„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 18. aprīlis
Ceturtdiena
Jadviga, Laura
+4.7 °C
apmācies

SIA "Light Guide Optics International": laureāts nominācijā "Gada speciālās ekonomiskās zonas uzņēmums Latgalē 2022" noslēdz jaunu investīciju līgumu 24,3 miljonu eiro apmērā

9. novembrī Rīgā notika divi Latgales plānošanas reģionam (LPR) svarīgi notikumi: "Latgales dienas 2022" ietvaros norisinājās konkursa “Latgales reģiona uzņēmēju gada balva 2022” laureātu apbalvošana, savukārt Latgales pārstāvniecībā Rīgā -- Latgales speciālās ekonomiskās zonas (LSEZ) Uzraudzības komisijas sēdē tika parakstīts apjomīgākais investīciju līgums LSEZ pastāvēšanas vēsturē.

 

Abus šos notikumus vieno ne tikai to nozīmība, bet arī Līvānos esošais augsto tehnoloģiju uzņēmums SIA "Light Guide Optics International", kas saņēma balvu nominācijā "Gada speciālās ekonomiskās zonas uzņēmums Latgalē 2022" un Latgales SEZ Uzraudzības komisijas sēdē apstiprinātā lēmuma rezultātā parakstīja jaunu investīciju līgumu par 24,3 milj. eiro.

 

Par konkursu “Latgales reģiona uzņēmēju gada balva 2022”

 

Latgales plānošanas reģiona Latgales uzņēmējdarbības centrs ar LPR Attīstības padomes atbalstu jau kopš 2014. gada organizē konkursu “Latgales reģiona uzņēmēju gada balva 2022”.

 

"Konkursa mērķis ir novērtēt to uzņēmēju ieguldījumu, kuri aktīvi un apzinīgi strādā Latgalē un rada piemēru uzņēmējdarbības attīstībā mūsu reģionā. Jebkurš Latvijas iedzīvotājs, organizācija, uzņēmuma kolektīvs, komersants, biedrība, iestāde un pašvaldība var izvirzīt pretendentus šim konkursam," stāsta LPR Attīstības padomes priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs.

 

Šogad pirmo reizi konkursa ietvaros atsevišķā nominācijā tika godinātas arī speciālo ekonomisko zonu kapitālsabiedrības Latgales reģionā. Par laureātu šajā nominācijā šogad kļuva Latgales SEZ kapitālsabiedrība SIA "Light Guide Optics International".

 

Kritēriji uzvarētāja noteikšanai bija uzņēmuma stabilitāti un izaugsmi apliecinoši saimnieciskās darbības rādītāji, kā arī ieguldīto investīciju apjoms uzņēmuma attīstībā un jaunu darba vietu radīšanā 2020. un 2021. gadā.

 

"SIA "Light Guide Optics International" ir uzņēmums, ar kuru lepojamies ne tikai mēs, Latgales SEZ. Tas ir visas Latgales lepnums. Uzņēmums, kurš sasniedzis virsotnes pasaules biznesā, strādājot augsto tehnoloģiju jomā, ir izaudzis šeit – Latgalē, pārstāv Latgali un turpinās attīstīties. Tā dzinējspēks vienlaicīgi palīdz un ir kā piemērs arī citiem uzņēmumiem, apstiprinot to, ka biznesā mūsu uzņēmumi var sasniegt ļoti daudz. Paldies viņiem un novēlam veiksmi arī turpmāk!" laureātu apbalvošanas ceremonijā teica Latgales SEZ Uzraudzības komisijas priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis.

 

Par uzņēmuma darbību Latgales SEZ

 

SIA "Light Guide Optics International" (iepriekš SIA "Z-Light") pamatdarbība ir augsto tehnoloģiju -- optisko šķiedru, optisko šķiedru izstrādājumu un mehānisko komponentu ražošana un projektēšana.

