„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+10.6 °C
apmācies

Svetlana Januškeviča: “Sadarbībai jābūt abpusējai”

Anatolijs Krilovs

Augšdaugavas novada Tabores pagasta sociālais dienests, neskatoties uz daudzajām grūtībām, kuras pašlaik skārušas dažādas dzīves jomas, aktīvi strādā, lai palīdzētu trūcīgajiem un maznodrošinātajiem pagasta iedzīvotājiem. Par to avīzei „Latgales Laiks” pastāstīja pieredzes bagātā Tabores pagasta sociālā darbiniece Svetlana Januškeviča, kura šajā amatā strādā jau vairāk nekā desmit gadus un pārzina visas savas profesijas nianses, kā arī klientus, kuriem nepieciešams materiālais un cita veida atbalsts.

Aiz katras problēmas stāv cilvēki

Svetlana uzskaitīja tās pagasta iedzīvotāju kategorijas, kam nepieciešama sociālā palīdzība. Tie ir cilvēki, kas nonākuši krīzes situācijās, kuras var piedzīvot jebkurā brīdī, piemēram, ugunsgrēks, dabas stihija vai cita nelaime, kā arī tie, kuri atrodas tā dēvētajā riska zonā: trūcīgie, daudzbērnu ģimenes, vientuļie pensionāri, invalīdi (gan kopš bērnības, gan pieaugušie) un citas kategorijas, kurām nepieciešama regulāra vai vienreizēja palīdzība.

Ar Svetlanu Januškeviču sazinās arī daudzi cilvēki, kuriem nepieciešams informatīvais atbalsts. Pašlaik, datorizācijas laikmetā, kad pastāvīgi tiek ieviestas jaunas informācijas tehnoloģijas un saziņa notiek elektroniski, daudzi iedzīvotāji neprot lietot datorus un ar tiem noformēt dokumentus, kas jānosūta dažādām valsts iestādēm un struktūrām, lai, piemēram, pieteiktos pases atjaunošanai, bankas kartes saņemšanai, apmaksātu komunālos maksājumus, pierakstītos rindā pilsētas ārstniecības iestādēs, izrakstītu zāles pie ģimenes ārsta u. c.

Aiz katras problēmas stāv konkrēti mūsu pagasta cilvēki. Atkarībā no situācijas mēs viņiem sniedzam visu iespējamo palīdzību. Dažādos laikos arī tās apjomi un veidi bija atšķirīgi. Īpaši grūti bija koronavīrusa pandēmijas kulminācijā, taču mēs tikām galā. Vairāk nekā desmit mana darba gados pagastā ir mainījies darba tirgus, ekonomiskā situācija un daudz kas cits. Bija jāpielāgojas šīm pārmaiņām. Bija laiks, kad daudzi cilvēki devās uz ārzemēm, daži atgriezās. Vārdu sakot, dzīve ritēja savu gaitu,” stāsta Svetlana.

Tomēr, pēc viņas teiktā, daudzas problēmas nerodas spontāni. Nereti cilvēki tās rada sev paši sava nesocializētā dzīvesveida dēļ: lieto alkoholu, narkotikas, spēlē azartspēles vai vienkārši nedomā par rītdienu un neplāno savu nākotni, bet dzīvo vienai dienai.

Kā tikt uz darbu?

Dažreiz gribas palīdzēt cilvēkam, bet saproti, ka nevari to izdarīt, jo tikai viņš ir sava likteņa saimnieks un dzīvesveida izvēle paliek viņa ziņā. Šādās situācijās jūties bezspēcīgs. Tas ir slikti,” saka sociālā darbiniece un paskaidro, ka ne tikai viņa personīgi risina visas trūcīgo un atbalstāmo cilvēku problēmas. Tajā piedalās arī Nodarbinātības valsts aģentūras Daugavpils filiāle, Augšdaugavas novada dome, Tabores pagasta vadība, dažas valsts, komerciālās un labdarības organizācijas, tostarp Sarkanais Krusts. Gan Svetlana Januškeviča, gan viņas klienti viņiem visiem no sirds pateicas.

S. Januškeviča ir pateicīga arī pagasta iedzīvotājiem, kuri sniedz palīdzību nelaimē nonākušiem cilvēkiem.

Svetlana sacīja, ka par citām ikdienas problēmām nesūdzēsies, jo tās ir tādas pašas kā visur citur. Tomēr Tabores pagastā ir daži neatrisināti jautājumi, kas cilvēkiem apgrūtina dzīvi. Piemēram, dažiem iedzīvotājiem, kuri strādā Daugavpilī, ir problemātiski tikt uz darbu un vakarā atgriezties mājās, jo maršruta autobusi kursē pēc saraksta, bet cita sabiedriskā transporta, kas savieno pilsētu un pagastu, nav. Šī iemesla dēļ darbu zaudēja kāda jauna pagasta iedzīvotāja.

