„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. aprīlis
Otrdiena
Georgs, Jurģis, Juris
+0.8 °C
neliels sniegs

Daugavpilī sāk applūst ielas, prognozē turpmāku ūdens līmeņa celšanos

Ivars Soikāns

Ceļoties ūdens līmenim Daugavā Daugavpils apkaimē, pilsētā applūdis un satiksmei slēgts Nometņu ielas posms, Čerepovas mikrorajonā turpina applūst arī mazdārziņu teritorija, „Latgales Laikam” pastāstīja Daugavpils civilaizsardzības organizators Mārtiņš Ruļuks.

 

Diennakts laikā ūdens līmenis Daugavā cēlies vēl par deviņiem centimetriem un trešdienas, 5. aprīļa, rītā sasniedzis 7,4 metru atzīmi, kas no „oranžā” brīdinājuma izsludināšanas līmeņa atpaliek vien par desmit centimetriem.

Hidrologi prognozē, ka dažas tuvākās dienas ūdens līmenis Daugavā Daugavpils apkaimē turpinās celties vēl par aptuveni 20 centimetriem un varētu pat pārsniegt pēdējo lielāko palu rādītājus 2013. gadā, kad tas sasniedza 7,6 metru atzīmi. Pēc tam varētu sākties ūdens līmeņa krišanās.

Daugavpils komunālie dienesti informē, ka sakarā ar ūdens līmeņa celšanos Daugavā iespējama ceļu slēgšana arī citviet pilsētā. Autovadītāji aicināti sekot aktuālai informācijai par situāciju uz ceļiem un izvēlēties drošus pārvietošanās maršrutus.

 

Daugavpils pilsētas pašvaldības izpilddirektora vietnieks Kārls Rasis atzina, ka patlaban situācija pilsētā ir mierīga un lielu apdraudējumu iedzīvotājiem nav. Palu situāciju pilsētā uzrauga operatīvie dienesti, kas regulāri apseko apdraudētās vietas.

Tiek uzraudzīta situācija arī pie jaunizbūvētā dambja Ruģeļos, kur, ceļoties gruntsūdeņu līmenim, aplūst zemākās vietas. Zemākās vietas applūst arī Grīvā un Judovkā, taču ne cilvēku dzīvībai, ne drošībai draudus tas nerada.

Komunālās saimniecības pārvaldē uzsver, ka par iemeslu aplūšanai kļuvusi gruntsūdeņu līmeņa celšanās. Nekādas dambja konstrukcijas deformācijas nav novērojamas, tas pilda savas funkcijas pilnā apjomā.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Latgales reģiona brigādes komandiera vietnieks Dmitrijs Karpovs norāda, ka dienesta resursi ir sagatavoti un pietiekoši un tas gatavs reaģēt „24/7”, vajadzības gadījumā iesaistoties iedzīvotāju evakuācijas darbos.

Plūdu apdraudējumam sasniedzot oranžo brīdinājumu, situācija daudz nemainīšoties. Savukārt par ārkārtas situāciju būšot jālemj, ja Daugavas līmenis pacelsies līdz 8,8 metru atzīmei un tiks izsludināts „sarkanais” brīdinājums. Prognozes liecinot, ka tik augsts ūdens līmenis netikšot sasniegts.