„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+0.5 °C
neliels sniegs

Jaunuzbūvētais dambis nav pasargājis Grīvas kapus no applūšanas

Ivars Soikāns

Pirms desmit gadiem uzbūvētais aizsargdambis šogad tomēr nav spējis pasargāt Grīvas kapus no applūšanas. Dambis ir veiksmīgi noturējies pretī palu ūdeņiem, tomēr palicis bezspēcīgs pret gruntsūdeņu celšanos, kuri appludinājuši vairākus desmitus apbedījuma vietu, nodarot nopietnu kaitējumu gan svaigām kapu kopiņām, gan arī apbedījumiem, kas veikti pirms ilgāka laika.

Kā „Latgales Laikam” pastāstīja pašvaldības SIA „Labiekārtošana D” vadītāja Jūlija Mamaja, 2013. gadā uzbūvētais dambis visus šos gadus ir labi pildījis savas funkcijas, pasargājot kapus no palu ūdeņiem. Tāpat nekas nav liecinājis par iespējamajiem augstajiem gruntsūdeņiem. Kaprači, regulāri veicot apbedījumus, ūdeni bedrēs nekad nav manījuši.

Diemžēl šogad ūdens līmenim Daugavā pietuvojoties 2013. gada rādītājiem, cēlās arī gruntsūdeņu līmenis, kā rezultātā applūda liela kapu teritorija. Patlaban ūdens līmenis kapsētas teritorijā pamazām krītas un acu skatienam paveras bojājumi, ko tas nodarījis vairākiem apbedījumiem.

Dambja izbūvēšanas rezultātā Grīvas kapos tika paplašināta apbedījumiem paredzētā teritorija. Iedzīvotājiem arī turpmāk tiks piedāvāta iespēja guldīt aizgājēju zemes klēpī Grīvas kapu teritorijā, gan brīdinot viņus par iespējamo teritorijas aplūšanu.

Līdz šim cilvēki par iespējamo apbedījuma vietu aplūšanu netika brīdināti, jo neviens nezināja, ka šāda iespēja pastāv.

Aizsargdambja būvniecība savulaik izmaksāja gandrīz 66 000 eiro.