„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.8 °C
apmācies

DU rektora amatā atgriežas Arvīds Barševskis

14. aprīlī notika Daugavpils Universitātes (DU) Satversmes sapulce, kurā, iegūstot 32 no 49 Satversmes sapulces delegātu balsīm, par augstskolas rektoru uz turpmākajiem pieciem gadiem tika ievēlēts līdzšinējais DU zinātņu prorektors profesors Arvīds Barševskis.

Otra rektora amata kandidāte, bijusī izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska balsošanā izpelnījās piecu Satversmes sapulces delegātu atbalstu. Salīdzinoši liels skaits vēlēšanu biļetenu -- 12 -- šoreiz bija nederīgi.

Arvīds Barševskis DU strādā kopš 1991. gada. 1994. gadā ieguvis doktora grādu, bet kopš 2011. gada ir Latvijas Zinātņu akadēmijas akadēmiķis. Līdz šim Barševskis jau bijis DU rektors no 2007. līdz 2018. gadam. DU rektora amatā vēlreiz viņš stāsies pēc pašreizējās augstskolas rektores Irēnas Kokinas pilnvaru termiņa beigām šī gada 26. aprīlī.

Centīsies piesaistīt vairāk studentu

Arvīda Barševska izvērstais redzējums par DU stratēģisko attīstību 2023.--2028. gadam paredz orientēšanos uz izcilību pētniecībā un studijās, vienlaikus esot galvenajam attīstības spēkam Latgales un Sēlijas reģionā.

Studentu piesaistīšanas nolūkos jaunais DU rektors paredzējis aicināt pārskatīt studiju programmu skaitu, izceļot mērķa programmas. Piecos gados plānots pārstrukturēt un modernizēt studiju programmu piedāvājumu, konsolidējot mazās studiju programmas lielākās un pievilcīgākās, tādējādi samazinot studiju programmu skaitu par trešdaļu, veidojot jaunus studiju moduļus un apakšprogrammas. Vietējo reflektantu skaitu šajā laika posmā plānots kāpināt vismaz līdz 3000.

Kā vēl vienu darba prioritāti Barševskis iezīmēja saliedēta kolektīva nozīmi. Viņš plāno tikties ar kolektīvu un studentiem, lai vienotos par to, kā celt universitātes latiņu. Tāpat tikšot strādāts pie ārvalstu studentu skaita palielināšanas, tostarp ieguldot papildu līdzekļus mārketingā.

Jaunā rektora izvērstajā redzējumā par DU stratēģisko attīstību turpmākajiem pieciem gadiem minēts, ka būtiska ir studiju programmu popularizēšanas uzlabošana, katru gadu sastādot studiju programmu popularizēšanas plānu. Tāpat rektora ieskatā būtu nepieciešams ieviest DU iekšējo konkursu par labāko studiju virziena popularizēšanu, paredzot tam finansiālo balvu.

Aicinās juristus vērtēt Barševska tiesības ieņemt DU rektora amatu trešo termiņu

DU rektora vēlēšanās zaudējusī Ilga Šuplinska plāno kopā ar juristiem izvērtēt rektora vēlēšanu atbilstību likumam. Pēc viņas domām, DU Padomei vajadzējis pieprasīt izziņu par Arvīda Barševska atbilstību amata kandidāta kritērijiem.

Barševskis jau ir bijis DU rektora amatā divus termiņus -- no 2007. līdz 2018. gadam. Bet Augstskolu likuma 17. panta 6. punkts nosaka, ka rektoru ievēlē uz termiņu, kas nepārsniedz piecus gadus, un ne vairāk kā divas reizes.

Savukārt DU Satversmes 38. pantā ir teikts, ka… rektoru ievēlē Satversmes sapulce uz pieciem gadiem ne vairāk kā divas reizes pēc kārtas.

Rektora amata kandidātus izraugās DU Padome, nominējot vienu vai vairākus amata pretendentus izskatīšanai Satversmes sapulces sēdē. DU Padome izveido Rektora atlases un izvērtēšanas komisiju, kurā līdztekus Padomes locekļiem iekļauts arī Senāta deleģēts pārstāvis un Satversmes sapulces priekšsēdētājs.

DU rektoru Augstskolu likumā, DU Satversmē un DU rektora vēlēšanu nolikumā noteiktajā kārtībā ievēlē Satversmes sapulce uz pieciem gadiem.