„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+5.4 °C
apmācies

Saeimas vicespīkeram Jānim Grasbergam parādīja Daugavpils potenciālu

Publicitātes bildes

Daugavpilī viesojās 14. Saeimas priekšsēdētāja biedrs Jānis Grasbergs. Viņš ieradās pēc vietējās pašvaldības deputāta, Pilsētas saimniecības un attīstības komitejas priekšsēdētāja Igora Aleksejeva uzaicinājuma. Kopā ar J. Grasbergu Daugavpili apmeklēja arī parlamenta Latgales apakškomisijas priekšsēdētāja Edmunds Teirumnieks.

Igors Aleksejevs sagaidīja vicespīkeru uz Rīgas--Daugavpils šosejas, netālu no slavenās „Kaijas”. Tikšanās vieta nebija izvēlēta nejauši. Nu jau daudzus gadus iedzīvotāji sūdzas par briesmīgo ceļa seguma stāvokli valsts nozīmes šosejas 30 kilometrus garajā posmā no Nīcgales līdz Daugavpilij, kas vairāk atgādina veļas dēli, nevis ceļu. Un tieši šo problēmu vizītes sākumā akcentēja Igors Aleksejevs. Saeimas priekšsēdētāja biedru pārsteidza redzētais. J. Grasbergu nošausmināja šosejas stāvoklis, un viņš solīja veicināt šīs problēmas ātrāku atrisināšanu.

Pēc tam delegācija apmeklēja Latgales zoodārzu, kuru jau daudzus gadus vada Mihails Pupiņš. Pateicoties viņa kompetentajai pieejai un entuziasmam, šeit ir īstenoti daudzi projekti. Un M. Pupiņš netaisās apstāties pie sasniegtā, turpinot pilnveidot un attīstīt viņam uzticēto iestādi.

Blakus šim interesantajam objektam, kurā ir daudz dažādu dzīvnieku, atrodas vēl viens -- nesen atklātais Inovāciju centrs. Šeit ir tik daudz dažādu interesantu aktivitāšu, ka aizraujas elpa pat pieaugušajiem, nemaz nerunājot par bērniem. Arī Saeimas vicespīkers izmēģināja spēkus vairākās aktivitātēs. Jānis Grasbergs teica, ka noteikti tuvākajā laikā atkal atbrauks uz Daugavpili, bet brīvdienā, lai kopā ar ģimeni apmeklētu Inovāciju centru.

Nākamais maršruta mērķis bija Daugavpils Valstspilsētas vidusskola. Saruna ar skolēniem ievilkās. Skolēnus interesēja ne tikai politikas, bet arī ekonomikas jautājumi. Protams, mūsdienu jaunatni interesē valsts un, pirmām kārtām, dzimtās pilsētas attīstība, jo tādā gadījumā viņi varēs plānot savu nākotni dzimtenē.

Vēl viens objekts -- SC-3, kura ir pārbūvēta un tagad darbojas ar šķeldu. Šis projekts tika realizēts, pateicoties iepriekšējās valdības atbalstam. Šobrīd notiek aktīvs darbs, lai SC-2 pārveidotu darbam ar šāda veida kurināmo un pilsētai būtu iespēja vairāk kontrolēt siltumenerģijas cenas, nevis būt atkarīgai no “zilās degvielas” – gāzes – biržas cenām.

Kopumā vicespīkeram tika piedāvāta ļoti bagātīga programma, kas deva vielu pārdomām, kā turpmāk attīstīt ne tikai Daugavpili, bet arī visu Latgali.

„Daugavpilij nepieciešamas investīcijas. Latgales reģiona infrastruktūra ir jāsakārto. Saeimas deputātu pienākums ir strādāt visas valsts labā, nevis tikai to pilsētu un novadu labā, kurās viņi vēlēšanās ieguvuši balsu vairākumu. Krīzes apstākļos galvenā uzmanība jāpievērš ekonomiskajiem un saimnieciskajiem, nevis ideoloģiskajiem jautājumiem.

Piedāvāju īsu 14. Saeimas vicespīkera Jāņa Grasberga darba vizītes Daugavpilī kopsavilkumu.

Iepriekš tikos ar Jāni Grasbergu Rīgā, gandrīz tūlīt pēc viņa iecelšanas amatā, 6. decembrī. Tad mūsu tikšanās noslēdzās ar vienošanos, ka turpināsim dialogu Daugavpilī. Un te viņš ir – rets politiķa piemērs, kad solītais NAV jāgaida vairākus gadus! Pirmdien Jānis Grasbergs ieradās Daugavpilī.

