„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 11. maijs
Sestdiena
Karmena, Manfreds, Milda
+0.9 °C
skaidrs laiks

Sporta aizsākumi un populāri sportisti no Latvijas

Apmaksāta informācija

Latvija ir valsts ar bagātu sporta vēsturi. Pirmais zināmais sporta klubs Latvijā ir 1899. gadā dibinātais futbola klubs "Rīga", ko dibināja Rīgas Politehniskā institūta studenti. Tam sekoja basketbola kluba "Tatra" dibināšana 1910. gadā. Latvijā ir arī senas slēpošanas tradīcijas, kas aizsākās 1909. gadā, kad tika uzbūvēts pirmais slēpošanas tramplīns. 1912. gadā Latvijā notika pirmais starptautiskais sporta pasākums - starptautiskās velobrauciena sacensības "Baltijas apļa kauss". Tās notika trīs dažādās trasēs: Rīga - Maskava, Rīga - Sanktpēterburga un Rīga - Tallina.

Pirmais starptautiskais sporta pasākums, ko rīkoja Latvija, bija futbola turnīrs starp Krievijas un Vācijas komandām 1914. gadā, kas notika Jelgavas stadionā (tagad pazīstams kā Daugavas stadions). Pirmā Latvijas olimpiskā komanda piedalījās 1924. gada vasaras Olimpiskajās spēlēs Parīzē, kur izcīnīja divas medaļas: bronzu distanču slēpošanā un sudrabu daudzcīņā.

Sporta veidi Latvijā

Populārākie sporta veidi Latvijā ir basketbols, futbols un hokejs. Basketbols Latvijā tika ieviests 1922. gadā, un pašlaik to spēlē gan vīrieši, gan sievietes visos sacensību līmeņos. Latvijā ir divas profesionālās basketbola līgas divīzijas: Latvijas Basketbola līga un Latvijas Sieviešu basketbola līga. Šos sporta veidus iespējams trenēties visā Latvijā gan iekštelpās, gan ārā, piemēram, Sporta komplekss Ķeizarmežs regulāri piedāvā dažādas treniņu iespējas ikvienam.

Arī futbols Latvijā ir ļoti populārs, un viskonkurētspējīgākā līga ir Latvijas Augstākā līga. Ir arī vairākas zemākas līgas, kurās amatieru spēlētāji var sacensties savā starpā vietējo klubu vai uzņēmumu izveidotajās komandās. Hokejs Latvijā tiek spēlēts kopš 1921. gada, kad to ieviesa Kanādas karavīri, kas šeit bija izvietoti Pirmā pasaules kara laikā. Hokejs tagad ir viens no populārākajiem Latvijas komandu sporta veidiem gan vīriešiem, gan sievietēm, kā arī bērniem.

Daži no izcilākajiem Latvijas sportistiem

1. Kristaps Porziņģis

Kristaps Porziņģis ir latviešu basketbolists, kurš spēlē Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA). Pēc karjeras uzsākšanas Spānijas basketbola līgā “Liga ACB” Kristaps Porziņģis tika draftēts NBA, kur kļuva par visaugstāk draftēto Baltijas un Latvijas spēlētāju NBA vēsturē. Pateicoties sadarbībai ar NBA, 2015. gadā Porziņģis tika atzīts par "Latvijas gada uzlecošo zvaigzni". Divus gadus vēlāk viņš tika izraudzīts pārstāvēt savu valsts izlasi 40. "EuroBasket" čempionātā. Porziņģis, kura augums ir 7 pēdas un 3 collas, bieži tiek salīdzināts ar Dirku Novicki, kuru Porziņģis bieži dēvē par "leģendu". Kristapa Porziņģa panākumi laukumā ir atspoguļojušies arī ārpus laukuma, jo 2016. gada oktobrī viņš noslēdza vienu no ienesīgākajiem līgumiem ar "Adidas". Pašreiz Porziņģis spēlē “Washington Wizards” komandas sastāvā.

2. Mihails Tāls

Latvijas padomju šaha lielmeistars un tiek uzskatīts par visu laiku labāko uzbrukuma spēlētāju. Viņš kļuva par astoto pasaules šaha čempionu 1960. gadā, kad uzvarēja čempionu Mihailu Botvinniku. Toreiz būdams tikai 23 gadus vecs, viņš uzstādīja jaunu rekordu, kļūstot par visu laiku jaunāko pasaules čempionu (vēlāk šo rekordu pārspēja Garijs Kasparovs, kurš titulu ieguva 22 gadu vecumā). Nepieredzētie šahista panākumi viņam izpelnījās nosaukumu "Rīgas burvis", un jaunībā viņš bija praktiski neapturams. Laika gaitā viņa veselība pasliktinājās, un viņš kļuva atkarīgs no alkohola un smēķēšanas, kas ietekmēja spēlēšanu. Viņš bija ne tikai izcils šahists, bet arī ļoti atzīts šaha rakstnieks, kurš sarakstīja vairākas grāmatas, tostarp ļoti populāro "Mihaila Tāla dzīve un spēles".

