„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.8 °C
daļēji mākoņains

Saules skolā norisinājās Muzeju nakts

13. maijā Daugavpilī norisinājās Muzeju nakts pasākumi. Līdz ar daudzām citām kultūras un mākslas iestādēm savas durvis apmeklētājiem šajā vakarā vēra arī MIKC Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskola “Saules skola”.

Sniedzot iespēju apskatīt aktuālās izstādes skolas telpās -- Daugavpils mākslinieku mākslas darbus no M. Rotko mākslas centra kolekcijas, Bērnu mākslas skolas audzēkņu darbu izstādi, vidusskolēnu kvalifikācijas darbus -- līdz pat vēlam vakaram organizatori piedāvāja Muzeju nakts viesiem nesteidzīgi izstaigāt skolas jaunos korpusus, kas 2020. gadā guva atzinību kā otra labākā gada būve Latvijā. Tie, kuri interesējās par mācībām mākslas un dizaina jomā, vakara gaitā varēja uzzināt informāciju par skolas izglītības programmām, mācību nosacījumiem un iestājpārbaudījumiem.

Muzeju nakts kulminācijā viesus gaidīja priekšnesums skolas pagalmā ar vokālās grupas “Wonderland” (vadītāja Alisa May) dziesmām un skolas audzēkņu radītām tērpu kolekcijām. Šajā vakarā publikai tika demonstrēti apģērbu un tekstilizstrādājumu dizaina programmā pagājušogad tapušie darbi: apdrukas tehnikā veidota kreklu kolekcija, vakara tērpu kolekcija “Flaneur” (autore Dana Lukaševiča), virsdrēbju kolekcija “Vīzija” (autore Evita Gorbunova) un tērpu kolekcija “Ziedkopa” (autore Tatjana Kitajeva).

Šī gada Muzeju nakts tēma -- "radīšana," ietverot vienā vārdā jaunradi, atjaunotni un atjaunošanu, dzīves uzlabošanu un dažādu lietu atjautīgu pārveidošanu, kā arī prasmju iepazīšanu un apgūšanu. Tieši šo vērtību izkopšanu veicina Saules skola, piedāvājot jauniešiem specializēties septiņās mākslas un dizaina profesijās, bet šogad atverot jaunu izglītības programmu – ārtelpu vides dizains. Šajā programmā varēs iemācīties veidot estētiski vērtīgus āra dizaina objektus -- velosipēdu novietnes, pieturvietas, bērnu rotaļlaukumus, mazās arhitektūras formas, informācijas stendus un norādes.

Pieteikties mācībām vidusskolā tagad var pavisam vienkārši – attālināti aizpildot veidlapu skolas mājas lapā.

Jau pagājuši vairāk nekā 30 gadi, kopš savas durvis atkal vērusi atjaunotā Saules skola, šogad skolā būs jau 26. izlaidums.

Pa šiem gadiem Saules skola ir augusi, ieviestas jaunas izglītības programmas, renovēta vēsturiskā ēka un izbūvēti divi jauni mācību korpusi. Šogad klāt nācis vēl viens objekts -- prototipēšanas darbnīcu ēka, kas izbūvēta nojaukto garāžu vietā. Kopš 2023. gada 1. janvāra mainījies skolas statuss – tagad tās nosaukumam pievienota abreviatūra MIKC -- mākslu izglītības kompetences centrs. Tas nozīmē, ka skola, tāpat kā agrāk, piedāvā plašu izglītības programmu klāstu gan vidusskolā, gan bērnu mākslas skolā, bet papildu veic arī dizaina un mākslas metodiskā centra funkcijas. Jaunajā statusā saules skolas izglītojamajiem pavērsies vēl lielākas iespējas piedalīties starptautiskos projektos, iziet praksi nozares uzņēmumos gan Latvijā, gan ārvalstīs. Saules skola, tāpat kā līdz šim, organizēs mākslas izstādes, dažādus pasākumus ģimenēm, tālākizglītības kursus pedagogiem. Reģiona mākslas skolas tiks aicinātas piedalīties kopīgās izstādēs un pieredzes apmaiņas pasākumos.

Sestdien, 20. maijā, Saules skola gaida visus skolas absolventus un pedagogus salidojumā un svinīgajā jaunās ēkas atklāšanā!

Vairāk informācijas par pasākumu var atrast skolas mājas lapā www.saules.lv.

Tiksimies Saules skolā!

Foto -- Valija Platace

Sagatavojusi Margarita Stoļarova