„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+11.4 °C
daļēji mākoņains

Latvijas Sarkanais Krusts sarīkoja svētkus ukraiņiem

Publicitātes foto

Ziemassvētkos un Jaunajā gadā mēs visi gaidām brīnumu. Un jo īpaši bērni. Un nereti šo vēlmju piepildījums ir līdzcietīgu cilvēku rokās. Šoreiz Latvijas Sarkanā Krusta (LSK) Daugavpils komitejas aktīvisti sarīkoja skaistus svētkus ar Salaveci un dāvanām mazajiem bēgļiem no Ukrainas.

Drīz apritēs gads, kopš Krievija iebruka Latvijai draudzīgajā Ukrainā. Putina agresija pret neatkarīgu valsti ir likusi miljoniem cilvēku pamest savas mājas un meklēt palīdzību svešumā. Pirmām kārtām šo soli spēra ģimenes ar maziem bērniem, jo ​​tikai šādā veidā, dodoties pretī nezināmajam, bija iespējams glābt savu bērnu dzīvību. Lai gan Kremļa propagandas mediji publiski bazūnē, ka Krievijas armija bombardē tikai militāros objektus, patiesībā viņi ir gandrīz nolīdzinājuši līdz ar zemi veselas pilsētas, gājis bojā milzīgs skaits civiliedzīvotāju, arī bērni. Vairāki tūkstoši cilvēku, kas izmantoja iespēju un devās projām, lai paglābtos no nemitīgās bombardēšanas, ieradās Daugavpilī -- viņiem pilnīgi svešā pilsētā.

Gada sākumā uzturēšanās dokumentus ar tiesībām strādāt Latvijā saņēmuši 38 449 Ukrainas bēgļi, liecina Iekšlietu ministrijas informācija.

Pašvaldības izmitinājušas 11 322 personas.

1. janvārī Latvijā stājās spēkā ukraiņu bēgļu atbalsta plāns 2023. gadam. Neviens pašlaik nevar pateikt, kad šie cilvēki beidzot varēs atgriezties savās mājās, īpaši tie, kas dzīvoja tagad anektētajās Ukrainas teritorijās.

Un šajā situācijā visvairāk cieš bērni. Viņiem ir jāpielāgojas šīm briesmīgajām dzīves reālijām. Viņu ierastajai dzīvei kopā ar mīļu mammu un tēti, brāļiem un māsām, vectēviem un vecmāmiņām, daudzajiem draugiem pārvilka svītru Krievijas Federācijas prezidents Vladimirs Putins ar savu armiju. Viņš atņēma šiem bērniem visu, pie kā viņi bija pieraduši, atņēma mājas un daudzus tuviniekus. Tagad viņi cenšas pielāgoties jaunai dzīvei svešā zemē, atrast jaunus draugus. Taču naktīs daudzi no viņiem joprojām raud, gaida tēti, kurš cīnās par mieru savā valstī, un gaida brīnumu. Daži vietējie pieaugušie nesaprot, bet daži vienkārši atsakās saprast, kādas sajūtas šiem bērniem izraisa parasts salūts. Lielāko daļu ukraiņu bērnu, dzirdot šīs skaņas, pārņem šausmas, jo viņi bēga no līdzīgām sprādzienu skaņām, un tajos brīžos viņu acu priekšā sagruva mājas un gāja bojā cilvēki. Un briesmīgākais ir tas, ka tagad šie bērni diez vai kādreiz spēs normāli uztvert svētku uguņošanas zalves. Toties Vecgada vakarā Daugavpils Vienības laukumā sarīkotais gaismas šovs viņos izraisīja daudz pozitīvu emociju un skanīgus smieklus.

Savukārt 28. decembrī Vienības nama Lielajā zālē Ukrainas bēgļu bērniem tika sarīkots svētku koncerts, varēja satikt Salaveci un, protams, saņemt dāvanas.

