„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+1.9 °C
apmācies

Daugavpilī piketēja par Stambulas konvencijas ratifikāciju

Otrdien, 2.maijā, laika posmā no 13 līdz 15 Daugavpilī, Vienības laukumā norisinājās pikets Eiropas Padomes Konvencijas par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu jeb tā sauktās Stambulas konvencijas ratifikācijas atbalstam, kurā piedalījās nepilns desmits vietējo jauniešu, tai skaitā LGBT (abreviatūra jeb saīsinājums, ar ko apzīmē lesbietesgejusbiseksuāļus un transpersonas) pārstāvji, turot rokās plakātus: “Slepkavība Jēkabpilī – signāls ratificēt Stambulas konvenciju”, “PSRS homofobiskais mantojums ir likumdevēju pašapmāns”, “42 “pret” = varmākas”, “Mātei Latvijai visi bērni ir mīļi”, “Apvienojamies cīņā par cilvēktiesībām, Latvijas tautas lielākais ienaidnieks - vienaldzība”...

Ģimenes skandāli nereti tiek skatīti “caur pirkstiem”

Pasākuma organizators Līvajs Amareins, stāstot par to, kāpēc ticis nolemts rīkot protesta akciju, “Latgales Laikam” pavēstīja: “Lai arī mūsu nav daudz, tomēr nolēmām iznākt un parādīt, ka arī Daugavpilī ir cilvēki, kas atbalsta Stambulas konvencijas ratifikāciju. Daudzi domā, ka Daugavpils ir ļoti homofoba (tāda, kur izjūt bailes, nepatiku vai naidu pret homoseksuāliem cilvēkiem, homoseksualitāti un ar to saistītām tēmām) un seksiska (ietver dažādus aizspriedumus un apzinātu diskrimināciju pret kādu no dzimumiem, ar ko visbiežāk sastopas tieši sievietes) pilsēta. Taču pieļauju, ka situācija šajā jomā pilsētā nav tik slikta, kā tiek uzskatīts. Ir daudz gan jauniešu un pieaugušo, kas atbalsta dzimumu līdztiesību un ne neieredz LGBT cilvēkus, atzina pasākuma organizators.”

Stambulas konvencijas ratifikācija pēc pasākuma organizatora domām ir nepieciešama, lai cīņa ar vardarbību neturpinātu stigt juridiskajā purvā, jo spēkā esošie likumdošanas akti neparedz operatīvu reaģēšanu uz vardarbību ģimenē. Policija it kā reaģē uz izsaukumiem, taču tajā pašā laikā valstī tiek uzskatīts, ka risinājums ģimenes skandāliem ir jārod mājās un uz daudz ko tiek skatīts “caur pirkstiem”.

Tāpat nedrīkstot aizmirst arī par dzimumu diskrimināciju. Piemēram, kad cilvēks tiek atlaists no darba tikai tāpēc, ka ir gejs. Kā atlaišanas iemeslu darba devējs šādos gadījumos parasti gan minot kādus citus tīri formālus motīvus.

Viendzimuma attiecībās bērni nedzimst

No iedzīvotāju puses, protesta akcija īpaši lielu interesi neizpelnījās. Daži garāmejot atklāti nosodīja piketētājus, bet bija arī tādi kas iesaistījās garākās diskusijās, uzklausot gan piketētāju viedokli, gan arī izsakot savu.

Tā viens no garāmgājējiem, komentējot plakātu “Mātei Latvijai visi bērni ir mīļi” uzsvēra, ka sākumā bērni kādam vispār ir jādzemdē, norādot, ka viendzimuma attiecībās bērni, kā zināms, nedzimstot.

Savukārt vēl kāds norādīja, ka bērni, pirmkārt, mācās no saviem vecākiem. Tādēļ pastāv liels risks, ka viena dzimuma vecāku ģimenēs augušiem bērniem varētu rasties nepareizi priekštati par attiecibām starp dažādu dzimumu pārstāvjiem.

Lai sievieti aizstāvētu nav nepieciešama Stambulas konvencija

Stambulas konvencijas ratifikācijas jautājums atkal kļuvis aktuāls pēc nežēlīgajiem notikumiem pagājušajā nedēļā Jēkabpils novadā, kur sava bērna un mātes acu priekšā tika nodurta sieviete. Slepkavību pastrādāja viņas bijušais vīrs Leons Rusiņš, kurš mēnešiem ilgi sievietei draudēja un viņu vajāja, par to regulāri tika ziņots policijai, bet sieviete pasargāta netika.

Lai konvencija stātos spēkā, tā jāratificē arī Saeimā. Aprīļa beigās ''Progresīvo'' frakcijas priekšlikums Ministru kabinetam nekavējoties virzīt konvenciju ratifikācijai parlamentā, Saeimas darba kārtībā balsu trūkuma dēļ netika iekļauts.

Stambulas konvencija faktiski sastāv no divām daļām. Viena no tām ir par vardarbības pret sievietēm izskaušanu, ko politiķi visnotaļ atbalsta, bet otra daļa - par dzimuma lomas samazināšanu ģimeniskās attiecībās, ko vairums politiķu, kā arī liela daļa sabiedrības neatbalsta, jo tas būtu liels solis ceļā uz ģimeņu akceptēšanu, kurās ir divi tēvi vai divas mātes.

Tāpat politiķi norādījuši, ka sievietes ir jāaizstāv vienmēr, turklāt tam nav nepieciešama Stambulas konvencija vai Briseles uzstādījumi, paužot nožēlu par to, ka Latvijā jānotiek kādam traģiskam notikumam, lai tiesībsargājošās struktūras sāktu strādāt. 

Deputāti no ZZS nodevuši izskatīšanai Saeimas komisijās grozījumus Kriminālprocesa likumā, lai prioritāri tiktu izmeklēti kriminālprocesi par vardarbību ģimenē un vajāšanu. Likumā rosināts noteikt, ka kriminālprocesam par noziedzīgu nodarījumu, kas saistīts ar vardarbību ģimenē, vajāšanu ir priekšrocība salīdzinājumā ar pārējiem kriminālprocesiem.

Dienu pēc incidenta piekauj protesta akcijas rīkotāju

Informācijas portāls „Chayka.lv” vēsta, ka ceturtdien, 4. maija, vakarā Daugavpilī tikuši piekauti divi cilvēki, viens no kuriem ir piketa par atbalstu Stambulas konvencijas ratifikācijai rīkitājs Līvajs Amareins. Uzbrukums noticis pēc plkst. 22 Stropu estrādē. Jauniešiem uzbrukušas divas nezināmas personas.

Līvajs Amareins pieļauj, ka ticis piekauts par savu piederību LGBTQ+ kopienai. Incidenta laikā viņš saņēmis daudzus sitienus pa galvu.

Mediķi aktīvistam konstatējuši galvas mīksto audu sasitumus, deguna lūzumu, pietūkumu abās sejas pusēs, kā arī bojātu dzirdi vienā ausī. Viņa draugs saņēmis sitienu pa seju.

Kā informē Valsts policijas pārstāve Lāsma Kursīte, saistībā ar Daugavpilī notikušo LGBTQ+ kopienas pārstāvju piekaušanu ir ierosināts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 231.panta 2.daļas par huligānismu. Par šādu likumpārkāpumu vainīgajām personām paredzēts sods ar brīvības atņemšanu, probācijas uzraudzību, sabiedrisko darbu vai naudas sodu.