„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+12.4 °C
nedaudz mākoņains

Ar godu un cieņu

Ivars Soikāns

Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājam A. Elksniņa kungam

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram M. Sprindžuka kungam

Brāļu kapu komitejas valdes priekšsēdētājam A. Āboltiņa kungam



Ar godu un cieņu

20. gadsimta 90. gados Daugavpilī, tāpat kā visā Latvijā, aizsākās totalitārisma idejiskā mantojuma likvidācija un demokrātiskas sabiedrības veidošana. Pēc vairāk nekā 30 gadiem varam konstatēt, ka Daugavpilī šie procesi nebūt nav noslēgušies. Ir pienācis laiks atvadīties no svešā un apliecināt mūsu eiropeisko identitāti, kas sakņojas kristietībā.

Aicinām organizēt Dubrovina parka teritorijas arheoloģisku izpēti, kas ir nepieciešama, lai pārbaudītu pilsētā cirkulējošo informāciju par PSRS Sarkanās armijas un nacistiskās Vācijas Vērmahta kareivju, iespējams, arī civiliedzīvotāju, apbedījumiem. Ir nepieciešams veikt Dubrovina parkā apbedīto cieņpilnu pārapbedīšanu pilsētas kapos. Līdz padomju okupācijai Latvijā nebija pieņemts apglabāt mirušos pilsētas centrā; starpkaru posmā Latvijas prese kā dīvainu kuriozu minēja mauzoleju kaimiņvalsts galvaspilsētas centrālajā laukumā.

Kristīgajā tradīcijā par piemērotām mirušo cienīgai apbedīšanai tiek uzskatīta kapsēta vai baznīca. Tieši šīs sakrālās vietas arī kļūst par aizgājēju piemiņas vietu. Savukārt apbedījumi parkos un citās brīvā laika pavadīšanai, atpūtai un izklaidei paredzētās vietās zināmā mērā ir necieņa pret mirušajiem. Masu pasākumu laikā, piemēram, pilsētas svētkos, Dubrovina parkā regulāri tiek novērots, ka sarkanarmiešiem veltīto memoriālu un blakus teritoriju apgāna alus dzērāji un slikti pieskatīti suņi. Ir nepieciešams veikt to mirušo pārapbedīšanu, kuru atdusas vietas atrodas parkos, lai atdalītu izklaides vietu no svētīgās kapsētas sfēras.

Paradoksāli, ka 140 gadu senais Dubrovina parks Daugavpils centrā 80 gadus ir bijis karavīru apbedījumu vieta. Daugavpilī par militārpersonu atdusas vietu varētu kļūt Garnizona kapi kā Nekropole, kuras sakārtotajā teritorijā atrastos dažādu armiju karavīru apbedījumi, tostarp Pirmā pasaules karā kritušo un Latvijas Pirmās Republikas armijas kareivju kapi.



Daugavpils Universitātes

Vēstures katedras mācībspēki,

vk@du.lv