„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+2.6 °C
apmācies

Plūdi 2023: ūdens līmenis beidzot sāk kristies

Augšdaugavas novada dome

Atbilstoši meteorologu prognozēm, jau pirms katoļu Lieldienām ūdens līmenis Daugavā pamazām sāka kristies. Pašlaik vairs netiek saņemti ziņojumi par jaunām applūdušām teritorijām Augšdaugavas novadā.

Visstraujāk ūdens līmenis pazeminās augštecē: līdz trešdienas rītam uz Baltkrievijas un Latvijas robežas tas pazeminājies par 49 centimetriem, Daugavpilī -- par 18 centimetriem, bet Jersikā un Jēkabpilī -- tikai par 5--6 centimetriem.

Tomēr situācija Augšdaugavas novadā joprojām ir sarežģīta. Kā informēja Augšdaugavas novada pašvaldības domes deputāts Aleksejs Mackevičs, novada teritorijā joprojām ir spēkā oranžais brīdinājums. Situācija ir nedaudz uzlabojusies, taču joprojām ir mājas, kuras ūdens ir nošķīris no pārējās pasaules. Šo māju iedzīvotāji turpina saņemt pārtiku un ūdeni, savukārt skolēni tiek nogādāti izglītības iestādēs un pēc tam atvesti mājās. Par šo palīdzību jāpateicas ugunsdzēsējiem, karavīriem un zemessargiem.

Joprojām ir applūduši daudzi ceļu posmi. Pagaidām ir grūti spriest par zaudējumu apmēru, ir nepieciešams, lai ūdens pilnībā atkāptos. Taču droši var teikt, ka runa būs par ievērojamu summu. Gribas cerēt, ka premjers turēs doto vārdu un nepieciešamie līdzekļi tiks piešķirti no valsts budžeta.

Pašlaik vietējie ugunsdzēsēji ir atsūknējuši lielu ūdens daudzumu no vasarnīcu kooperatīva „Maļutki” teritorijas. Tā kā vasarnīcas atrodas zemienē, un, ņemot vērā to, ka zeme ir piesūkusies ar ūdeni, pareizākais variants bija to atsūknēt.

Daugavpilī situācija būtiski uzlabojusies. Jau ir atjaunota satiksme Nometņu ielas posmā. Tomēr daži ceļa posmi joprojām ir nedaudz applūduši, tāpēc Nometņu ielas posmā no Vilku līdz Ūdensvada ielai noteikts ātruma ierobežojums -- 30 km/h. Autovadītāji aicināti uzmanīgi sekot līdzi ceļa zīmēm un ievērot to prasības. Savukārt uzņēmumā "Daugavpils satiksme" informē, ka autobusa maršruta Nr. 10A “Autoosta--Ruģeļi (bērnudārzs)--Autoosta” kustība Nometņu ielā ir atjaunota. 10.A maršruta autobuss ar atiešanas laiku no autobusu pieturas “Sakņu iela” pl. 11.27 kursēs pēc ierastās kustības shēmas.