Latvijas Sarkanā Krusta Jaunatnes nodaļas pārstāvis Ņikita Aleksejevs pastāstīja, ka viņiem bija palīgi. “Pirmkārt, es vēlos izteikt atzinību firmai „Pulsar Optics” par sniegto palīdzību. Šis uzņēmums par saviem līdzekļiem iegādājās svētku dāvanas Ukrainas bēgļu bērniem, kuras kaut nedaudz darīja priecīgāku viņu dzīvi svešā zemē,” laikrakstam „Latgales Laiks” pastāstīja Ņikita Aleksejevs. Šīs dāvanas bērniem tika pasniegtas Jaungada eglītes pasākumā Vienības namā, kur ieradās īsts Salavecis un runāja ar bērniem viņu dzimtajā ukraiņu valodā. Protams, tas viss izraisīja bērnu neviltotu sajūsmu. Un par šo brīnumu Sarkanais Krusts pateicas Daugavpils ukraiņu biedrībai "Mrija" un Nadeždai Stahovskai. Savukārt Sarkanā Krusta jaunieši izrādīja Jaungada ludziņu, kuras pamatā ir pasaka "Dūrainis". Kā vēsta Jaungada stāsts, Salavecis pazaudēja dūraini, un tajā jaunu mājvietu atrada maza pelīte, vardīte, zaķītis, lapsa, vilks un mežacūka. Pēcāk dūraini uzgāja Lācis, kurš arī vēlējās dzīvot kopā ar citiem šajā siltajā mājiņā. Drīz ieradās arī Salavecis, kurš bija pamanījis, ka nozaudējis dūraini, un atgriezās pēc tā. Un visi kopā: Jaunā gada simbols un meža zvēri sarīkoja mazajiem ukraiņu bēgļiem brīnišķīgu priekšnesumu ar dziesmām un dejām, kā arī rotaļas pie skaistās svētku eglītes.

Šajā laikā bērni ar prieku iedomājās Jaungada vēlēšanos. Protams, daudzi gribēja jaunu lelli vai automašīnu, taču visi bērni bez izņēmuma vēlas atgriezties savās mājās, dzimtajā Ukrainā.

Ņikita Aleksejevs pastāstīja, ka kopš aktīvās karadarbības sākuma pagājušā gada 24. februārī Latvijas Sarkanais Krusts, tostarp Daugavpils komiteja, sāka sniegt visu iespējamo palīdzību bēgļiem no Ukrainas. Daudzi no viņiem steigā, bēgot no kara šausmām, paņēma līdzi tikai pašas nepieciešamākās lietas, dažiem līdzi bija tikai dokumenti. Cilvēkiem bija nepieciešama sadzīves tehnika, higiēnas preces, apģērbs, apavi. Sarkanais Krusts daudz ko no vajadzīgā nopirka vai arī šīs lietas bija organizācijas noliktavā. Turklāt LSK brīvprātīgie pastāvīgi sazinās ar saviem kolēģiem Ukrainā, noskaidro, kā var palīdzēt iedzīvotājiem, kuri palikuši Ukrainā.

“Es esmu bijis Ukrainā vairākas reizes, pastaigājies pa Kijivas un citu pilsētu ielām. Tas viss bija pirms kara. Bet tagad Ukrainas jaunieši sūta man video ar tām kādreiz skaistajām vietām, kuras tagad ir briesmīgā stāvoklī. Krievijas armija ir iznīcinājusi veselus dzīvojamos rajonus un pilsētas. Ko tādu agrāk esmu redzējis tikai vēsturiskās ziņās, kas vēstīja par Otro pasaules karu. Tas ir tik biedējoši, es nekad nebiju domājis, ka to ieraudzīšu tepat, netālu,” Ņikita Aleksejevs dalās emocijās.

Karš Ukrainā diemžēl turpinās. Un bēgļiem no Ukrainas joprojām ir vajadzīga mūsu palīdzība. Mēs varam to sniegt ar Latvijas Sarkanā Krusta Daugavpils nodaļas palīdzību. Cilvēkiem, kuri cietuši šajā karā, ir vajadzīgas drēbes, apavi, ratiņi, bērnu gultiņas, mēbeles, trauki, gultas veļa un daudz kas cits. To visu var atgādāt uz Latvijas Sarkanā Krusta Daugavpils komiteju 18. novembra ielā 197v.

Darba laiks pirmdienās no pl. 14.00 līdz 18.00, otrdienās un ceturtdienās no pl. 10.00 līdz 15.00. Ja šis laiks jums nav piemērots, vienmēr varat sazināties ar Daugavpils komitejas pārstāvi Helēnu Soldatjonoku pa tālruni 29477790.

Ir iespējams arī pārskaitīt ziedojumu Latvijas Sarkanā Krusta kontā.

Biedrība “Latvijas Sarkanais Krusts”

Daugavpils komiteja

18. novembra iela 197v, Daugavpils, LV-5417

Reģ.Nr. LV40008002279

AS SEB banka, kods UNLALV2X

IBAN: LV68 UNLA 0050 0071 3931 2

Pārskaitot līdzekļus, obligāti norādiet: mērķis -- ukraiņu civiliedzīvotājiem.