„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+3.2 °C
apmācies

Smilšu ielas posmā pārbūvēs braucamo daļu un nomainīs tramvaja sliedes

Ivars Soikāns

Sākušies būvdarbi Smilšu iela posmā no Valkas ielas līdz Jātnieku ielai, kur tiks pārbūvēta ceļa braucamā daļa, gājēju zona un nomainītas tramvaja sliedes, kā arī atjaunotas inženierkomunikāciju sistēmas un veikta apzaļumošana, “Latgales Laiku” informēja Daugavpils pilsētas pašvaldībā.

Ceļa braucamās daļas un tai piegulošās teritorijas sakārtošana notiek saskaņā ar Komunālās saimniecības pārvaldes izstrādāto projektu, tramvaja sliežu renovāciju īsteno AS „Daugavpils satiksme”.

Projekta „Smilšu ielas pārbūve posmā no Valkas ielas līdz Jātnieku ielai” gaitā tiks pārbūvēts 628 metrus garš ielas posms. Tajā atjaunos brauktuves asfalta segumu, pārbūvēs krustojumus, uzlabos satiksmes organizāciju, ierīkos jaunu gājēju pāreju. Autostāvvietas tiks atdalītas no ielas satiksmes telpas: posmā no Miera līdz Arhitektu ielai Smilšu ielas labajā pusē tiks veidota paralēla vienvirziena brauktuve ar stāvvietām abās pusēs. Valkas un Smilšu ielas krustojumā tiks ierīkots luksofors. Brauktuve tiks atdalīta no tramvaja sliedēm.

Atjaunojot sabiedriskā transporta pieturas, tajās uzstādīs paviljonus ar soliņiem. Krustojumos ar Miera ielu un Enerģētiķu šķērsielu paredzēts uzstādīt puķu podus. Uzstādīti tiks arī jauni informācijas stendi. Tāpat tiks atjaunotas gājēju ietves, labiekārtota piegulošā teritorija un veikti apzaļumošanas darbi. Atjaunojot stādījumus, 22 būvdarbu gaitā nozāģēto koku vietā tiks iestādītās 50 Holandes liepas.

Pirms brauktuves šķērsojuma, gājēju pārejām, kā arī sabiedriskā transporta pieturvietās izbūvēs brīdinošo joslu vājredzīgiem cilvēkiem. Plānots atjaunot arī lietus ūdens kanalizāciju un pārbūvēt apgaismojuma sistēmu.

Lai ziemas sezonā neradītu šķēršļus transporta satiksmei, patlaban darbi iesākti autostāvvietu un ietvju zonā -- ceļa daļā, kura neskar brauktuvi. Iedzīvotāji var izmantot autostāvvietu pie Kultūras pils. Ceļa braucamās daļas remontu plānots sākt pavasarī. Būvdarbu kopējās izmaksas ir 1 343 156 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN).

Paralēli šiem darbiem AS „Daugavpils satiksme” īstenos vēl divus projektus: „Tramvaju līnijas pārbūve Smilšu ielas posmā no Valkas un Smilšu ielas krustojuma līdz Smilšu un Jātnieku ielas krustojumam” un „Tramvaja līnijas pārbūve Jātnieku ielas posmā no Smilšu ielas līdz tramvaju depo teritorijai”. Šo projektu gaitā tiks atjaunoti esošie sliežu ceļi 1,6 kilometru garumā. Smilšu ielas posmā darbus plānots sākt tuvākajās nedēļās un pabeigt nākamā gada maijā.

Jātnieku ielas posma pārbūves projektā patlaban ir izsludināts būvdarbu iepirkums. Esošo sliežu ceļu pārbūves gaitā tiks uzlabots sliežu ceļa tehniskais stāvoklis un nomainīti kontakttīkli. Tas nodrošinās mūsdienīgu tramvaju elektroapgādes sistēmas izmantošanu, tramvaju kustības regularitāti un samazinās tehnisko avāriju risku. Tramvaja kustība kļūs līdzenāka, drošāka un ātrāka. Kontakttīkls tiks pielāgots stieņveida un pantogrāfa tipa strāvas uztvērēja izmantošanai, kas ievērojami uzlabos tramvaju vagonu ekspluatāciju un kustības ātrumu. Būvdarbu gaitā netiek plānots pārtraukt tramvaju kustību, tādēļ nepieciešamības gadījumā būvdarbi tiks veikti arī diennakts tumšajā laikā.

Tramvaju līnijas pārbūves darbu Smilšu ielas posma no Valkas līdz Jātnieku ielai izmaksas ir 3 783 256 eiro bez PVN.