„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
+4.2 °C
daļēji mākoņains

Muzejā atklāta izstāde "Komunisms XX gadsimtā = Rašisms XXI gadsimtā"

Ivars Soikāns

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā atklāta Ukrainas nacionālās atmiņas institūta fotodokumentālā izstāde "Komunisms XX gadsimtā = Rašisms XXI gadsimtā", kas vēsta par Maskavas totalitāro režīmu noslepkavotajiem ukraiņu tautas upuriem staļinisma periodā un šogad.

Ukrainas nacionālās atmiņas institūts uzskata, ka ir pareizi atspoguļot sabiedrībai arhīvu materiālus, salīdzināt Krievijas asiņainās metodes, parādot, ka tās savā nežēlībā un bezjēdzīgā necilvēcībā nav mainījušās. Izstādes, kura ietver trīspadsmit vīriešu un sieviešu likteņus XX un XXI gadsimtā, izvietošana pilsētvidē šādā ziņā ir kontrpropagandas ierocis, norāda Ukrainas Valsts arhīva Nacionālās atmiņas institūta direktors Ihors Kuļiks.

Izstāde ar konkrētu cilvēku vēstures palīdzību demonstrē, ka Krievijas asiņainās metodes nav mainījušās. Apliecinājumam kalpo trīspadsmit sieviešu un vīriešu likteņi 20. un 21. gadsimtā. Lielāko daļu iznīcināja tikai tāpēc, ka viņi bija ukraiņi, strādāja savā dzimtenē, runāja dzimtajā valodā. Viņiem visiem, pēc Krievijas iedzīvotāju pārliecības, nebija tiesību uz eksistenci.

Komunisms, neticis pienācīgi nosodīts pēc Padomju Savienības sabrukuma, piedzīvoja atkārtošanos laikmetīgajā Krievijā -- tagadējā rašismā. Tas izraisījis karu, kura aculiecinieki mēs esam. Tagad Ukrainai ir radusies vēsturiska iespēja atbilstošā kārtībā tikt galā ar savu pagātni. Šīs izstādes materiāli ir viens no soļiem jaunajā desovjetizācijas, derusifikācijas, deputinizācijas posmā laikmetīgajā Ukrainā, uzsvēra Ihors Kuļiks.

Fotodokumentālā izstāde "Komunisms XX gadsimtā = Rašisms XXI gadsimtā" vienlaikus tika atklāta vēl vairākās Eiropas, tostarp arī Baltijas valstu pilsētās. Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā izstāde būs skatāma līdz 7. februārim.

 

Komentāri

29.12.2022 14:35
faq
Kāda mums daļa gar okrainas desovjetizāciju, ja tanī pašā muzejā vadītāja ir bijusī DPI komjaunatnes vadone?! Varbūt vajadzētu sākt ar sevi?