Nolēmu, ka man nav ko parādīt Jānim savā domes kabinetā, tāpēc satiku viņu ceļa A6 posmā Nīcgale--Daugavpils netālu no pilsētas, pie kafejnīcas "Viraž", kas ir bēdīgi slavens ar savām bedrēm. Vicespīkers nespēja slēpt izbrīnu par brauktuves nolietojuma pakāpi. Viņš pilnīgi piekrita, ka ir jāpaātrina šī ceļa posma kapitālais remonts, un solīja to veicināt...

Saeimas vicespīkers, kurš ir arī veiksmīgs uzņēmējs, augsti novērtēja Daugavpils industriālo zonu attīstības potenciālu. Plašās teritorijas, dzelzceļa pieejamība, Lietuvas robežas tuvums, iespējamā lidostas izbūve Locikos -- tas viss padara Daugavpili un Latgali par ļoti perspektīvu vietu gan valsts, gan privātā biznesa investīcijām.

Ar Jāni Grasbergu vienojāmies, ka abi sagatavosim vairākus priekšlikumus Daugavpilij un Latgalei, ar skaitļiem un ekonomiskajiem aprēķiniem, un atkal sēdīsimies pie sarunu galda, lai pašvaldību un valsts intereses tuvinātu kopsaucējam. Darbs ar jauno Saeimas sasaukumu jau ir sācies, un es ceru, ka tas būs ne mazāk veiksmīgs kā ar iepriekšējo!” Saeimas priekšsēdētāja biedra Jāņa Grasberga vizīti komentēja Igors Aleksejevs.

Arī Jānis Grasbergs savā lapā sociālajā tīklā „Facebook” publicēja ierakstu par savu vizīti Daugavpilī: „Vispirms paldies Daugavpils pilsētas pašvaldības deputātam Igoram Aleksejevam par uzaicinājumu un iepazīstināšanu ar Daugavpili. Paldies visiem, kuri mūs uzņēma un atvērti dalījās ar situāciju, iepazīstinot ar paveikto. Paldies arī kolēģim Edmundam Teirumniekam par līdzdalību vizītē.

Bija patiess prieks redzēt, kā pilsēta dzīvo līdzi laikam, piemēram, ar Daugavpils Inovāciju centra izveidi, kas noteikti būs galamērķis cilvēkiem no visas Latvijas, Ziemeļu industriālās zonas infrastruktūras uzlabošanu, jaunas katlu mājas izveidi TEC-3 un dažādu atpūtas vietu labiekārtošanu.

Augstā cieņā arī pret Mihailu Pupiņu, kurš aizvien turpina attīstīt Latgales zoodārzu. Šeit varam redzēt, ka investīcijas ir attaisnojušās un ir izveidots perspektīvs centrs, kur tiek veikti darbi sugu saglabāšanā, kā arī piedāvāta iespēja apmeklētājiem tās aplūkot. Liels pārsteigums bija Latvijas purva bruņurupuča sugas saglabāšana.

Daugavpilī pozitīvi vērtējama ir tieši Ziemeļu industriālās zonas sagatavošana un piemērošana jauniem projektiem un uzņēmējdarbības iespējamai paplašināšanai.

Šeit var redzēt potenciālu rūpniecības un ražošanas attīstībai. Šeit jau ir, kā arī tiek atjaunota nepieciešamā infrastruktūra, kā arī pilsētā ir pieejams dzīvojamais fonds. Tie ir labi priekšnoteikumi tālākai industriālās zonas attīstībai.

Mums vēl joprojām valstī ir jāveicina infrastruktūras sakārtošana, lai vietējiem iedzīvotājiem, uzņēmumiem un pakalpojumu sniedzējiem, kā arī tūristiem būtu patīkami pārvietoties. Tāpat arī jāveicina informācijas apmaiņa starp pašvaldībām un medijiem par citās pašvaldībās notiekošo un iespējām. Kā arī nevaram aizmirst par reģionālo centru attīstību dažādās nozarēs.

Apmeklējot Daugavpils Valstspilsētas vidusskolu, tās direktors Ilmārs Zučiks pieminēja, ka pašlaik ļoti veiksmīgi tiekot galā ar atbilstoša un kvalificēta skolotāju darbaspēka piesaisti.

Arī viesojoties pie jauniešiem Daugavpils Valstspilsētas vidusskolā, jāsecina, ka jauniešiem ir interese par politiku un aktīvu darbību, lai uzlabotu apkārtni un veidotu nākotni aizvien labāku.

Manuprāt, mums ir jāturpina vēl aktīvāka Latvijas pilsētu, tajā skaitā Daugavpils, saiknes stiprināšana ar galvaspilsētu un mūsu valsts pamata vērtībām, lai veidotu stiprāku valstisko apziņu, kā arī, lai valsts ''plecs'' būtu jūtams katram valsts iedzīvotājam.”