„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+10.5 °C
daļēji mākoņains

Sumināja “Latgales Tūrisma gada balvas 2022” laureātus

Inna Bebre

1. decembrī Aglonas Radošo industriju centrā norisinājās ikgadējā Latgales tūrisma konference, kurā pulcējās kupls Latgales un Latvijas tūrisma nozares pārstāvju skaits, tūrisma profesionāļi un uzņēmēji.

Konferenci atklāja Preiļu novada domes priekšsēdētāja vietnieks Pēteris Rožinskis. Uzrunu teica Latgales plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētājs un Balvu novada domes priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs. Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Tūrisma departamenta vadītāja Inese Šīrava iepazīstināja ar plānotajām un īstenotajām aktivitātēm tūrisma attīstībai valstī un Latgales reģionā. Inese Šīrava pastāstīja arī par jaunākajām tūrisma tendencēm un faktoriem, kas ietekmē eiropiešu ceļošanu. Latgales Tūrisma asociācijas priekšsēdētāja Jeļena Kijaško iepazīstināja ar veiktajām aktivitātēm, attīstot un popularizējot tūrisma nozari Latgales reģionā, pastāstīja par žurnālistu, blogeru un tūrisma operatoru vizītēm, kā arī atklāja TOP 4 ceļošanas tendences: “Salīdzinājumā ar 2021. gadu, redzama tendence, ka tūristi mazāk plāno savus ceļojumus, vairāk ir spontānu braucienu. Arvien biežāk ceļotāji meklē iespējas paēst “latgaliešu gaumē”, iepazīt kultūru, satikt kādu, kurš runā latgaliski”. 2022. gadā ir ļoti krass lielo tūristu grupu samazinājums. Ja 2019. gadā liela grupa bija 40+ personas, tad tagad liela grupa ir 20+ personas. Galamērķī viesi biežāk izmanto visus piedāvājumus vai meklē papildu atpūtas iespējas. Tūrisma objekta saimniekiem jābūt zinošiem un spējīgiem ieteikt.”

Par sociālo tīklu tendencēm 2023. gadā un tūrisma nozari sociālajos tīklos iepazīstināja radošās digitālās aģentūras “WRONG” sociālo mediju nodaļas vadītājs Vilhelms Meisters. Latvijas Universitātes pētnieks Dr. geogr. Ēriks Leitis pastāstīja par ekotūrisma perspektīvu un interpretāciju Latvijā.

Konferences otrajā daļā notika paneļdiskusija „Ceļš uz atpazīstamu: tūrisma galamērķi vai tūrisma decentralizācija”. Diskusijā piedalījās Latvijas Sociālās uzņēmējdarbības asociācijas vadītāja, lauku māju “Bondari” saimniece Regita Zeiļa, Valdis Vītoliņš, piedzīvojumu tūrisma kompānija “PostNos”, Edgars Ražinskis, Latvijas Dabas tūrisma asociācija.

Var secināt, ka tūrisma nozare lēnām, tomēr sāk atkopties pēc pandēmijas un kopumā Latgalē pēdējo divu gadu laikā ir tapuši 28 jauni ar tūrismu saistīti piedāvājumi. Latgales Tūrisma asociācija turpina plānveidīgi īstenot reģionu popularizējošas aktivitātes, pirmkārt, tieši Latvijā, kā arī vairākos prioritāros ārzemju mērķtirgos. Latgales Tūrisma asociācija ir LIAA Tūrisma departamenta reģionālais partneris, un, pateicoties kvalitatīvai sadarbībai nacionāla līmeņa tūrisma politikas īstenošanā, Latgales reģions nostiprina savas pozīcijas kā atpazīstams un interesants tūrisma galamērķis.

Latgales tūrisma konferences noslēgumā tika sumināti „Gada balvas” saņēmēji dažādās nominācijās. „Latgales Tūrisma gada balva” ir nozīmīgs pasākums, kuru šogad jau septīto reizi organizēja Latgales Tūrisma asociācija. Gada balvas mērķis ir izcelt labākos tūrisma profesionāļus – tūrisma uzņēmējus, gidus, tūrisma centru darbiniekus un tos, kuri ikdienā ar lepnumu darbojas Latgales tūrisma nozarē un veicina reģiona atpazīstamību.

Latgales Tūrisma gada balvu 2022” saņēma

Tūrisma profesionāle – gide Irēna Kjarkuža (Preiļu novads)

Labākā tūristu mītne pilsētā – apartamenti „VIN Service” (Rēzekne)

Labākā tūristu mītne laukos – naktsmītne „Lielbornes muiža” (Augšdaugavas novads)

Labākais jaunais tūrisma objekts – atpūtas un izklaides parks “Škaldi” (Balvu novads)

Gada tūrisma uzņēmējs – “Organic Products” (Ludzas novads)

Labākais tūrisma produkts – Līvānu stikla un amatniecības centrs (Līvānu novads)

Lolitas Kozlovskas izcilības balva tūrismā – zirgu sēta “Klajumi” (Krāslavas novads)