„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.4 °C
daļēji mākoņains

Spīdvejs atgriežas Daugavpilī!

Jeļena Bobkova

Tikai šonedēļ Daugavpils spīdveja cienītāji atkal izdzirdēja sirdij tīkamo motoru rūkoņu. Beidzot pēc ziemas aukstuma ir sakārtota vietējā stadiona trase. Un, tiklīdz tas bija paveikts, „Lokomotīves” spīdvejisti devās trekā, lai aizvadītu pilnvērtīgus treniņus, noregulētu tehniku un gatavotos drīzajām mājas sacīkstēm.

Pirmās sacensības Polijas otrajā līgā jau aizvadītas izbraukumā. Un Polijā, diemžēl, "pirmā pankūka sanāca kunkuļaina". Bez nepieciešamajiem treniņiem bija ārkārtīgi grūti sacensties ar pretiniekiem, kuri jau bija izjutuši cīņas garšu trasē. Pašlaik Daugavpils spīdvejisti gatavojas ļoti svarīgām pirmajām mājas sacensībām, un ir svarīgi sasniegt labus rezultātus savu līdzjutēju klātbūtnē. Tāpēc visi spīdvejisti smagi strādā kopā. Viņi dosies trasē arī šodien un sestdien, lai pienācīgi sagatavotos sacensībām. Vienā no treniņiem avīzes "Latgales Laiks" reportiere aicināja uz sarunu spīdveja kluba „Lokomotīve” viceprezidentu Anatoliju Ziļu, kurš pastāstīja par šīs sezonas plāniem.

-- Jaunā sezona ir sākusies. Jau šo svētdien paredzētas sezonas pirmās mājas sacensības. Kuri spīdvejisti sacentīsies ar Gņeznas komandu?

-- Sastāvu noteiks treneris, viņš skatās, kas un kā sevi parāda treniņos. Domāju, ka sastāvs īpaši neatšķirsies no tā, kurš startēja Ravičā. Trekā dosies gan vietējie sportisti, gan leģionāri.

-- Diemžēl pirmajās sacīkstēs izbraukumā mūsu komanda piedzīvoja smagu zaudējumu. Kāds tam bija iemesls?

-- Nebija reāli gaidīt citu rezultātu, ja pirms šīm sacensībām notika tikai trīsarpus treniņi. Pirms sacensībām Ravičā aizvadījām treniņnometni Polijā, kur laikapstākļi ļāva agrāk sagatavot pilnvērtīgas trases, mēs trenējāmies no pirmdienas līdz ceturtdienai. Mums bija trīs pilnvērtīgi treniņi Bidgoščā un puse -- Poznaņā. Jāteic, ka Poznaņā trase bija ne visai labā stāvoklī, un neviens negribēja riskēt ar sportistu veselību. Šajos nedaudzajos treniņos nevarēja ne pienācīgi „iebraukties”, ne pārbaudīt tehniku. Un jāteic, ka arī tehnika pievīla. Trim jaunajiem motoriem bija defekti, tie tika nosūtīti atpakaļ problēmu novēršanai. Tādējādi mūsu spīdvejisti palika bez dzinējiem, uz kuriem cerēja. Savukārt mūsu pretinieki mājas trasē vien aizvadīja piecus treniņus, pielāgojās pavasarīgajam mīkstajai trekam. Tāpēc cīņā ar viņiem mums nebija izredžu, un es domāju, ka šajā situācijā to nebūtu arī nevienai citai komandai. Mūsu budžetā diemžēl nav līdzekļu pilnvērtīgu treniņnometņu rīkošanai kaut kur dienvidos, kur pavasaris iestājas krietni agrāk nekā Daugavpilī.

– Tajā pašā laikā bija iespēja redzēt darbībā leģionārus. Kādu iespaidu viņi atstāja?

-- Leģionāri, trīs no četriem, par sevi atstāja normālu iespaidu, labi nostartēja. Taču Kevinam Jūlam Pedersenam sacensības izvērtās pagalam neveiksmīgas. Cerēsim, ka tā nebija viņa diena. Katrā no saviem braucieniem viņš brauca ne tur, kur vajadzēja, kur varēja uzņemt ātrumu. Ceru, ka šoreiz, Daugavpilī, viņš būs agrākais Pedersens.

-- Kāds pašlaik ir noskaņojums komandā? Vai, jūsuprāt, būs iespēja revanšēties savā trekā?

-- Pēc zaudējuma visi grib revanšēties, skaidrs, ka mājās visi ir noskaņoti sasniegt labākos rezultātus. Bet kas no tā iznāks, redzēsim. Mums pagaidām nav nekāda priekšstata par to, cik spēcīga ir Gņeznas komanda. Šie pretinieki vēl nav aizvadījuši nevienas sacensības, tāpēc par komandu nav iespējams spriest. Viss ir tikai teorētiski. Turklāt to pašu var teikt arī par mūsu komandu. Mēs vēl tikai sākam, aizvadām pirmos treniņus mājas trasē. Sacensības būs spraigas, neko vairāk es nevaru pateikt.

-- Runājot kopumā par jauno sezonu -- kādus mērķus un uzdevumus esat izvirzījuši komandai?

-- Par mērķiem jājautā maniem kolēģiem. Manā ieskatā, pašlaik galvenais un svarīgākais mērķis ir strādāt ar Latvijas sacīkšu braucējiem, turklāt šim darbam ir jābūt plānveidīgam un daudzpusīgam. Un, protams, skola. Tur ir daudzas problēmas, kas steidzami jārisina. Manā skatījumā tas ir sezonas galvenais uzdevums.

– Poļi noteikumus nav mainījuši? Vai pirmajā līgā joprojām drīkst startēt tikai viens ārzemju klubs?

-- Nē, Polijas spīdveja pārstāvji joprojām vilcinās ieviest korekcijas Polijas pirmās līgas noteikumos. Tajā, tāpat kā līdz šim, drīkst piedalīties tikai viens ārzemju klubs. Dīvaini noteikumi, pie kuriem es nekādi nevaru pierast un ar kuriem nespēju samierināties. Taču ne mēs tos izdomājām un nav mūsu spēkos tos mainīt, mēs tur neesam saimnieki. Vērosim vāciešus, skatīsimies, kā viņi startēs. Un, iespējams, mēs uz to balstīsimies un, cik iespējams, koriģēsim savus plānus sezonas laikā.

Tikmēr mēs visi esam pirmo mājas sacensību gaidās. Es, izmantojot iespēju, aicinu uz šīm sacīkstēm visus Latgales līdzjutējus un spīdveja cienītājus no Sēlijas. Gaidām ļoti interesantas un emocionālas sacensības. Mēs cenšamies, trenējamies, lai neapbēdinātu līdzjutējus. Mēs gaidām jūs, mums ir nepieciešams jūsu atbalsts, īpaši sezonas sākumā. Laikapstākļi tiek prognozēti labi, mums visam vajadzētu izdoties.

Pirmās šīs sezonas Polijas otrās līgas sacīkstes Daugavpils stadionā notiks jau šo svētdien, 23. aprīlī. Pie mums ieradīsies Gņeznas komanda "Start".

Sacensību sākums pulksten 16.00. Tiksimies stadionā „Lokomotīve”! Un, kā mēdz teikt Anatolijs, kopā mēs varam daudz!