„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+5.8 °C
apmācies

Cik pelna slavenākie Latvijas sportisti?

Apmaksāta informācija

Neskatoties uz to, ka Latvijas izlases nekad vēl nav izcīnījušas medaļas populārākajos sporta veidos, mūsu sportisti ir pieprasīta prece dažādās Eiropas un pasaules līgās. Pateicoties tam, mūsu talantīgākie sportisti, kas spēlē spēcīgākajos čempionātos, nopelna prātu reibinošas naudas summas. Šajā rakstā mēs tuvāk apskatīsim Latvijas sportistu vērtīgākos līgumus, lai radītu jums labāku priekšstatu par to, cik ienesīgs var būt sports augstākajā līmenī.

Kristaps Porziņģis

Diez vai daudzi būs pārsteigti, dzirdot, ka lielāko algu saņem Latvijas basketbola lielākā zvaigzne - Kristaps Porziņģis. Pēc aizmainīšanas no Ņurjorkas “Knicks” uz Dallas “Mavericks”, Teksasas kluba īpašnieks piedāvāja Porziņģim maksimālo līgumu summu, kādu NBA var saņemt spēlētājs, pēc sava pirmā līguma termiņa iztecēšanas. Līgums paredz, ka “Mavericks” piecu gadu laikā izmaksā Porziņģim 158 miljonus ASV dolāru. Apmeklējiet sporta likmju apskatu mājas lapu, ja jūs vēlaties likt sporta likmes Latvijā uz turpmākajām Porziņga sekmēm NBA.

Porziņģa alga nav vienāda katrā no šiem pieciem gadiem. Piemēram, pirmajā Dallasā pavadītajā sezonā Kristaps nopelnīja 27 285 000 ASV dolāru, bet katru turpmāko gadu summa tiek palielināta, līdz pēdējā līguma gadā Porziņa alga pieaug jau līdz 36 016 200 ASV dolāru. Porziņģa milzīgajā līgumā, kas ir lielākais kādu jebkad ir parakstījis Latvijas sportists, ir atlikuši vēl divi gadi. Tiesa gan, ir vērts paturēt prātā, ka sportisti nesaņem visu šādos līgumos paredzēto summu. Viņiem ir jāmaksā nodokļi un sava daļa tiek arī aģentam.

Pirms pēdējā līguma gada Porziņģim ir iespēja izvēlēties, vai viņš vēlas to turpināt, vai arī vienpusēji lauzt un meklēt labākas iespējas brīvo spēlētāju tirgū. Ņemot vērā to, ka mūsu izlases centru pēdējo gadu laikā ir vajājušas dažādas traumas, ir maz ticams, ka kāds cits klubs viņam piedāvātu lielāku algu, tādēļ ir gaidāms, ka Porziņģis izvēlēsies palikt Vašingtonas “Wizards” komandā, uz kuru viņu Dallas “Mavericks” aizmainīja 2022. gada sezonas beigās, pret citu turīgu latviešu basketbolistu - Dāvi Bertānu.

Dāvis Bertāns

Kā izrādās, gara auguma, slaidi latviešu basketbolisti ar precīzu trīspunktu metienu ir ļoti pieprasīta prece ASV, jo otrs labāk apmaksātais Latvijas sportists ir Dāvis Bertāns. Jāsaka, ka Dāvim paveicās aizvadīt savu labāko sezonu gadā, kad iztecēja viņa iepriekšējais līgums, dodoties brīvo aģentu tirgū vispiemērotākajā brīdī. Bertānam izdevās noslēgt 2020. gada sezonu, atzīmējoties ar 15,5 punktiem spēlē un realizējot trīspunktniekus ar apskaužamu precizitāti - 42%.

Līgums tika noslēgts uz piecām sezonām par kopējo vērtību 80 000 000 ASV dolāru. Diemžēl, šis līgums šobrīd tiek uzskatīts par vienu no neizdevīgākajiem, skatoties no komandas perspektīvas, jo Bertāna sniegums un spēles laiks ir ievērojami krieties kopš tā parakstīšanas brīža. Neskatoties uz to, pēdējo desmit gadu laikā NBA algu griesti ir auguši tik strauji, ka komandas var atļauties savā sastāva turēt pāris spēlētājus, kuru sniegums īsti neatbilst laukumā demonstrētajam sniegumam.

Elvis Merzļikins

Diemžēl, NHL nav tik izdevīgs TV pārraides tiesību līgums kā NBA, savādāk Elvis Merzļikins noteikti atrastos augstāk šajā sarakstā. Būdams Kolumbusas “Jackets” pamatvārtsargs, Elvis savā komandā noteikti spēlē lielāku lomu, nekā Dāvis Bertāns savejā, bet basketbolisti ir daudz labāk apmaksāti, nekā hokejisti.

Neskatoties uz to, Merzļikinam izdevās parakstīt visai iespaidīgu līgumu, kas viņam paredz
27 000 000 ASV dolāru lielu algu piecu gadu laikā, no kuriem šobrīd vēl ir atlikuši četri. Lai gan Merzļikins ir talantīgs vārtsargs, daži eksperti piemin, ka arī viņam ir mazliet paveicies ar noslēgto līgumu. Pirms jaunā līguma parakstīšanas, Elvis Kolumbusā aizvadīja divas sezonas, komandai spēlējot aizsardzības speciālista Džona Tortorelas vadībā.

Divreiz par NHL sezonas labāko treneri atzītais speciālists ir pazīstams ar savām aizsardzības shēmām, kas novirza pretiniekus no vārtu priekšas, mudinot pretiniekiem mest pa vārtiem, kamēr tie ir tuvāk apmalēm. Pateicoties tam, Tortorelas trenēto komandu vārtsargiem vienmēr ir bijusi mazliet labāka statistika, nekā spēlējot citu treneru vadībā. Diemžēl, tas attiecas arī uz Merzļikinu, kuram iepriekšējā sezona bija pirmā jauna galvenā trenera vadībā un statistiski līdz šim vājākā viņa NHL karjerā.

Teodors Bļugers

Kā pēdējais mūsu sarakstā iekļūst Teodors Bļugers, kurš pēc 2021. gada sezonas parakstīja līgumu uz divām sezonām par kopējo summu 4 400 000 ASV dolāru, vai 2 200 000 dolāriem gadā. Bļugers ir nostiprinājies Pitsburgas “Penguins” sastāvā, kļūstot par vērtīgu mazākuma speciālistu, izceļoties arī ar pieklājīgu rezultativitāti.

Teodors ir paaugstinājis savu rezultativitāti ar katru nākamo sezonu, iepriekšējā atzīmējoties ar 9 vārtiem un 19 rezultatīvām piespēlēm. Neskatoties uz to, savu algu viņš ir galvenokārt nopelnījis pateicoties viņa spējām neitralizēt pretinieku vairākumus. Pateicoties savai disciplinētaai aizsardzībai un nenogurdināmajai enerģijai, Bļugers ir kļuvis par vienu no “Penguins” līdzjutēju favorītiem.

Ja Bļugeram izdosies arī turpmāk uzlabot savu sniegumu, mēs nebūsim pārsteigti, ja viņš jau nākamgad atradīsies augstāk šajā sarakstā. Viņa līgumā ir atlikusi tikai vēl viena sezona un, ja rezultativitātes punkti un spēles laiks mazākumā turpinās augt arī šogad, Bļugeram vajadzētu saņemt algas pielikumu.