3. Jeļena Ostapenko

Latvijas tenisiste, kas 2017. gadā 20 gadu vecumā izcīnīja Francijas atklātā čempionāta vienspēļu turnīra titulu. Jeļenu ar tenisu piecu gadu vecumā iepazīstināja viņas māte, kas bija arī viņas pirmā trenere. Viņa sāka pievērsties tenisam 12 gadu vecumā un aizvadīja daudzsološu junioru karjeru, 2014. gadā izcīnot Vimbldonas titulu meiteņu vienspēlēs. Drīz vien Jeļena debitēja WTA tūrē un turpināja iespaidīgu progresu, kas vainagojās ar neparastu panākumu, 2017. gadā izcīnot Francijas atklātā čempionāta vienspēļu turnīra titulu. Kopš tā laika Ostapenko ir turpinājusi savu iespaidīgo izaugsmi un pakāpeniski pakāpusies WTA rangā.

4. Martins Dukurs

Latviešu skeletonists, kurš startē kopš 1997. gada. Dukurs savu karjeru sāka kā kamaniņu braucējs, bet 2001. gadā pārgāja uz skeletonu pēc tam, kad vēroja, kā šajā disciplīnā sacentās viņa brālis Tomass. Dukurs pirmo reizi uz goda pjedestāla stājās 2004. gada janvārī, kad viņš izcīnīja bronzas medaļu Īglsā, Austrijā. Izrāvienu piedzīvoja 2008./2009. gadā, kad izcīnīja četras Pasaules kausa medaļas, tostarp savu pirmo zelta medaļu Parksitijā, Jūtas štatā. Viņš arī izcīnīja sudrabu 2009. gada pasaules čempionātā Leikplesidas trasē Ņujorkā.

Panākumi turpinājās 2009./2010. gadā, kad viņš izcīnīja sešas Pasaules kausa medaļas, tostarp zelta medaļas Park Sitā un Leikplesidas trasē. Viņš ieguva sudraba medaļu arī 2010. gada ziemas olimpiskajās spēlēs Vankūverā, Kanādā. Pēc neveiksmīgās 2011./2012. gada sezonas Dukurs atguvās 2012./2013. gadā, izcīnot četras Pasaules kausa medaļas, tostarp zelta medaļu Parksitijā. 2013./2014. gada sezona Dukursam bija vēl veiksmīgāka nekā iepriekšējā, jo viņš izcīnīja astoņas Pasaules kausa medaļas, tostarp piecas zelta. Viņš arī uzstādīja jaunu pasaules rekordu skeletona sacensībās vīriešiem, 2014. gada ziemas olimpiskajās spēlēs Sočos (Krievija) uzstādot laiku 52,36 sekundes.

Starp izcilākajiem Latvijas sportistiem ir arī Ināra Mūrniece, Jeļena Prokopčuka un Māris Štrombergs. Visi trīs šie sportisti ir ieguvuši veiksmīgas karjeras savās jomās un godam pārstāvējuši Latviju starptautiski. Ināra Mūrniece ir pasaulē atzīta šķēpmetēja, kura ir izcīnījusi vairākas medaļas olimpiskajās spēlēs un pasaules čempionātos. Jeļena Prokopčuka ir divkārtēja olimpisko spēļu maratona skrējēja, kā arī uzvarējusi vairākos nozīmīgos maratonos visā pasaulē. Māris Štrombergs ir BMX riteņbraukšanas čempions un ir izcīnījis zelta medaļas gan olimpiskajās spēlēs, gan pasaules čempionātos. Šie trīs sportisti ir tikai daži no daudzajiem izcilākajiem Latvijas sportistiem. Citi ir Dainis Ozols, Jānis Lūsis un Imants Bleidelis. Visi šie sportisti ir likuši Latvijai lepoties ar sevi un ir palīdzējuši iezīmēt valsti sporta pasaules kartē. Latvijai ir bagāta izcilu sportistu audzināšanas vēsture, un nav šaubu, ka šī tradīcija turpināsies arī turpmākajos gados.