„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+7.1 °C
apmācies

Daugavpils domē atklāta ukraiņu mākslinieku darbu izstāde “Aizejošais laiks”

Ivars Soikāns

Daugavpils pilsētas domes ēkā, pirmā stāva foajē, atklāta ukraiņu mākslinieku darbu izstāde “Aizejošais laiks” no Daugavpils Marka Rotko mākslas centra krājuma, kurā aplūkojami Tatjanas Gorjušinas, Oleha Bezjuka, Oleksija Civļikova, Irēnas Lavruško un Katerīnas Svirhunenko darbi.

Uzrunājot klātesošos, Daugavpils Kultūras pārvaldes vadītājas vietnieces pienākumu izpildītāja Diāna Soldāne atzina, ka šīs izstādes atklāšana ir simbolisks pasākums, arī atgādinājums sev pašiem, ka mēs nedrīkstam aizmirst, kas patlaban notiek mums kaimiņos -- Ukrainā, kā arī piebilda, ka ir jāturpina palīdzēt Ukrainai, jo tā šobrīd cīnās par mums visiem.

Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš akcentēja, ka patlaban Ukrainā notiekošais karš ir atgādinājums mums visiem, cik vērtīga ir cilvēka dzīvība un cik vērtīgi valstij ir rūpēties par savu neatkarību. Pašvaldības vadītājs arī norādīja uz nepieciešamību atbalstīt Ukrainu šajā sarežģītajā laikā, kā arī pateicās kolēģiem par rasto iespēju izstādīt apskatei domē šo izstādi.

Rotko mākslas centra vadītājs Māris Čačka, paužot gandarījumu, norādīja, ka šī nav pirmā reize, kad centrs ar darbiem no savas kolekcijas ienāk domes telpās ar izstādi. Šī izstāde iezīmē jau aizgājušo gadu, kopš Ukraina cīnās par savu neatkarību, par savu dzīvību. Šis projekts runā par vērtībām, par to nemateriālo mantojumu, ko Rotko centrs uztur savā kolekcijā, ar kuru lepojas un, varbūt, atšķirībā no daudziem citiem muzejiem, ar to arī dalās. Tādējādi darbi neatrodas tikai centra krātuvēs, bet arī nāk pie cilvēkiem, stāsta un runā.

Izstādē aplūkojamie darbi turpina stāstu par vērtībām, kuras to autori ir sajutuši Daugavpils kultūrtelpā. Visi mākslinieki dažādos laika posmos kādu laiku ir pavadījuši Daugavpilī -- divi ir piedalījušies Markam Rotko veltītā glezniecības simpozijā, pārējie -- grafikas simpozijos. Dzīvojot šeit, viņi ir iedvesmojušies no Daugavpils kultūrtelpas, satikušies ar vietējiem cilvēkiem, sajutuši Daugavpils stāstu caur savu prizmu un ukrainisko pieeju.

Izstāde “Aizejošais laiks” ieskicē ne tikai skumjo stāstu, kas saistīts ar karu Ukrainā, bet arī Rotko centra desmit gadu jubilejas programmu. Šī ir pirmā izstāde, kas šogad tiek eksponēta ārpus Rotko centra telpām.

Kopš Krievijas militārās ofensīvas Ukrainā ir pagājuši divpadsmit mēneši, kuru laikā sāpes mijušās ar cerību, nāve -- ar ticību un agresija -- ar līdzcietību... Kara laikā ir sagrautas Ukrainas kultūras mantojuma ēkas, gājušas bojā neskaitāmas ukraiņu kultūras un mākslas liecības. Kultūras mantojums ir nācijas saknes un identitāte, tāpēc kara apstākļos ir tik būtiski to nosargāt un saglabāt, akcentē izstādes rīkotāji.

Izstāde “Aizejošais laiks” Daugavpils domes ēkā tiek rīkota, novērtējot Ukrainas mākslas un kultūras mantojuma nozīmīgumu, kā arī apliecinot ukraiņu mākslinieku radošo devumu Daugavpils Marka Rotko mākslas centra aktivitāšu īstenošanā un mākslas kolekcijas papildināšanā.

Izstādē aplūkojami ukraiņu mākslinieku 12 mākslas darbi, simboliski iezīmējot paralēles ar divpadsmit kara mēnešiem. Laika kategorija kā nepārtraukta eksistences un notikumu gaita likumsakarīgā secībā paredz aizejošo laiku -- pagātni -- kā neatgriezenisku parādību, norišu un apstākļu posmu. Vienlaikus pagātne ietekmē arī procesu turpmāko gaitu tuvākā vai tālākā nākamībā. Aizejošais laiks nav tikai atmiņu liecības, tas ir pamats jaunu ideju, apziņas formu un jaunas nākotnes veidošanai.

Izstāde “Aizejošais laiks” Daugavpils pilsētas domē būs skatāma līdz 13. martam.