„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
+6.5 °C
apmācies

Prognozē ūdens līmeņa krišanos Daugavā

Ivars Soikāns

Tā kā tuvākajās dienās tiek prognozēta gaisa temperatūras pazemināšanās, ūdens līmeņa celšanās Daugavā Daugavpils apkaimē varētu mitēties un tas varētu sākt pazemināties, „Latgales Laikam” pastāstīja Daugavpils pilsētas domes civilās aizsardzības speciālists Mārtiņš Ruļuks.

Aizvadītajā diennaktī ūdens līmenis Daugavā Daugavpils apkaimē ir cēlies par 32 centimetriem un pārsniedzis četru metru atzīmi. Svarīgi atzīmēt, ka ūdens līmenis pēdējās stundās ceļas aizvien lēnāk. Patlaban upe ir brīva no ledus un tajā turpinās reta ledus iešana.

Augšdaugavas novadā ir nedaudz applūdušas dažas zemākās vietas Dvietes pagastā un Ilūkstes apkaimē, Daugavpilī applūdušu vietu nav.

Lai arī iestājoties siltākam laikam nokusa teju visa sniega sega un ūdens līmenis cēlās gan meliorācijas grāvjos, gan arī Daugavā un citās upēs, vietumis appludinot zemākās vietas, pēc civilās aizsardzības speciālistu domām, plūdu draudu Daugavpilij pagaidām nav.

Arī Augšdaugavas novadā nav lielu palu draudu

Augšdaugavas novada domes tehniskais direktors Valērijs Ļaksa “Latgales Laikam” atzina, ka no palu viedokļa situācija novadā nav draudīga. Ledus Daugavā ir teju aizgājis, būtiska zemāku vietu applūšana pagaidām nav reģistrēta. Ja iestāsies prognozētais sals, palu apdraudējums un ūdens līmeņa celšanās tempi mazināsies.

Augšdaugavas novada domes priekšsēdētājs Arvīds Kucins piebilda, ka patlaban lielākais apdraudējums ir saistīts nevis ar upju pārplūšanu, bet gan straujo ūdens daudzuma pieaugumu meliorācijas grāvjos un caurteku nespēju šo ūdeni izlaist cauri. Pilnas ar ūdeni ir gan mazās upītes, gan grāvji, arī tie, kur ūdens parasti nav bijis.

Par šādām problēmām pašvaldībā saņemts zvans no Vecsalienas pagasta, kur blakus pārsūknēšanas stacijai esošās caurtekas nespēja ņemt pretī visu ūdens daudzumu. Tāpat ūdens līmenis cēlies vairākās vietās grāvjos gar valsts ceļiem.

Tā kā kailsala laikā cilvēki bija cirtuši grāvjos augošos krūmus, dažviet tie ieskaloti caurtekās, apgrūtinot to funkciju. Tā kā grāvji nespēj uzņemt lielo ūdens daudzumu un dažviet ūdens līmenis ir augstāks nekā caurtekas, netiek izslēgta arī izskalojumu parādīšanās.

Kad izsludina brīdinājumus

Dzeltenais” brīdinājums Daugavpilī tiek izsludināts, kad ūdens līmenis sasniedz 5,96 metrus virs stacijas nulles atzīmes. Šajā gadījumā iedzīvotājiem jābūt informētiem par plūdiem visvairāk pakļauto teritoriju iespējamo applūšanu. Pārvietojoties plūdu apdraudētajās teritorijās, ir jābūt piesardzīgam.

Oranžo” brīdinājumu izsludina, kad Daugavas līmenis Daugavpilī paceļas līdz 7,46 metriem virs stacijas nulles atzīmes. Šādā situācijā iedzīvotājiem jābūt gataviem pasargāt sevi un savu īpašumu. Iespējama īpašumu un transporta infrastruktūras applūšana. Var tikt traucēta elektroenerģijas un ūdens piegāde, telekomunikāciju sakari. Var būt nepieciešama arī evakuācija. Iedzīvotāji tiek aicināti neapmeklēt un nepārvietoties plūdu apdraudētajās teritorijās.

Visnopietnākais, “sarkanais” brīdinājums, Daugavpilī tiek izsludināts, ja Daugavas līmenis paceļas līdz 9,3 metru atzīmei. Šajā situācijā jārīkojas, lai pasargātu sevi, un jāseko norādījumiem, ko sniedz atbildīgās institūcijas. Gaidāma plaša īpašumu applūšana, kas apdraud dzīvību, kā arī evakuācija. Ļoti apgrūtināta pārvietošanās un traucēta elektroenerģijas un ūdens apgāde, telekomunikāciju sakari. Iedzīvotāji tiek aicināti pamest apdraudētās teritorijas un sekot visiem atbildīgo institūciju norādījumiem.