„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+7.1 °C
apmācies

Adventes vainagā iedegta pirmā svece

Ivars Soikāns

Aizvadītajā sestdienā pl. 17.00 vakarā, klātesot vairākiem desmitiem lielu un mazu daugavpiliešu, skvērā pie Sv. Pētera Ķēdēs Romas katoļu baznīcas lielajā Daugavpils Adventes vainagā tika iedegta pirmā svece.

Adventes vainagu iesvētīja Daugavpils dekanāta dekāns priesteris Mārtiņš Klušs, bet pirmo svecīti tajā iededza Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Aleksejs Vasiļjevs. Ar savu uzstāšanos pasākumu kuplināja Vienības nama sieviešu koris “Rūta” .

Advente ir kristiešu liturģiskā gada sākums. Tas ir Jēzus bērniņa piedzimšanas svētku gaidīšanas laiks, kas sākas četras svētdienas pirms Ziemassvētkiem. Parasti šis laiks tiek saistīts ar klusumu, gaidīšanas prieku un gavēni.

Nozīmīga tradīcija, gaidot svētkus, ir Adventes vainags. To parasti veido no egļu zariem un rotā ar četrām svecēm, kas simbolizē četras Adventes svētdienas. Katrai svecei ir sava nozīme, bet visas kopā tās simbolizē gaismas atnākšanu un Jēzus Kristus piedzimšanu. Savukārt Adventes vainaga riņķa forma bez sākuma un gala simbolizē Dieva mīlestības un dvēseles nemirstību.

Adventes vainaga tradīcijas aizsākumi meklējami 16. gadsimtā Vācijā, taču mūsdienām ierasto veidolu vainags ieguva vien 19. gadsimtā.

Šajā nedēļas nogalē Adventes vainagā tiks iedegta otra svece. Savukārt jau šo sestdien, 3. decembrī, Vienības laukumā iemirdzēsies Daugavpils galvenā Ziemassvētku egle.