. 29511462.