„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. jūlijs
Sestdiena
Dita, Dite, Marta
+18.6 °C
nedaudz mākoņains

Biškopji apsprieda nozares problēmas

Jeļena Bobkova

Daugavpilī, Augšdaugavas novada Kultūras centrā “Vārpa”, norisinājās VIII starptautiskā Latgales reģiona biškopju konference, ko rīkoja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs sadarbībā ar Latvijas Biškopības biedrību un Augšdaugavas novada pašvaldību.

Biškopība ir viena no senākajām lauksaimniecības nozarēm, kas nodarbojas ar medus bišu pavairošanu un dažādu biškopības produktu iegūšanu. Tas ir arī viens no visizplatītākajiem lauksaimniecības veidiem, kas tiek praktizēts gandrīz visos kontinentos. Medus, bišu vasks, augu apputeksnēšana -- tā ir tikai pavisam neliela biškopības jomas daļa. Savukārt par bišu produktu labvēlīgajām īpašībām var stāstīt stundām ilgi. Šīs nozares pārstāvju konferences regulāri notiek visā pasaulē, un arī Latgale nav izņēmums.

Konferencē Latvijas Biozinātņu un Tehnoloģiju universitātes (LBTU) Pārtikas tehnoloģijas fakultātes eksperti nozares speciālistus iepazīstināja ar jaunākajām tendencēm medus pārstrādē, skaidroja, ko un kāpēc analizē medus sensorajā vērtēšanā. SIA “Meduspils” saimnieks, biškopis Jānis Vainovskis stāstīja par medus siltumizturību. Konferencē ar lekcijām piedalījās arī četras mācību iestādes. Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma struktūrvienības “Preiļi” pārstāve Ināra Liepiņa un Rēzeknes tehnikuma pārstāvji informēja par biškopības produktu izmantošanu izglītības programmās. Savā pieredzē dalījās arī Bebrenes vispārizglītojošās un profesionālās vidusskolas un Daugavpils tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma pārstāvji.

Savukārt Lietuvas biškopju biedrības Zarasu nodaļas vadītāja Meilute Močiškīte dalījās ar lietuviešu ēdienu receptēm ar medus piedevu.

Latvijas Biškopības biedrības Daugavpils nodaļas vadītāja Gunta Some atzina, ka šādās konferencēs tiek izrunāti dažādi aktuāli jautājumi, piemēram, iepriekš ir runāts arī par medus kvalitāti, lāču iebrukumiem bišu dravās, medus eksportu, bišu slimībām, pesticīdu ietekmi biškopībā u.c. Šoreiz akcents likts tieši uz biškopības produktu izmantošanu ēdināšanā. “Mūsdienās visi tiecas uz dabisku, veselīgu produktu lietošanu. Biškopības produkti noteikti ir veselīgi. Ļoti pieprasīti ir ziedputekšņi, bišu maize, kas ir vitamīniem bagāti un veselīgi produkti. Mūsdienās ir modē pievienot medum dažādas piedevas, tās noteikti nesabojā medus kvalitāti, bet garšu uzlabo,” teica Gunta Some.  

Konferences gaitā notika arī vairāki konkursi un degustācijas, kurās žūrija un dalībnieki noteica izcilākos biškopības produktu piedāvājumus. Klātesošie varēja nobaudīt tradicionālās medus kūkas, ko sarūpējuši biškopji no dažādiem Latgales novadiem, lai noskaidrotu, kurai no tām ir vissabalansētākā garša.

Nobaudīt dažādus kulinārijas brīnumus, kuru gatavošanā izmantots medus un citi bišu produkti, piedāvāja Latgales profesionālās mācību iestādes, kas gatavo pavārus. Bebrenes vispārizglītojošās un profesionālās vidusskolas audzēkne Kristīne Sutiņa-Zutiņa, kas apgūst pavāra specialitāti, piedāvāja nobaudīt gardu medalu, vistas filejas karbonādes ziedputekšņu panējumā un  vistas fileju ar medu un rumu, kā arī medus cepumus ar ziedputekšņiem.

Par garšīgāko žūrija atzina Latvijas Biškopības biedrības Daugavpils nodaļas kūku, ko visu nakti bija cepušas meistares Viktorija Melne un Laura Some, bet skatītāji savas simpātijas atdeva Balvu nodaļas kulinārajam veikumam -- IU „Valdogs” medus kūkai. Īpašu simpātiju balvu no konferences saimniekiem saņēma Rēzeknes nodaļa par īpaši sarežģīto, skaisti un tematiski noformēto un arī izmēros iespaidīgo kūku, kas bija būvēta no septiņām lielām baltās šokolādes šūnām un dekorēta ar smalki veidotām bitītēm. Tās autore ir Gunta Silkāne.