"Piemēram, no Lasenbergas vai Cibuļevkas nav tik sarežģīti nokļūt Judovkā un pēc tam -- pilsētā, bet no Sadņikiem vai Elernes -- ļoti tālu, lai ietu kājām vai dotos ceļā, paļaujoties uz to, ka izdosies apturēt kādu garāmbraucošu auto cerībā, ka tās vadītājs apžēlosies un aizvedīs uz pilsētu," skaidro Svetlana.

Žēl, ka pirms dažiem gadiem tika slēgta Tabores pamatskola, kuras paspārnē atradās arī bērnudārzs. Pēc Svetlanas domām, tas bija būtisks resurss, kas veicināja pagasta attīstību. Taču pozitīvs faktors ir iespēja skolēnus ar pagasta autobusu nogādāt Laucesas pamatskolā, Daugavpilī, kā arī atvest mājās. Tāpat tiek pārvadāti arī pirmsskolas vecuma bērni.

Ne jau viss ir tik slikti

Un tomēr, neskatoties uz ikdienišķām grūtībām, Tabores pagastā atrod gan laiku, gan iespējas atpūtai un dažādiem kultūras un sabiedriskiem pasākumiem. Katru gadu pagasta seniori un invalīdi tiekas senioru ballē, kurā piedalās arī viesi no citiem pagastiem, lai pie svētku galda parunātos, noklausītos koncertu un padejotu dzīvās mūzikas pavadībā.

Šāds atpūtas vakars šogad ieplānots 8. martā. To organizēs pagasta vadība, Svetlana un pagasta kultūras darbiniece.

Tabores pagastā rūpējas arī par iedzīvotāju veselību. Vienreiz nedēļā pagasta pārvaldes telpās, īpaši aprīkotā kabinetā, pieņem ģimenes ārsts, kurš atbrauc no Daugavpils, un divreiz nedēļā – medmāsa.

Turklāt iedzīvotāji, kuri slimības vai vecuma dēļ nespēj sevi aprūpēt, var izmantot mobilās brigādes pakalpojumus, kas noteiktās dienās ierodas speciāli aprīkotā automašīnā, kurā var nomazgāties dušā, apgriezt matus, izmazgāt gultas veļu un drēbes. Šīs higiēnas procedūras un pakalpojumi īpaši svarīgi cilvēkiem ir ziemā.

Savukārt Skrudalienā darbojas dienas centrs ārpus ģimenes aprūpē esošiem bērniem, bērniem ar funkcionālajiem traucējumiem un pieaugušām personām ar garīga rakstura traucējumiem. Klienti centrā aktīvi pavada dienas laiku, no rīta un vakarā atbraucot ar specializēto autobusu. Centrā laiku pavada klienti no Tabores, kā arī citiem tuvējās apkaimes pagastiem.

Dzīve mums nemitīgi sagādā pārbaudījumus. Un, ja vieni vairāk vai mazāk veiksmīgi tiek ar tiem galā, tad sociāli neaizsargātajiem sabiedrības slāņiem nav pa spēkam pārvarēt šos pārbaudījumus. Īpaši pēdējā laikā, kad cenas visam strauji aug un cilvēki ir šokā, redzot komunālo maksājumu rēķinus, kā arī par dažādu pakalpojumu dārdzību un pārtikas cenām.

Tāpēc Augšdaugavas novada Sociālais dienests un Tabores pagasta sociālā darbiniece Svetlana Januškeviča sniedz trūcīgajiem palīdzīgu roku.

Viņa gan uzskata, ka jebkura palīdzība grūtībās nonākušiem cilvēkiem nevar būt vienpusēja: «Ir jābūt savstarpējai sadarbībai. Cilvēkiem, kuriem nepieciešama palīdzība, ir jāsaprot, ka jāizpilda vairāki nosacījumi un kritēriji, lai būtu likumisks pamats materiālā un cita veida atbalsta saņemšanai.”

Noslēdzot sarunu ar Svetlanu par dzīves Tabores pagastā plusiem un mīnusiem, var secināt, ka daudzas no ciema iedzīvotāju sociālās un ikdienas sadzīves problēmām lielākoties tiek atrisinātas: “Ja salīdzina mūsu iespējas un sniegtās palīdzības apjomus pirms vairākiem gadiem un tagad, agrāk mēs par to nevarējām pat sapņot. Tātad mēs virzāmies uz priekšu. Un tas ir ļoti labi!"