„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+3.8 °C
apmācies

TAKA svinēs 10 gadu jubileju

Publicitātes bildes

21. februārī Augšdaugavas novada pašvaldības iestāde TAKA svinēs desmit gadu jubileju. Šajā laikā pašvaldības struktūras speciālisti ir paveikuši lielu darbu, attīstot reģionā tūrisma nozari. Pateicoties tam, katru gadu pieaug tūristu skaits, kuri ierodas no dažādām valstīm, lai apmeklētu daudzos Augšdaugavas novada objektus.

2013. gada 21. februārī Daugavpils novada domes vadība izveidoja tūrisma attīstības aģentūru TAKA.

Šajos gados TAKA kļuvusi ne tikai par tūrisma jomas veidotāju novadā, bet aktīvi iesaistās kultūras un sporta norisēs.

Par sava veida rozīnīti novadā ir kļuvusi Līgo svētku svinēšana Višķu estrādē, kur septiņus gadus no vietas skatītājiem tika piedāvāts aizraujošs izklaidējošs pasākums. Tagad vien retais nezina, kas ir Kazimirs Adamovičs. Saskaņā ar organizatoru ieceri, viņš ir kolhoza priekšsēdētājs, kas ik gadu rīko jautru balli par godu Līgo svētkiem un Jāņu dienai. Kazimira Adamoviča lomā jau vairākus gadus lieliski iejūtas Daugavpils teātra aktieris Ritvars Gailums. Kazimirs Adamovičs ir piedalījies gan Saeimas vēlēšanās, gan aizvedis mūs atpakaļ "trakajos 90. gados", gan grasījies doties pensijā, taču tā arī nav ticis palaists „pelnītā atpūtā”. Biļetes uz šiem svētkiem katru reizi tiek izķertas kā karsti pīrādziņi. Līgo svētki ir izveidojušies par tradicionālu un augsti profesionālu pasākumu, ko apmeklē iedzīvotāji gan no pašu novada, gan tuvākām un tālākām Latvijas vietām, 2019. gadā jau izaugot līdz festivāla formātam trīs dienu garumā. Sadarbībā ar Višķu pagastu un Sporta pārvaldi tiek organizētas novada pašvaldības iestāžu sporta spēles Višķu estrādē un stadionā, kas popularizē aktīvu dzīvesveidu un saliedē kolektīvus. Savukārt sadarbībā ar biedrību “Latvju pirts un SPA asociācija” jau vairākus gadus notiek “Latvju pirts un zāļu festivāls”, kur ikviens apmeklētājs var piedalīties dažādās meistarklasēs, izbaudīt pirts rituālus un uzzināt daudz vērtīga par veselīgu dzīvesveidu. Pirms vairākiem gadiem tika iedibināta tradīcija katru gadu rīkot tūrismu un aktīvo atpūtu veicinošu pasākumu „Tūrisma triatlons”, kas notiek Daugavas lokos. Šogad pirmo reizi plānots „Tūrisma triatlonu” organizēt Dvietes palienē, atklājot aktīvā dzīvesveida cienītājiem arī pārējos dabas parkus. Ieviests arī jauns pasākums „Tūrisma rallijs” ar mērķi atraktīvi popularizēt novada tūrisma objektus un veicināt to apmeklētību. To gan nav plānots rīkot katru gadu, bet pasākums varētu notikt lielāku pasākumu vai notikumu ietvarā. TAKA palīdz organizēt vairākus novada mēroga pasākumus – Višķu pagasta svētkus, tautas mākslas festivālu “Augšdaugava”, Latgales deju svētkus un novada svētkus. Sadarbībā ar biedrību “Beibuks” un Krāslavas novada Tūrisma informācijas centru ik gadu tiek rīkots Vislatvijas ūdenstūristu saiets “Lielais plosts”, kas pulcē vairāk nekā 200 dalībniekus no dažādiem Latvijas novadiem un pilsētām.

Desmit gadu laikā ieguldīts liels darbs daudzveidīgu tūrisma maršrutu izveidē. Sadarbībā ar Krāslavas novadu un Daugavpils pilsētu izveidots reģionālais velomaršruts Nr. 35 „Daugavas loki”, kas ved no Daugavpils līdz Krāslavai pa vienu Daugavas krastu un atceļā līdz Daugavpilij -- pa otru. Šis maršruts ir viens no populārākajiem reģionā un viens no skaistākajiem valstī.

