„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.4 °C
neliels lietus

"Latgales SEZ priekšrocības – viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc atvērām uzņēmuma filiāli Daugavpilī"

Iespēja saņemt Latgales speciālās ekonomiskās zonas (LSEZ) nodokļu atlaides bija viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc liels Latvijas IT uzņēmums nolēma izveidot filiāli Daugavpilī, stāsta SIA "Landors L" valdes loceklis Sergejs Plisko.

 

SIA "Landors L" ir pilna servisa e-komercijas nodrošinātāja "Scandiweb" pārstāvis, kas darbojas vairāk nekā 33 pasaules valstīs. Uzņēmuma klientu vidū ir tādi pazīstami zīmoli kā "Puma", "Jysk", "Jim Beam", "airBaltic", "RoCars", "Novatours" un citi.

 

Par uzņēmumu un tā filiāli Daugavpilī

 

Latvijā "Scandiweb" dibināts 2003. gadā. Kopmānijas biroji atrodas arī tādās valstīs kā ASV, Lielbritānija, Zviedrija, Norvēģija, Francija un Kanāda. Latvijas galvenais birojs atrodas Rīgā, ir izveidota filiāle arī Jēkabpilī, savukārt kopš 2021. gada "Scandiweb" birojs ir arī Daugavpilī.

 

"Darbs pie filiāles izveides Daugavpilī aizsākās 2019. gada sākumā. Rīgas biroja speciālisti ieradās Daugavpils Universitātē, lai iepazīstinātu studentus ar IT uzņēmuma potenciālu šajā pilsētā," atceras Sergejs Plisko.

 

SIA "Landors L" nodarbojas ar integrētu vietņu izstrādi, ieviešanu, uzturēšanu un informācijas sistēmu organizēšanu e-komercijas aktivitātēm dažādās jomās. Sergejs atzīmē, ka Latgali - konkrēti Daugavpili - izvēlējās tāpēc, ka šeit ir liels potenciāls kvalificētu darbinieku piesaistei.

 

"Pilsētā ir daudz izglītības iestāžu, kurās tiek apgūts IT virziens: tās ir Daugavpils Universitāte, Rīgas Tehniskās universitātes filiāle, tehnikumi un vidusskolas, kurās tiek praktizētas padziļinātas IT studijas."

 

Par Latgales SEZ realizētajiem projektiem

 

2021. gada 30. aprīlī SIA "Landors L" parakstīja līgumu un pievienojās Latgales SEZ. Šis uzņēmums ir viens no tiem, kas realizē Latgales SEZ pieejamo otro atbalsta veidu - ieguldījumu projekta rezultāts būs jaunizveidotās darba vietas, paredzot saņemt Latgales SEZ kapitālsabiedrībām likumā paredzētos nodokļu atvieglojumus par sākotnējo ieguldījumu rezultātā radītajām jaunizveidotajām darba vietām. Projekta rezultātā tiks radītas 20 jaunas darba vietas.

 

"Šis ieguldījumu veids mums ļaus izveidot pilnvērtīgu filiāli Daugavpilī, nodrošinot pilnu pakalpojumu klāstu," skaidro Sergejs Plisko.

 

Investīciju projekta ietvaros uzņēmums darbinieku algās ieguldīs ap 1,1 milj. eiro. Nodokļu atlaižu apmērs, ko uzņēmums saņems pēc projekta īstenošanas, sasniegs aptuveni 500 tūkstošus eiro.

 

Saskaņā ar LSEZ nosacījumiem, veicot ieguldījumus uzņēmuma attīstībā, varēs saņemt 80% atlaidi uzņēmuma ienākuma nodokļa, kā arī līdz pat 100% nekustamā īpašuma nodoklim. Maksimālais investīciju apjoms, ko var atgūt nodokļu atlaižu veidā, ir atkarīgs no uzņēmuma lieluma: 40% no ieguldītās naudas var iegūt lielie, 50% – vidējie un 60% – mazie uzņēmumi.

 

Sergejs stāsta, ka, domājot par pievienošanos LSEZ, sākumā bijušas šaubas: "Bija tāda skepse. Bet, konsultāciju procesā ar LSEZ speciālistiem, mums viss tika izskaidrots, kā rezultātā mēs izlēmām pievienoties."

 

Uzņēmums projektā piedalās pirmo gadu, investīciju saistības vēl nav pilnībā izpildītas. Tāpēc, kā saka Sergejs, par līdzšinējiem ieguvumiem runāt ir vēl mazliet pāragri.

 

Taču var teikt, ka šobrīd SIA "Landors L" birojā strādā jau 14 darbinieki. Tie ir izstrādātāji, menedžeri, testētāji un biznesa analītiķi. Starp citu, Sergejs uzsver, ka viņu komanda vēlaizvien attīstās un aicina sekot jaunākajām vakancēm.

 

Par Latgales SEZ atbalstu jaunu darbavietu radīšanai reģionā

 

Sešu gadu laikā kopš Latgales plānošanas reģionā izveidota LSEZ, tā ir kļuvusi par vienu no galvenajiem instrumentiem uzņēmējdarbības atbalstam Latgalē. Kopš 2020.gada LSEZ ir apstiprināts arī šis otrais ieguldījumu veids – atvieglojumi paredz atbalsta paplašināšanu, paredzot nodokļu atvieglojumus par sākotnējo ieguldījumu rezultātā radītajām jaunizveidotajām darba vietām SEZ kapitālsabiedrībās Latgalē, kas ir īpaši piemērotas informācijas un komunikācijas tehnoloģijas (IKT) pakalpojumu nozares uzņēmumiem.

 

Šāda atbalsta nepieciešamību pierāda uzņēmums SIA "Landors L", kurš paralēli ieguldījumiem infrastruktūras attīstībā rada jaunas darba vietas. Šo atbalsta veidu izmanto arī ražošanas uzņēmumi, kuri vēlas paplašināt darbinieku skaitu. Taču šeit svarīgi ir ievērot, ka atbalsts tiek attiecināts uz jaunradīto darba vietu algu izmaksām, bet ne vairāk kā par divu gadu periodu. Turklāt jaunajiem darbiniekiem obligāti jābūt deklerētajai dzīvesvietai Latgalē.

 

Šobrīd LSEZ darbojas 23 uzņēmumi un jau ir izveidotas 246 jaunas darba vietas. Līdz 2025.gadam, saskaņā ar noslēgtajiem līgumiem, tiks izveidotas vēl 177 jaunas darba vietas. Un tas nebūt nav maksimums – LSEZ nepārtraukti strādā pie jaunu investoru piesaistes un projektu sagatavošanas.

 

Plašāka informācija par LSEZ atrodama Latgales plānošanas reģiona mājaslapā (lpr.gov.lv) sadaļā "Latgales speciālā ekonomiskā zona" vai pie LSEZ pārvaldnieka vietnieka Vladislava Stankeviča, tālr.: 29511462.