„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+9.0 °C
neliels lietus

Daugavpilī būtiski pieauguši apkures rēķini

Ivars Soikāns

Sakarā ar gaisa temperatūras pazemināšanos Daugavpilī decembrī, salīdzinājumā ar novembri, būtiski pieauguši apkures rēķini. Par iemeslu rēķinu kāpumam kļuvis patērētās siltumenerģijas apjoma pieaugums.

Preses konferencē Daugavpils pilsētas domē, skaidrojot radušos situāciju, domes priekšsēdētāja vietnieks Aleksejs Vasiļjevs atgādināja, ka vēl pagājušā gada nogalē Daugavpilī tika izsludināta enerģētiskā krīze, kas joprojām turpinās. Pašvaldības AS “Daugavpils siltumtīkli” viena pati ir spiesta ražot teju visu pilsētai nepieciešamo siltumenerģiju, jo, strauji ceļoties kurināmā -- dabasgāzes -- cenām, privātie piegādātāji no turpmākās sadarbības atteicās.

Piegādāt Daugavpilij dabasgāzi piekrita tikai viens pretendents -- VAS “Latvenergo”. Šim līgumam ir gan plusi, gan mīnusi. Mēs varam ņemt tādus dabasgāzes apjomus, kādi mums ir nepieciešami, tas ir pluss. Savukārt līgumcena, par kādu kurināmais tiek piegādāts, ir gana augsta. Citi piegādātāji savus piedāvājumus iepirkumam neiesniedza. Savukārt Daugavpils pašvaldības primārais uzdevums bija nodrošināt pilsētā apkuri. Ja nebūtu noslēgts līgums par šo cenu, siltuma dzīvokļos Daugavpilī vienkārši nebūtu. Patlaban dabasgāzes cena pasaules tirgū krītas, taču līgums ar piegādātāju ir noslēgts līdz apkures sezonas beigām,” skaidroja Aleksejs Vasiļjevs.

Siltumcentrālē (SC) Nr. 3 izbūvētā šķeldas katlumāja ar siltumenerģiju var apgādāt tikai Ķīmiķu mikrorajonu un Jauno Forštati un tās jaudas ir pietiekamas, kamēr gaisa temperatūra nav neslīdējusi zem nulles.

Decembris bija aukstāks nekā novembris

Runājot par gaisa temperatūru, domes priekšsēdētāja vietnieks norādīja, ka novembra pirmā puse bija salīdzinoši silta un tikai mēneša otrajā pusē iestājās vēsāks laiks. Savukārt decembrī temperatūra teju visu mēnesi bija zemāka par nulli, dažas dienas pazeminoties pat līdz -15 grādiem. Tādēļ arī rēķini par decembri ir būtiski augstāki nekā par novembri.

Lai mazinātu siltumtarifu, SC-2 teritorijā ir sākta otras šķeldas katlumājas būvniecība. Lokālās katlumājas, kurās siltumenerģijas ražošanā līdz šim tika izmantota dabasgāze, ir pielāgotas darbam ar dīzeļdegvielu, kas ir būtiski lētāka.

Arī lielās siltumcentrāles tiek pielāgotas darbam ar propāna-butāna maisījumu jeb naftas gāzi, kas arī ir vairākkārt lētāk. Patlaban darbam ar naftas gāzi ir pielāgota SC-1, bet līdz janvāra vidum arī SC-2 varēs sākt izmantot naftas gāzi. “Ceram, ka līdz martam visi minētie pasākumi dos nepieciešamo efektu un ļaus samazināt pilsētā siltumtarifu,” pauda cerību Aleksejs Vasiļjevs.

Pašvaldības vadītāja vietnieks norādīja, ka Latvijas likumdošana paredz dabasgāzes iepirkšanu tikai biržā un tikai konkursa kārtībā. Tieši kurināmā izmaksas patlaban veido aptuveni 90% no kopējām siltumtarifa izmaksām.

Aprēķinot apkures maksu, vērā tiek ņemta valsts kompensācija

PAS “Daugavpils siltumtīkli” padomes locekle Oļesja Duškeviča atgādināja, ka maksājumu kvītīs cena ir norādīta bez valsts kompensācijas. Siltumenerģijas tarifs aizvadītā gada decembrī Daugavpilī bija 175,59 eiro par megavatstundu (MWh) bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN). Valsts kompensācija -- 64,03 eiro/MWh, līdz ar to gala tarifs, kurš tika piemērots, piestādot rēķinus iedzīvotājiem, bija 111,56 eiro/MWh.

Sakarā ar to, ka decembrī vidējā gaisa temperatūra bija zemāka nekā novembrī, māju apsildei tika iztērēts vairāk siltumenerģijas, tāpēc pieauga arī apkures maksa. Pie vidējās gaisa temperatūras +2 oC aizvadītā gada novembrī viena kvadrātmetra apsildīšana pilsētā izmaksāja vidēji 3,28 eiro, bet ar valsts kompensāciju -- 2,09 eiro. Savukārt decembrī pie vidējās gaisa temperatūras -3,7 oC kvadrātmetra apsilde maksāja vidēji bija 4,86 eiro, bet ar valsts kompensāciju -- 3,09 eiro. Aprēķinot apkures maksu, vērā tiek ņemta valsts kompensācija, kas tiek atspoguļota klientu rēķinos.

Valsts atbalsts centrālapkures rēķinu segšanai sedz pusi no starpības starp apstiprināto siltumenerģijas tarifu (Daugavpilī decembrī šis tarifs bija 175,59 eiro/MWh) un siltumenerģijas tarifa mediānu -- 68,00 eiro/MWh. Savukārt tarifa daļām, kas pārsniedz 150,00 eiro/MWh, noteikts valsts atbalsts 90% apmērā. Valsts atbalsts centrālapkures rēķinu segšanai būs pieejams līdz 30. aprīlim.

Arī janvārī pie noteiktā tarifa -- 175,59 eiro/MWh -- valsts kompensēs 64,03 eiro/MWh un maksa par apkuri iedzīvotājiem tiks aprēķināta no 111,56 eiro/MWh.

PAS “Daugavpils siltumtīkli” neaprēķinās nokavējuma procentus

Daugavpils siltumapgādes uzņēmums aicina klientus regulāri, savlaicīgi un savu iespēju robežās veikt maksājumus par patērēto siltumenerģiju.

Sakarā ar Daugavpils pašvaldības administratīvās teritorijas robežās izsludināto vietējo enerģētisko krīzi un pamatojoties uz pašvaldības lūgumu, PAS “Daugavpils siltumtīkli” neaprēķinās nokavējuma procentus par rēķinu apmaksas kavējumu līdz šī gada 31. maijam, bet par 2023. gada aprīļa rēķinu -- līdz 30. jūnijam.

Nokavējuma procenti netiek aprēķināti tiem siltumenerģijas lietotājiem, kuri patērē siltumenerģiju mājsaimniecības vajadzībām un siltumenerģijas piegādei ir piemērota pievienotās vērtības nodokļa 12% likme. Atvieglojums netiks piemērots parādiem, kas ir izveidojušies līdz 2022. gada 31. oktobrim.