Pērn tika atklāts projekta “EuroVelo 11” velo maršruta Latgales posms, šī projekta ietvaros Augšdaugavas novadā ir uzbūvēta atpūtas vieta Raiņa vecāku mājas piemiņas vietā Randenē Daugavas krastā, kas atrodas EV11 maršrutā. Šis posms velobraucējus ieved Latvijas teritorijā cauri Zarasiem, tālāk -- pa dabas parku “Medumu ezeraine” un gar Sventes ezera krastu uz Daugavpili. No Daugavpils pa dabas parka “Daugavas loki” teritoriju uz Krāslavu, no turienes -- uz Aglonu un Dagdu. Tālāk ceļš ved cauri Rāznas Nacionālajam parkam uz Ludzu un Rēzekni, kur EV11 aiz Rēzeknes novada teritorijas pieslēdzas EV11 Vidzemes posmam.

Izveidoti un nomarķēti arī vietējie velomaršruti Nr.778 „Augšzemes ezeru loki”, Nr. 779 „Luknas ezeru loks”, Nr. 787 “Silenes dabas parks”, Nr. 790 ”Pa pirmā pasaules kara bunkuriem”, Nr. 791 “Vidussēlijas mazais loks“. Izstrādāti arī četri jauni maršruti -- ”Pa Pirmā pasaules kara bunkuriem” Medumu un Sventes pagastā, „Pie turīgajiem vecticībniekiem” Naujenes pagastā, „Ābolu garšas ceļš” Laucesas un Kalkūnes pagastā, „Pie seno amatu meistariem” Vaboles un Līksnas pagastā.

Sadarbībā ar sporta klubu „Beibuks” un Krāslavas novadu iezīmēts ūdens maršruts pa Daugavu no Koskovičiem līdz Daugavpilij, bet kopā ar “Latvijas valsts mežiem” paveikts darbs pie veloceliņa un tā infrastruktūras izveides velomaršruta posmā gar Slutišķu krauju.

Piesaistot dažādu fondu līdzekļus, ir īstenota virkne projektu, kas ļāva gan uzlabot tūrisma infrastruktūru, gan veicina tūrisma pakalpojumu atpazīstamību.

Tuvākajā laikā durvis vērs vēl viens ļoti interesants objekts -- Pirmā pasaules kara muzejs. Šis projekts tiek īstenots kopā ar Augšdaugavas novada pašvaldības Attīstības nodaļu un Zarasu Tūrisma un biznesa informācijas centru.

Vairākus gadus TAKA aktīvi piedalās starptautiskās tūrisma izstādēs, tostarp „Balttour”. Nespeciālistam var šķist, ka tas nav nekas ievērības cienīgs, sak, pastāvēt pie stenda var ikviens. Taču piesaistīt stendam prasīgos tūrisma nozares pārstāvjus nebūt nav tik vienkārši. Viņi jau ir apmeklējuši un redzējuši daudzus objektus visā pasaulē, un pēcāk saviem klientiem piedāvā sagatavotus maršrutus. Tāpēc iestādes TAKA speciālistiem katru reizi ir daudz jāstrādā, lai sagatavotu košu stendu, kā arī piesaistītu savus klientus ar interesantu informāciju. Šogad izstādes apmeklētajiem tika piedāvāts jaunais tūrisma ceļvedis un tūrisma karte, kur ir pieejama informācija par plašu tūrisma pakalpojumu klāstu Augšdaugavas novadā, par muzejiem un ekspozīcijām, amatniekiem, apskates saimniecībām, dabas objektiem un novada muižām un parkiem, par aktīvo atpūtu un sakrālo mantojumu, kā arī par naktsmītnēm un ēdināšanas iestādēm.

“Vēlos pateikties visiem, kas mūs laika gaitā atbalstīja, -- pašvaldības vadībai, nodaļu speciālistiem, pagastiem, uzņēmējiem, kaimiņu pašvaldībām, partnerībai “Kaimiņi”, Latgales tūrisma asociācijai, LIAA, Latgales reģiona attīstības aģentūrai un citiem, jo sadarbība darba rezultātus padara daudz efektīvākus!” teic TAKA vadītājs Rolands Gradkovskis.

Avīzes “Latgales Laiks” redakcija sveic Augšdaugavas novada pašvaldības iestādes TAKA darbiniekus svētkos. Mēs vēlam, lai izdodas īstenot visas idejas.

Paldies par iespēju tuvāk iepazīt mūsu dzimto pusi!

 

Komentāri

19.02.2023 16:08
Leduspuke
Lotgolite ir seviska..jo vairak par to lasu jo vairak to apbrinoju un miilu