„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+2.2 °C
apmācies

Augšdaugavas novada ģerbonis apstiprināts Kultūras ministrijā

Publicitātes bildes

Ir pagājuši divi mēneši kopš Heraldikas komisijas sēdes, kurā tika apstiprināts Augšdaugavas novada ģerbonis. Un tikai februārī to beidzot apstiprināja Latvijas Republikas Kultūras ministrijā. Tagad oficiāli Augšdaugavas novads var izmantot savu ģerboni visos dokumentos un pasākumos.

Atgādinām, ka līdz ar Augšdaugavas novada izveidošanu Daugavpils un Ilūkstes novada ģerbonis zaudēja oficiālo statusu. Saskaņā ar heraldikas komisijas skaidrojumu pēc administratīvi teritoriālās reformas izveidotie novadi kā savu simboliku varēja apstiprināt kādu no jau esošajiem ģerboņiem, taču Augšdaugavas novadam kā jaunam subjektam Latvijas kartē bija nepieciešams izstrādāt pilnīgi jaunu ģerboni.

Augšdaugavas novada ģerbonis ir veidots, apvienojot bijušā Daugavpils novada un Ilūkstes novada simboliku. Jaunais ģerbonis ir dalīts ar viļņotu griezumu: zils un sudrabs. Augšējā laukā plīvojošs sudraba karogs ar trīsdaļīgi šķeltiem galiem, apakšējā – no zaļas pamatnes izaugošs ozols. Daugavpils novada ģerboņa pamatā ir plīvojoši sudraba karogi, kas norāda uz novada īpašo un nozīmīgo vietu uz Latvijas robežas. Vairoga augšdaļā attēlots karogs, kas atvasināts no viduslaiku Dinaburgas pils bruņinieku karogiem, savukārt zilā krāsa simbolizē Latgali.

Ilūkstes novada ģerboņa simbolikas pamatā ir nostāsts par zirgu un ozoliem, attiecīgi vairoga lejasdaļā, sudraba laukā attēlots zaļš ozols, kas ir arī mūsu tautas spēka simbols. Koks attēlots Sēlijas zaļajā krāsā – vienā variantā ar spēcīgām saknēm, vienā -- izaugošs no zaļas pamatnes. Abus šos simbolus nodala viļņota griezums, kas vizuāli simbolizē Daugavas loku līkločus.

8. decembrī Valsts heraldikas komisijas sēdē vienbalsīgi tika apstiprināts Augšdaugavas novada jaunais ģerbonis. Valsts heraldikas komisijas priekšsēdētāja vietniece administratīvajos jautājumos, komisijas atbildīgā sekretāre Ramona Umblija atzina, ka heraldikas komisija ir gandarīta par sadarbību ar novada pašvaldību un mākslinieku Edgaru Simu, kā rezultātā ir tapis heraldiski interesants jaunā, apvienotā novada ģerbonis. Jāatzīmē, ka Edgaram Simam ir arī pieredze Sēlijas ģerboņa izstrādē.