„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+10.7 °C
apmācies

Mitrājā blakus Latgales zoodārzam top Purva taka

Ivars Soikāns

Ar valsts finansiālu atbalstu Daugavpils pilsētas pašvaldības projektā “Latgales purvāja biodaudzveidība” Esplanādes mitrājā blakus Latgales zoodārzam top unikāls tūrisma un dabas izziņas objekts -- aptuveni pusotru kilometru gara Purva taka ar vairākām skatu platformām un slēpņiem putnu un dzīvnieku vērošanai.

Projekts paredz arī purvāja attīrīšanu, lai neveicinātu biotopu sukcesiju un aizaugšanu ar monolītām niedru audzēm un krūmiem, atpūtas vietu izbūvi ar soliņiem, atkritumu urnām un informācijas stendiem, „Ornitologu” un „Herpetologu” taku izbūvi, labierīcību izbūvi, kuras būs pielāgotas arī cilvēkiem ar īpašām vajadzībām un māmiņām ar maziem bērniem, apgaismojuma un videonovērošanas sistēmu izbūvi.

Valsts piešķirtais finansējums ļāvis turpināt jaunu apskates un izpētes objektu izveidi ne tikai zoodārza teritorijā, bet arī tam blakus esošajā purvājā, kur patlaban ir konstatēta 241 dzīvnieku un augu suga, tajā skaitā 22 īpaši aizsargājamas vai citādi no dabas aizsardzības viedokļa nozīmīgas sugas un septiņas Latvijā īpaši aizsargājamas putnu sugas. Pēc sugu daudzveidības Esplanādes mitrājs, kas ir unikāls ar to, ka atrodas pilsētas centrā, pārspēj pat daudzus dabas liegumus.

Esplanādes mitrāja dabas taku izveidi plānots pabeigt līdz tūrisma sezonai. Projekta “Latgales purvāja biodaudzveidība” kopējās plānotās izmaksas ir vairāk nekā miljons eiro.

Iepriekš Latvijas--Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas 2014--2020 projektā “Pilsētvides mitrāju pārvaldība Latvijas--Lietuvas pārrobežu reģionā/Urb-Area”, ko Daugavpils pilsētas dome īstenoja sadarbībā ar Anīkšču reģiona pašvaldības administrāciju, zoodārza pagalmā, kas ir kļuvis arī par ieejas zonu topošajā mitrāja parkā, izbūvēts jauns piebraucamais ceļš, uzstādīts velostatīvs, ierīkoti celiņi, atjaunots nožogojums, veikta apzaļumošana un citi labiekārtošanas darbi.

Darbu gaitā purvājā ir atjaunoti arī biotopi un uzstādītas vairākas kameras, kas pavisam drīz ļaus tiešsaistē vērot Esplanādes mitrāja iemītnieku ikdienu. Rosība vērojama arī Latgales zoodārza eksotiskajās iekštelpās, kur apmeklētājus ar lielu interesi sagaida zinātkārie surikāti, ņiprie truši, nesteidzīgie bruņurupuči un daudzi citi iemītnieki.

Būtiski, ka secīgi īstenojamie projekti ļaus izveidot pilsētā unikālu ekotūrisma objektu, kā arī turpināt strādāt pie Baltijas valstīs pirmā purvārija izveides.

Latgales zoodārzs jau sen ir kļuvis par vienu no populārākajiem Daugavpils tūrisma objektiem.