„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+9.0 °C
neliels lietus

Laikmeta liecību krājējs Mečislavs Caune

Ivars Soikāns

Aizvadītās nedēļas nogalē, klātesot vairākiem desmitiem talanta cienītāju, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā tika atklāta ilggadējā kultūras darbinieka, fotogrāfa un kinoamatiera Mečislava Caunes fotogrāfiju izstāde “Zem Daugavpils debesīm”.

Izstādē skatāmas fotogrāfijas, kas tapušas no 1970. gadu sākuma līdz pat mūsdienām -- Daugavpils mākslinieku grupas fotoportretu sērija katalogam “Daugavpils mākslinieku darbu izstādes”, kultūras darbinieku portreti, kuros Mečislavam izdevies atklāt viņu personību, raksturu, emocionālo un garīgo izpausmi, pilsētas skati, kā arī Daugavpils pirmsskolas un jaunāko klašu skolēnu fotoportretu sērija, kas tapusi 1970. gadu beigās. Tā izceļas ar nesamākslotu sirsnību un pozitīvām bērnu emocijām. Pēdējos trīs gados Mečislavs Caune iemūžinājis Daugavpils debesis un panorāmas skatus. Daudziem izstādē aplūkojamajiem darbiem šodien ir kultūrvēsturiska nozīme un tie glabājās Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja krājumā.

Izstādes kuratore Inta Janovska, uzrunājot klātesošos, atgādināja, ka pērn jūlijā muzejā Mečislavs Caune tika sumināts 90 gadu jubilejā un viņam tika pasniegts Daugavpils pilsētas pašvaldības apbalvojums par mūža ieguldījumu.

Māksliniece Valda Mežbārde, sveicot fotogrāfu izstādes atklāšanā, atzīmēja, ka ar Mečislava fotogrāfijām var aizpildīt daudzas zāles, turklāt tajās neredz „salonu” -- lai ir smukāk, lai ļoti patīk… „Veidojot Daugavpils kultūras darbinieku portretus, Mečislavam savos darbos ir izdevies parādīt viņu iekšējo pasauli, to, kādi viņi ir patiesībā. Mečislavs ir ne vien laikmeta liecību krājējs, bet arī kārtīgs C vitamīns apkārtējiem, jo viņa seju vienmēr rotā smaids,” teica Valda Melbārde.

Mečislavs Caune, daloties atmiņās par Valdas Mežbārdes portreta tapšanu, klātesošajiem atklāja, ka darbojies ar Valdu teju divas stundas un vien tad, kad ieraudzījis mākslinieces acīs asaras, teicis, ka tagad nu gan pietiks.

Daugavpils Kultūras pārvaldes vadītājas vietnieces pienākumu izpildītāja Diāna Soldāne norādīja, ka šī izstāde ir arī ļoti simboliska, tā ir kā sava veida ceļojums laikā: „Tajā ir aplūkojami gan cilvēku portreti, kas attiecīgajā brīdī pilsētā kaut ko darīja, un tagad, atskatoties, var redzēt, cik varens stāsts ir aiz katra šī cilvēka. Bērnu stāstus var tikai iztēloties. Savukārt krāsainās debesis ir par mums, ko mēs izdarīsim, kādi būsim un ko par mums teiks pēc 50 gadiem.”

Pateicoties sveicējiem par labajiem vārdiem un laba vēlējumiem un paužot gandarījumu par lielo klātesošo skaitu izstādes atklāšanas pasākumā, Mečislavs Caune teica: „Kāpēc es esmu laimīgs? Tāpēc, ka jūs esat man apkārt.”

Mečislava Caunes fotogrāfiju izstādes “Zem Daugavpils debesīm” atklāšanas pasākumu Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā kuplināja Daugavpils Staņislava Broka mūzikas vidusskolas audzēkņu priekšnesumi.

Mečislavs Caune dzimis 1932. gadā Daugavpils apriņķa Ūdrīšu pagastā Stašānos. Lielākā daļa viņa dzīves un darba gadu aizritējuši Daugavpilī. Šeit aizsākās arī viņa aizraušanās ar fotografēšanu. Vēl skolas gados izprasījis mātei nopirkt fotoaparātu, kad pie kaimiņu puikas pamanījis tam laikam moderno un samērā reto ierīci. Ar fotoaparātu “Ļubiteļ” sācis attīstīt savas prasmes. Fotografēšanas apguves procesu izgājis no melnbalto fotogrāfiju attīstīšanas mājās, nelielā istabiņā, bez atbilstošām iekārtām, līdz nelielai studijai Pionieru namā, kur no 1964. gada vadījis kinoamatieru pulciņu.

Līdztekus kinoamatiera un muzikālā pavadītāja darbam deju kolektīvā “Orions”, Mečislavs turpināja interesēties par fotografēšanu. Brīvajā laikā fotografēja dabu, Daugavpils pilsētvides objektus. Melnbaltajās fotogrāfijās iemūžināta ģimene, draugi, deju kolektīva dalībnieki svētku un atpūtas brīžos.

Mečislava Caunes fotogrāfiju izstāde “Zem Daugavpils debesīm” Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā skatāma līdz 10. aprīlim.

 

Komentāri

19.02.2023 17:05
Leduspuke
..var apstadinat laiku..bet nevar apstadibat jusu milestibu pret novadu.. pilsetu laikabiedriem kas plust cauri laikmetiem zem daugavpils debesim un paliks...musos jusu foto...paldues par muza darbu..lai top daudz jaunu iemuzinatu atklasmu ari zem sodienas daugavpils debesim.paldies.