„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+5.6 °C
apmācies

Sakarā ar masveida saslimšanu DRS nebūs pieejami pediatra pakalpojumi

Ivars Soikāns

Daugavpils reģionālā slimnīca (DRS) izplatījusi paziņojumu par to, ka ārstniecības iestādē ir saslimuši seši no septiņiem pediatriem, kā rezultātā DRS Uzņemšanas nodaļā pacientiem netiks nodrošināta pediatrijas profila medicīniskā palīdzība.

Sakara ar izveidojušos situāciju pediatrijas profila pacienti aicināti vērsties pēc medicīniskās palīdzības tuvējās daudzprofilu slimnīcās.

Par radušos situāciju informēts Nacionālais veselības dienests, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests, kā arī tuvējo ārstniecības iestāžu -- Krāslavas, Preiļu un Rēzeknes slimnīcas vadība.

Raksturojot izveidojušos situāciju, DRS vadītājs Grigorijs Semjonovs „Latgales Laikam” pastāstīja, ka šis paziņojums vairāk ir domāts ambulatorajiem pacientiem. Viņiem tiek ieteikts vērsties pie ģimenes ārsta vai arī zvanīt uz konsultatīvo tālruni.

Līdz šim vecāki ar bērniem dažādu saaukstēšanās slimību gadījumā bieži vien vērsās DRS Uzņemšanas nodaļā, nesazinoties ar ģimenes ārstu un neizmantojot iespēju saņemot speciālista konsultāciju pa konsultatīvo tālruni, kur viņiem varētu tikt ieteikta primārā ārstēšana -- preparāti pret drudzi, galvassāpēm u.tml.

Šķirojot pacientus un aicinot talkā Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas kolēģus palīdzēt kaut vai ar pusaudžu vecuma pacientu ārstēšanu, kaut kā tiksim galā ar akūtajiem pacientiem, ja tam netraucēs ambulatorā plūsma. Ja saslims pēdējais pediatrs, tad nebūs kam ārstēt stacionārā palikušos 30 pacientus,” skaidroja Grigorijs Semjonovs.

Tuvākās ārstniecības iestādes, kurās ir pieejami pediatru pakalpojumi, ir Rēzeknes un Jēkabpils slimnīca. Taču pastāv zināmas šaubas, ka šīs iestādes spēs uzņemt visu plūsmu, jo jau līdz šim daudzi pacienti ir nākuši uz DRS, kur daudz nodarbojās ar bērniem, vienubrīd darbojās pat divas nodaļas un pacientu skaits reizēm sasniedza 60.

Savukārt nākamais solis ir Bērnu klīniskā universitātes slimnīca Rīgā. Taču arī šajā ārstniecības iestādē situācija nav viegla, jo diennaktī pacienu skaits mēdz sasniegt divus līdz trīs simtus.

Ar šo publikāciju cenšos uzrunāt bērnu vecākus būt prātīgiem, atturēties no vēršanās DRS Uzņemšanas nodaļā bez īpašas vajadzības, biežāk mēģināt tikt galā, konsultējoties ar ģimenes ārstu vai vēršoties pēc padoma pie konsultatīvā tālruņa speciālistiem. Un tikai tad, ja nevienā no šiem posmiem neizdodas rast risinājumu, vērsties DRS Uzņemšanas nodaļā. Taču vecākiem ir jāsaprot, ka pediatra pakalpojumi šeit viņu bērniem nebūs pieejami. Uzņemsim, kā spēsim, konsultēsim, bet specializēta ārsta nebūs. Pediatrs būs tikai darba laikā un nodarbosies tikai ar stacionārajiem pacientiem,” norādīja slimnīcas vadītājs.

Šāda situācija, kad vienlaikus ir saslimuši vairāki pediatri, pēdējos gados DRS ir izveidojusies pirmo reizi. „Sākumā no aprites uz ilgu laiku izkrita divi speciālisti. Atpakaļ ierindā viņi varētu atgriezties vien aptuveni pēc pusgada. Pēc tam viens pēc otra saslima arī pārējie pediatri. Sākām iesaistīt rezidentus, bet arī viņi sāka slimot,” atklāja Grigorijs Semjonovs.

Gripa, kas atgriezusies pēc Covid-19 izplatības, ir daudz niknāka. Savukārt bērni ir vieni no tiem, kas šo infekciju visātrāk izplata sabiedrībā, paši īpaši smagi neslimojot.