„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+4.4 °C
skaidrs laiks

Izstādes, konferences, forumi – Latgales SEZ atpazīstamības pamats starptautiskā vidē

Publicitātes foto

Biznesa, personāla un komandas vadība, pārmaiņu kontrole, vērtīborientācija un resursu ekonomija. Šie ir atslēgas vārdi, ar kuriem strādās nākotnes uzņēmumi. Savukārt ikdienas darbs arvien vairāk tiks vērsts uz digitālo vidi un "metaverse" -- tiek prognozēts, ka līdz 2030. gadam virtuālās realitātes brilles izmantos 1 miljards cilvēku!

 

"Visiem šķiet, ka var nodarboties ar uzņēmējdarbību tā, kā to darīja agrāk, bet patiesība ir tāda, ka nekad vairs nebūs tā, kā tas bija līdz šim," savā runā Ziemeļvalstu biznesa forumā "Nordic Business Forum 2022", kas nesen norisinājās Somijā, apgalvoja globālo inovāciju speciālisti.

 

Šo pasaules līmeņa forumu apmeklēja arī Latgales speciālās ekonomiskās zonas pārstāvji. Lai turpinātu efektīvi strādāt reģionā un veicinātu vietējās uzņēmējdarbības attīstību, ir jābūt gataviem arī nākotnes izaicinājumiem.

 

Izstādes un forumi – kāpēc tie ir svarīgi?

 

“Piedalīšanās starptautiskās izstādēs un forumos ir viena no aktivitātēm, kas dod iespēju gan popularizēt Latgales SEZ piedāvātās iespējas ārvalstu uzņēmējiem, gan arī mums, Latgales SEZ pārvaldes komandai, iegūt tik nozīmīgās zināšanas un pieredzi, izstāžu ietvaros apmeklējot tematiskās konferences, tīklojoties un veidojot pozitīvus un uz sadarbību vērstus kontaktus”, stāsta Latgales SEZ pārvaldniece Iveta Maļina-Tabūne.

 

Viņa atzīmē, ka dalība izstādēs ne tikai veicina Latgales SEZ atpazīstamību Latvijas un ārvalstu uzņēmēju vidū, bet tā ir arī lieliska iespēja iepazīties ar dažādu nozaru jaunumiem.

Turklāt starptautiskās izstādēs Latgales SEZ komanda darbojas, ņemot vērā Latgales uzņēmēju vajadzības un iespējamās intereses, jo neformālās sarunās ir iespēja vislabāk uzzināt ārvalstu ražotāju problēmas, konkrētās nozares tendences pasaulē un iespējamās sadarbības veidošanas saskares punktus ar Latgales uzņēmējiem.

 

"Nenovērtējama pieredze, kontakti un iedvesma"

 

Vasaras sākumā Latgales uzņēmēji kopā ar Latgales SEZ komandu Latgales plānošanas reģiona (LPR) organizētās vizītes ietvaros apmeklēja Vācijas uzņēmumus. Šī brauciena mērķis bija popularizēt vietējo uzņēmēju pakalpojumus, paplašināt noieta tirgu un attīstīt sadarbību. Turklāt dalībniekiem bija iespēja apmeklēt arī "Hannover Messe 2022" un "Nortec Hamburg" – pasaulē vadošo daudznozaru industriālo tehnoloģiju izstādi.

 

Savukārt septembra sākumā Helsinkos norisinājās "Messukeskus Habitare 2022". Šī ir viena no lielākajām izstādēm mēbeļu un interjera dizaina un dekora jomā Ziemeļeiropā. Tā notiek Helsinkos vairāk nekā 50 gadus un pulcē tūkstošiem profesionāļu.

 

Kā jau minējām -- viens no lielākajiem uzņēmēju forumiem, uz kuru kā runātāji tiek aicināti pasaulslaveni speciālisti, ir Ziemeļvalstu biznesa forums. Šogad tas notika 20. un 21. septembrī, pulcējot vairāk nekā 7000 uzņēmumu vadītāju no vairāk nekā 50 valstīm.

 

"Esam lepni, ka varējām ne tikai pārstāvēt Latgales plānošanas reģionu un Latgales SEZ šī gada nozīmīgākajā biznesa forumā, bet arī guvām nenovērtējamu pieredzi, iedvesmu un potenciālo sadarbības partneru kontaktus," atzīmē Anna Jaudzema, Latgales SEZ mārketinga projektu vadītāja.

 

Latgales SEZ komanda apmeklē arī kaimiņvalstu starptautiskos pasākumus – piemēram, "Instrutec" izstādi Tallinā. "Šī uzņēmēju izstāde sniedza priekšstatu par Igaunijas uzņēmumu attīstības potenciālu metalurģijas, mašīnbūves, elektronikas un plastmasas nozares ražošanā, kā arī apkopoja citu valstu jaunākos zinātnes, tehnikas un tehnoloģiju sasniegumus šajās nozarēs," stāsta Vladislavs Stankevičs, Latgales SEZ pārvaldnieces vietnieks.

 

Savukārt novembrī Latgales SEZ speciālisti apmeklēja vērienīgu izstādi Vācijā "VVS DAGENE 2022". Šogad tajā piedalījās vairāk nekā 500 starptautisku uzņēmumu, kuri darbojas metālapstrādes, kokapstrādes, robotikas un elektronikas automatizācijas jomās. Izstādē aktīvi darbojās arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) apvienotais stends, kurā bija pārstāvēti vairāk nekā 20 dažādi Latvijas uzņēmumi.

 

Novembra beigās plaša Latvijas uzņēmēju delegācija pavadīja Valsts prezidentu Egilu Levitu vizītē uz Izraēlu, kur piedalījās arī LPR un Latgales SEZ vadība. Tas viennozīmīgi ir vērtējams kā nozīmīgs darījumu un pieredzes apmaiņas brauciens 55 Latvijas un, tajā skaitā, Latgales uzņēmēju delegācijas sastāvā. Vizītes laikā uzņēmēji apmeklēja dažādas nozaru asociācijas, tikās ar esošajiem un potenciālajiem sadarbības partneriem, kā arī piedalījās Izraēlas un Latvijas biznesa forumā.

 

"Komplicēts ilgtermiņa darbs"

 

"Darbs pie uzņēmējdarbības vides attīstīšanas reģionā – tas ir komplicēts un ilgtermiņā veicams darbs dažādos virzienos. Aktīvi darbojoties, ir jāpaplašina sasniegtā auditorija, tajā skaitā ārvalstīs. Domājot par nākotni, ir jāpierāda sevi gan Eiropas Savienības valstīs, gan citur pasaulē, veidojot ilgtermiņa sadarbību ar potenciālajiem partneriem. Tāpēc mūsu dalība šādos pasākumos ir tik svarīga," uzsver Jānis Lāčplēsis, Latgales SEZ Uzraudzības komisijas priekšsēdētājs.

 

Par Latgales SEZ 6 gadu darba rezultātu šodien liecina fakti – ir noslēgti 50 investīciju līgumi 61,39 milj. eiro apmērā, plānojot izveidot vismaz 473 jaunas darba vietas. Realizēti 28 projekti un jau radītas 246 jaunas darba vietas. Latgales SEZ ir kļuvusi par vienu no galvenajiem uzņēmējdarbības atbalsta instrumentiem reģionā, un aktīva dalība starptautiskos projektos paver jaunas iespējas Latgales SEZ tālākai attīstībai.

 

Papildu informācijai: Latgales SEZ pārvaldnieces vietnieks Vladislavs Stankevičs, tālr. 29511462.