„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+5.4 °C
apmācies

Ilūkstē atklāta daudzfunkcionāla bāze jaunsargu apmācībai

Ivars Soikāns

Augšdaugavas novadā, Ilūkstes Raiņa vidusskolā, svinīgi atklāta daudzfunkcionāla mācību bāze, kuru varēs izmantot gan jaunsargi savām vajadzībām, gan vidusskolēni, apgūstot valsts aizsardzības mācību.

Uzrunājot klātesošos, skolas direktore Velta Šterna pauda lepnumu par to, ka mācību iestādē izglītojamie jau ceturto gadu apgūst valsts aizsardzības mācību. No nākamā gada, saskaņā ar skolas padomes lēmumu, šis mācību priekšmets būs obligāts 10. klasē.

Skola lepojas arī ar savu jaunsardzes instruktoru un valsts aizsardzības mācības skolotāju Kasparu Kancānu un skolēniem, pateicoties kuru aizrautībai un iniciatīvai arī dzima un tika īstenota ideja par šautuves atjaunošanu.

Daudzfunkcionālās mācību bāzes atklāšanā piedalījās arī Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Eglīts. Uzrunājot klātesošos, viņš norādīja, ka mūsu dzīve būtu pagalam neinteresanta bez piemēriem. Un šī centra izveide ir labs piemērs izglītības iestādes, pašvaldības un valsts/ministrijas izcilai sadarbībai.

Sava valsts ir jāspēj un jāprot aizsargāt. Mūsu nav tik daudz, lai mēs varētu atļauties rotaļāties ar savu dzīvību. Liekot šos ar patriotismu saistītos pamatus jau skolā, cilvēks iziet dzīvē ar skaidru apziņu, kas viņš ir, kāds ir viņa pienākums un ko viņš grib darīt savā dzīvē, lai šo pienākumu realizētu. Tas, kāda būs mūsu valsts, būs atkarīgs tikai no mums pašiem. Arī šodien mēs šeit nestāvētu, ja kāds savulaik nebūtu atnācis ar savu iniciatīvu un pateicis, ka mēs gribam dzīvot labāk,” teica Jānis Eglīts.

Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs norādīja, ka šodien tiek atklāta projekta pirmā kārta. Tam plānots arī turpinājums, lai pilnveidotu šo bāzi, un ministrija ir gatava to atbalstīt.

To, ka šis ir ļoti labs piemērs, atzina arī Augšdaugavas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Vitālijs Aizbalts. Viņaprāt, šis projekts ir labs pierādījums tam, ka tad, ja cilvēki kaut ko ļoti grib un ja viņi tam tic, tad tas arī realizējas. Savukārt pašvaldībai ir pienākums šādas labas idejas atbalstīt. Gandarījums ir arī par to, ka Aizsardzības ministrija ir gatava palīdzēt realizēt projekta otru kārtu, turpinot attīstīt šo centru.

Šajos trauksmainajos laikos, dzīvojot blakus kaimiņam agresoram, mums vienmēr ir jābūt gataviem aizsargāt savu valsti. Tas, ka jaunieši nodod zvērestu jaunsargos, ir laba zīme, ka Latvija un tās nākotne ir drošās rokās,” uzsvēra Vitālijs Aizbalts.

Jānis Eglīts un Vitālijs Aizbalts pārgrieza simbolisko lentu, atklājot daudzfunkcionālo mācību bāzi.

Demonstrējot video fragmentus, Kaspars Kancāns iepazīstināja klātesošos ar to, kādā stāvoklī šīs telpas bija līdz remontam. Turpinājumā tika sniegts īss ieskats šaušanas ievada nodarbībā un nodarbībā uz alpīnisma sienas.

Uzlabotā infrastruktūra Ilūkstes Raiņa vidusskolā sniegs iespēju valsts aizsardzības mācības audzēkņiem un jaunsargiem mūsdienīgā mācību vidē apgūt mācību programmu un iegūt jaunas prasmes, kā arī piedalīties nometnēs un sacensībās.

Daudzfunkcionālo mācību bāzi Jaunsardzes interešu izglītībai un valsts aizsardzības mācības pasniegšanai varēs izmantot gan Ilūkstes pilsētas, gan tuvējo pagastu skolu audzēkņi.

Jaunās daudzfunkcionālās bāzes izveides projekta kopējās izmaksas ir 61 072 eiro, no kuriem 52 833 eiro ir Aizsardzības ministrijas piešķirtais līdzfinansējums. Projekta rezultātā iepriekš jau esoša infrastruktūra ir specifiski pielāgota valsts aizsardzības mācības un Jaunsardzes nodarbību vajadzībām. Ēkas remontdarbi izmaksāja 46 416 eiro, bet jaunais mācību inventārs -- 14 655 eiro.