„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+11.3 °C
apmācies

Sarunu klubs: apgūstam latviešu valodas bez mācībām!

Publicitātes bildes

Pašlaik, ņemot vērā jaunās valdības reformas, kas paredz pāreju uz latviešu valodu gandrīz visās dzīves jomās, interese par valsts valodas apguvi ir būtiski augusi. Taču var pabeigt neskaitāmus kursus, bet tā arī nesākt runāt prakses trūkuma dēļ.

Šajā jautājumā palīgā daugavpiliešiem nākuši Sarunu kluba organizatori. Reizi nedēļā šeit notiek tikšanās ar latviešu valodas nesējiem -- cilvēkiem, kuriem tā ir dzimtā valoda. Sarunu klubā viņi sazinās ar krievvalodīgajiem Daugavpils iedzīvotājiem, un šī valodas apguves metode patiešām darbojas, jo cilvēki nevis mācās noteikumus, bet gan pielieto tos praksē.

Viens no Sarunu kluba organizatoriem Ņikita Aleksejevs pastāstīja laikrakstam "Latgales Laiks", ka ideja par līdzīgu akciju rīkošanu radusies jau sen. Mēs visi lieliski saprotam, ka pilsētā ir reāla problēma ar latviešu valodas apgūšanu. Lai kur tu dotos, visur ar tevi runā krieviski. Un kur prakse? Šo praksi var iegūt Sarunu klubā.

“Katru reizi pie mums nāk cits viesis. Bija Ilona Bagele, ar kuru pārrunājām kultūras tēmu, bija Santa Pupiņa, ar kuru runājām par projektiem, kas tiek īstenoti vai ieplānoti Daugavpilī. Un tā katru pirmdienu būs cits viesis, kuram latviešu valoda ir dzimtā. Mēs nemācāmies gramatiku, pareizrakstību, mēs mācāmies latviešu valodu bez mācībām,” pavēstīja Ņ. Aleksejevs.

Interese par šiem pasākumiem ir ļoti liela. Jau uz pirmo nodarbību ieradās 60 cilvēki. Bet tik lielā pulkā apgūt valodu un normāli sazināties nav reāli. Tāpēc tika nolemts katrai tikšanās reizei reģistrēt dalībniekus, lai vienu nodarbību apmeklētu ne vairāk kā 20 cilvēki, un tad ar visiem izdosies parunāties. Nav jābaidās, ja nevarat kaut ko atbildēt vai pateikt latviski, ja jums ir mazs vārdu krājums. Droši varat atbildēt krieviski, viesi stāstu pārtulkos latviešu valodā un jūs to atkārtosiet, tādējādi iegūstot jaunas zināšanas.

Nākamā tikšanās, kuras viešņa būs Saules skolas direktore Inguna Kokina, notiks pirmdien, 24. aprīlī pulksten 18.00.

Iepriekšēja pieteikšanās pa tālruni 20389648.