„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-0.3 °C
neliels sniegs

Medumos atklās Pirmā pasaules kara muzeju

Ivars Soikāns

1. martā Augšdaugavas novadā, Medumos, durvis apmeklētājiem vērs Pirmā pasaules kara muzejs, „Latgales Laiku” informēja Augšdaugavas novada pašvaldības iestādes “TAKA” direktors Rolands Gradkovskis.

Pēc divu gadu plānošanas, projektēšanas, artefaktu vākšanas, piedāvājuma veidošanas finiša taisnē nonācis Latvijas--Lietuvas pierobežu sadarbības programmas projekts “Pirmā pasaules kara mantojuma un ekspozīcijas izveide ar mērķi piesaistīt apmeklētājus pierobežā”.

Vienas no galvenajām aktivitātēm projektā ir muzeju izveide Augšdaugavas novadā, Medumos, un Turmantā, Lietuvā. Pirmā pasaules kara muzeja atklāšana Medumos paredzēta 1. martā. Savukārt 3. martā plānota Latvijas žurnālistu, tūrisma operatoru un vēsturnieku infotūre pa atvērtajiem muzejiem un vācu bunkuriem, kurā būs iespēja iepazīties ar atvērtajām ekspozīcijām un sakārtotajiem bunkuriem dabā. Līdzīga Lietuvas žurnālistu, tūrisma operatoru un vēsturnieku infotūre paredzēta pēc nedēļas.

Izveidotajās ekspozīcijās Medumos un Turmantā ir iespējams uzzināt par Pirmo pasaules karu, tā vēsturi, ietekmi uz vietējo pagastu dzīvi kara laikā, nodarītajiem postījumiem, kā arī iejusties karavīru ikdienā  -- uzzināt, ko viņi ēda un dzēra, kā un ar ko karoja, kā izklaidējās atpūtas brīžos.

Projektā ir padomāts arī par iespēju sajust karu “uz savas ādas”. Medumu muzejā ir iespēja iejusties karalaika situācijā no Krievijas armijas skatupunkta, tās bunkuros un ierakumos. Savukārt dabā ir iespēja nokļūt vācu armijas blindāžās, turklāt dažās ir daļēji atjaunota iedzīve.

Kā papildu pakalpojums ir iespēja pasūtīt karalauka apstākļiem pietuvinātas pusdienas un izbraukt ar velosipēdiem nomarķētu maršrutu. Tuvākajā laikā būs pieejama arī digitāla spēle, kas izejama dabā Turmantas pusē.