„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-0.9 °C
nedaudz mākoņains

Daugavpils Universitātē pasniedza "Hesperīdu zelta ābolus"

Publicitātes bildes

14. martā Daugavpils teātrī norisinājās tradicionālais Daugavpils Universitātes ikgadējais pasākums -- Daugavpils Universitātes  zināšanu un mūžīgās jaunības simbola – „Hesperīdu zelta ābola” – pasniegšanas ceremonija, kurā balva tika pasniegti augstskolas labākajiem prātiem.

„DU Gada balvu zinātnē 2022”Dabaszinātņu, inženierzinātņu un  tehnoloģiju grupā saņēma Dr. biol. pētn. Maksims Zolovs par nozīmīgiem pētījumiem bioloģijas nozarē zooloģijas un ekoloģijas apakšnozarē un izcilu ieguldījumu Daugavpils Universitātes tēla veidošanā, veicinot starptautisku sadarbību. Savukārt Humanitāro un mākslas zinātņu un sociālo zinātņu grupā balvu saņēma Dr. philol. prof. Vilma Šaudiņa par fundamentālu sēlisko izlokšņu pētījumu „BIČOLIS, CEPELĪNI, ĢIRTOKLES… Lietuvas pierobežas sēlisko izlokšņu lituānismi, kura uzmanības fokusā ir etnolingvistiskā situācija Latvijas dienvidaustrumos, lituānismi un to lietojums mūsdienās.

„DU Gada balvu jaunajam zinātniekam 2022” Dabaszinātņu, inženierzinātņu  un  tehnoloģiju grupā saņēma Dr. phys. pētn. Marina Krasovska par nozīmīgiem pētījumiem nanostrukturētu materiālu sintēzes jomā. Humanitāro un mākslas zinātņu un sociālo zinātņu grupā balva pasniegta Ph. D. pētn. Maijai Grizānei par nozīmīgiem pētījumiem vēstures un arheoloģijas nozares Latvijas vēstures apakšnozarē un izcilu dalību nacionāla un starptautiska mēroga projektos.

„Hesperīdu zelta ābols”  tradicionāli tika pasniegts dažādās nominācijās.

Par „DU Gada balvas laureātiem” kļuva:

„Gada students” – Šuai Vangs, Humanitārās fakultātes maģistra studiju programmas “Filoloģija” 2. semestra students.

„Gada mācībspēks” – Dr. philol. prof. Anna Stankeviča, Rusistikas un slāvistikas katedras vadītāja.

„Gada sasniegums” – studiju programmas „Māszinības” realizēšana Daugavpils Universitātē.

„Gada darbinieks” – Lilija  Skadiņa, dienesta viesnīcas dežurante.

„Gada labvēlis” – Ph. D. prof. Dzintra Iliško, Humanitāro un sociālo zinātņu institūta Ilgtspējīgas izglītības centra vadītāja.

„Gada skola” – Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums, direktore Ārija Ļaksa.

Katru gadu šajā svinīgajā pasākumā atsevišķi tiek sumināti izcilākie augstskolas zinātnieki, kuri gandrīz visu mūžu ir veltījuši augstskolas attīstībai un popularizēšanai ne tikai Latvijā, bet arī visā pasaulē. Šogad „DU balvu par mūža ieguldījumu zinātnē” saņēma Dr. hist. asoc. prof. Henrihs Soms par nozīmīgiem Latgales vēstures pētījumiem, izcilu dalību pētnieciskos projektos un zinātnes pārneses pasākumos.

H. Soms visu mūžu veicis nozīmīgus pētījumus Latgales vēstures jomā, piedalījies lielos pētniecības projektos un aktīvi iesaistījies pedagoģiskajā darbā. Viņa kolēģi, studenti un absolventi cer, ka Henrihs Soms vēl ilgi mācīs topošos skolotājus un zinātniekus, un, pateicoties viņa pūlēm, taps ne viens vien atklājums Latvijas un viņa dzimtās Latgales vēsturē.

Daugavpils Universitātes rektore Irēna Kokina savā uzrunā pateicās visiem darbiniekiem par paveikto, kā arī izteica cerību, ka augstskolas kolektīvs tikpat aktīvi strādās arī turpmāk.