„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.4 °C
apmācies

Daugavpilī vērienīgi nosvinēja pilsētas 748. dzimšanas dienu

Ivars Soikāns

Ar moto “Ar Daugavpili sirdī” aizvadītās nedēļas nogalē, no 2. līdz 4. jūnijam, Daugavpilī norisinājās pilsētas 748. dzimšanas dienai veltīti svētku pasākumi. Visu nedēļas nogali daugavpilieši un pilsētas viesi baudīja vērienīgu izklaides programmu ar pašmāju un ārzemju mākslinieku priekšnesumiem, atrakcijām, un daudzām citām izklaidēm dažādiem vecumiem un gaumēm. Pasākuma gaitā darbojās arī svētku tirdziņš un bija iespēja iestiprināties āra kafejnīcās.

No piektdienas, 2. jūnija, svētku noskaņu visas dienas garumā varēja baudīt Daugavpils Universitātes skvērā, A. Pumpura skvērā, Dubrovina parkā un dažādās Daugavpils kultūras iestādēs.  Līdzās daudzveidīgajai koncertprogrammai, III Latvijas akordeonistu orķestru salidojumam un izklaidēm bērniem, savu darbību uzsāka svētku tirdziņš Rīgas ielā un āra kafejnīcas.

Izjust īstu piedzīvojumu garšu gan lielie, gan mazie Daugavpils svētku apmeklētāji varēja no 2. līdz 4. jūnijam atrakciju pilsētiņā A. Pumpura skvērā, Daugavpils Universitātes skvērā un Dubrovina parkā. Darbojās svētku galvenā skatuve Vienības laukumā, kur uzstājās grupas „Bel Tempo”, „Carnival Youth”, „The Sound Poets” un dziedātājs Fēliks Šinders.

Vērienīgākie pasākumi norisinājās sestdien, 3. jūnijā, kad pēc Covid-19 izplatības izraisītā pārtraukuma atkal norisinājās tradicionālais Daugavpils pilsētas svētku gājiens. Pārstāvot dažādas pašvaldības iestādes, skolas, kultūras iestādes, uzņēmumus, biedrības, radošos kolektīvus un citas organizācijas, šogad tajā piedalījās aptuveni 3000 dalībnieku.

Tā kā šis gads ir arī XXVII Vispārējo latviešu dziesmu un XVII Deju svētku jubilejas gads, Daugavpils pilsētas svētku oficiālās atklāšanas koncertā, kas norisinājās pēc gājiena, pilsētas radošie kolektīvi vienojās kopīgā krāšņā koncertprogrammā, katrs izpildot daļu no Dziesmu un deju svētku repertuāra.

Visas dienas garumā turpināja darboties arī skatuves Dubrovina parkā, A. Pumpura skvērā, svētku tirdziņš, āra kafejnīcas un atrakcijas bērniem un pieaugušajiem. Svētku programmu šajā dienā papildināja arī dažādas sportiskās aktivitātes, kuras varēja ne tikai vērot, bet arī tajās iesaistīties.

Tuvojoties dienas noslēgumam, uz pilsētas svētku galvenās skatuves uzstājās gaidītākie mākslinieki --grupa „KJ Collective”, Ivo Fomins un Vera Brežņeva. Īpašs pārsteigums bija šī gada Pasaules čempionāta hokejā bronzas medaļas ieguvēja Mika Indraša apsveikums Daugavpilij tās 748. dzimšanas dienā. 

Savukārt kulmināciju svētki sasniedza pusnaktī, kad debesis virs Daugavpils izgaismoja grandioza svētku uguņošana Daugavmalā, kuru noskatīties bija ieradušies vairāki desmiti tūkstošu daugavpiliešu un pilsētas viesu no malu malām.

Daugavpils pilsētas svētku noslēguma dienā, 4. jūnijā, paralēli aktivitātēm pilsētas centrā interesenti bija aicināti apmeklēt arī Daugavpils cietoksni, kur norisinājās „Krāmu tirdziņš”, Daugavpils cietokšņa Nikolaja vārtu atvēršanas ceremonija un auto izstāde.