Sākot ar nelieliem apjomiem 2004. gadā, uzņēmums ir attīstījies līdz apjomīgai ražošanai, kurā veiksmīgi tiek pielietotas jaunākās tehnoloģijas. SIA "Light Guide Optics International" jau šobrīd ir kļuvusi par vienu no līderē optisko šķiedru jomā, tās ražotie produkti tiek izmantoti zinātnes, rūpniecības un medicīnas jomās visā pasaulē. "Var teikt, ka Līvānos ražotie augsto tehnoloģiju produkti tiek pielietoti ierīcēs, kas atrodas uz zemes, ūdenī, gaisā un kosmosā," stāsta Daumants Pfafrods, SIA "Light Guide Optics International" valdes priekšsēdētājs.

2018. gada decembrī SIA “Light Guide Optics International” pievienojās Latgales SEZ. "Šajā laikā tika noslēgti četri investīciju līgumi, kuru rezultātā tika radītas 82 jaunas darba vietas. Kopējais investīciju apjoms pārsniedza 12 miljonus eiro," stāsta uzņēmuma Finanšu nodaļas vadītāja Gunta Ivdre.

Pirmā projekta ietvaros tika paplašinātas ražošanas telpas, iegādātas jaunas, modernas iekārtas medicīnas preču ražošanai. Otra investīciju projekta mērķis bija uzsākt jaunu produktu – optisko šķiedru katetru – ražošanu. Tas tika veiksmīgi realizēts.

Līdz 2022. gada beigām uzņēmums pabeigs vēl divu lielu projektu realizēšanu. Viens no tiem ir vērsts uz medicīnas preču ražošanas jaudas palielināšanu. Otra projekta ietvaros uzņēmums palielināja mehāniskā ceha ražošanas jaudu, iegādājoties un uzstādot papildu metālapstrādes iekārtas, kā arī ieviešot mehānisko komponentu ražošanas tehnoloģijas.

Par jauno investīciju līgumu

 

Saskaņā ar līgumu, kuru SIA "Light Guide Optics International" noslēdza ar Latgales SEZ pārvaldi 9. novembrī, laika posmā no 2022. gada 1. decembra līdz 2025. gada 30. decembrim tiks realizēts ieguldījumu projekts “Medicīnas kūļu iecirkņa ražošanas jaudu palielināšana”, uzņēmuma attīstībā investējot 24,3 miljonus eiro.

 

Tā mērķis ir medicīnas kūļu ražošanas apjomu palielināšana, izveidojot papildu ražošanas telpas uzņēmuma bijušā medicīnas iecirkņa ēkas rekonstrukcijas rezultātā -- pielāgojot telpas ražošanas procesa nodrošināšanai un iecirkņa atbilstību medicīnas produktu ražošanas standartiem, kā arī iegādājoties jaunas papildu tehniskās iekārtas. Šī projekta ietvaros tiks radītas vēl vismaz 20 jaunas darba vietas. Pašlaik uzņēmumā jau strādā vairāk nekā 270 darbinieki.

 

Pateicoties Latgales SEZ priekšrocībām, uzņēmums ienākuma nodokļa un nekustamā īpašuma nodokļa atlaižu veidā varēs atgūt līdzekļus aptuveni 17,5 milj. eiro apmērā.

 

"Šobrīd atrodamies fantastiskā attīstības posmā! Pēdējos gados esam būtiski kāpinājuši uzņēmuma ražošanas jaudas un dalība Latgales SEZ sniedz iespēju gūt arī ievērojamas nodokļu atlaides! Gadu gaitā esam pārliecinājušies, ka šī sistēma strādā!" saka Daumants Pfafrods, komentējot uzņēmuma ieguvumus, sadarbojoties ar Latgales SEZ.

 

Informācija par pievienošanos LSEZ: Latgales SEZ pārvaldnieces vietnieks Vladislavs Stankevičs, tālr. 29511462.