„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.8 °C
apmācies

Daugavpilī plāno būtiski samazināt apkures un ūdensapgādes tarifus

Ivars Soikāns

Daugavpils pilsētas domes vadības preses konferencē domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš žurnālistus informēja, ka jau šo piektdien pašvaldības AS „Daugavpils siltumtīkli” un SIA „Daugavpils ūdens” plāno iesniegt apstiprināšanai Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā jaunos apkures un ūdensapgādes tarifus, kas paredz būtisku to samazināšanu.

Siltumapgādes tarifs pēc provizoriskiem aprēķiniem no 175 eiro par vienu megavatstundu (MWh) varētu samazināties līdz 144 eiro par MWh bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN) jeb par 17,7%.

Savukārt ūdensapgādes un kanalizācijas tarifa samazinājums varētu būt vēl lielāks. Maksa par ūdensapgādi no 1,14 eiro par kubikmetru varētu sarukt līdz 0,92--0,93 eiro, bet maksa par kanalizāciju -- no 1,48 eiro līdz 1,15--1,17 eiro par kubikmetru. Samazinājums varētu būt attiecīgi 18,4% un 20,9%.

Jaunie tarifi varētu stāties spēkā attiecīgi no 1. marta un 1. maija.

SIA „Daugavpils ūdens” iespēja samazināt ūdensapgādes tarifu radusies, pateicoties noslēgtajiem jaunajiem līgumiem par elektroenerģijas piegādi.

Savukārt PAS „Daugavpils siltumtīkli” samazināt siltumenerģijas tarifu izdevies, pateicoties Daugavpils pašvaldības īstenotajam vienu miljonu eiro vērtajam investīciju projektam, kura gaitā vietējā siltumapgādes uzņēmumā siltumcentrāles Nr. 1 un Nr. 2 ir pielāgotas darbībai ar propāna -- butāna maisījumu, bet nevis tādēļ, ka kurināmā -- dabasgāzes -- piegādātājs valsts AS „Latvenergo” būtu samazinājusi kurināmā cenu, ņemot vērā dabasgāzes cenu kritumu pasaules tirgū, uzsvēra Andrejs Elksniņš.

Dabasgāzi PAS „Daugavpils siltumtīkli” šajā apkures sezonā piegādā VAS „Latvenergo”. „Tas ir vienīgais piegādātājs, no kura pilsēta varēja iegādāties dabasgāzi. Ja šis valsts uzņēmums nedzītos pēc simtiem miljonu eiro lielas peļņas, tas pilsētai varētu piedāvāt kurināmo arī par zemāku cenu un sociāli atbildīgai valsts kapitālsabiedrībai tieši tā arī būtu bijis jārīkojas,” pauda pašvaldības vadītājs.

Komentāri

27.01.2023 20:02
Adel
Eljksnins malacis..tadu vaditaju ir viens no tuukstosa..cilveks ar sirdsaozinu un labiem modomiem.paldies