„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+8.3 °C
daļēji mākoņains

Lielbritānijas vēstnieka vizīte “pasaules centrā”

Ivars Soikāns

Pilsētas 748. dzimšanas dienā Daugavpils teātris dāvināja tai jaunu koncertprogrammu "Daugavpils -- pasaules centrs”, kas sevī ietvēra košus mūzikas numurus -- repertuāra izrāžu fragmentus, kā arī īpaši sagatavotus priekšnesumus. Iestudējumu apmeklēja arī Lielbritānijas vēstnieks Latvijā Pols Brammels. Pirms izrādes viņš tikās ar preses pārstāvjiem.

Brammels uzsvēra, ka patlaban dzīvojam sarežģītā laikā, kad Krievijas karaspēks ir iebrucis Ukrainā, kur norisinās pilna mēroga karadarbība, kā arī pauda gandarījumu par Latvijas un Lielbritānijas uzskatu sakritību, kas skar Krievijas agresiju Ukrainā un vajadzībām sniegt Ukrainai palīdzību.

Vēstnieks norādīja, ka izņemot karadarbību, pastāv arī citas briesmas, piemēram, dezinformācija, tādēļ ļoti svarīgi ir atbalstīt neatkarīgos medijus, tai skaitā krievvalodīgos, lai cilvēkiem būtu pieeja korektai informācijai par notiekošo.

Savukārt  Lielbritānijas vēstniecības Latvijā sabiedrisko attiecību speciālists Mihails Kozlovs norādīja, ka vēstniecības uzdevums ir atbalstīt neatkarīgos medijus Baltijas valstīs, tostarp Latvijā un Latgalē, vecinot to attīstību, ilglaicīgu konkurētspēju un izvirzīto mērķu sasniegšanu, nekādā veidā neiejaucoties to redakcionālajā neatkarībā.

Kā jau vēstīts, aprīlī Daugavpils teātrī pirmizrādi piedzīvoja ar Lielbritānijas vēstniecības atbalstu iestudētā luga "Meli bez noteikumiem”. Runājot par izrādi, Pols Brammels norādīja, ka arī šī izrāde ir veltīta svarīgai tēmai -- melu un dezinformācijas lomai sabiedrības dzīvē.

Savukārt Oļegs Šapošņikovs iestudējumu raksturoja kā intelektuālu drāmu, kā arī norādīja, ka pēc izrādēm plānots rīkot diskusijas ar skatītājiem, pārrunājot tādas tēmas, kā dezinformācija un nekritiska satura uztvere. Izrāde liek nopietni aizdomāties, kāpēc kļūstam par manipulāciju upuriem un ļaujam sevi mānīt, kāpēc krāpjam paši. 9. jūnijā šis iestudējums tika izrādīts arī diskusiju festivālā LAMPA Cēsīs.

Daugavpils teātra direktors Oļegs Šapošņikovs atzinīgi novērtēja sadarbību ar Lielbritānijas vēstniecību, kā arī norādīja, ka abu pušu viedokļi daudzos svarīgos jautājumos sakrīt. Tai skaitā abas puses iestājas par sabiedrībai saliedēšanu, ir pret tās šķelšanu un sadalīšanu, jo sabiedrības sašķeltība ir izdevīga tiem, kas regulāri “iededz sērkociņus” cerībā, ka uzliesmos “šķelšanās ugunskurs”.

Jaunajam iestudējumam ir dots ambiciozs nosaukums "Daugavpils -- pasaules centrs”. Tajā, protams, ir daļa ironijas, bet tikai daļa, jo, pirmkārt, teātris ir vieta, kur satiekas dažādas kultūras, sadarbojas cilvēki, kas runā dažādās valodās un pārstāv dažādas kultūras, norādīja Šapošņikovs.

Savukārt otra lieta ir Latvijas teritoriālā sašķeltība, kas diemžēl pastāv. Nevienam nav noslēpums, ka dažs labs uz Latgali, it īpaši Daugavpili, skatās kā uz kaut ko otršķirīgu, ka tas ir kaut kas atpalicis un nav uzmanības vērts. Šeit iestudējuma autora ambīcija ir parādīt, ka Daugavpils ir pasaules centrs, jo ne ar ko nav sliktāka par jebkuru citu Latvijas pilsētu.

Cilvēku diskriminācija pēc teritoriālā piederības, pēc Šapošņikova domām, ir ne mazāk bīstama kā starpnacionālais naids. Savukārt visi kopā mēs esam stipri.

Preses konferencē Brammels norādīja, ka Daugavpils jau izsens ir bijusi daudznacionāla pilsēta, kas dod tai ne mazums priekšrocību. Simboliski ir arī tas, ka Daugavpils teātris atrodas Vienības namā un uz skatuves tiek spēlētas izrādes gan latviešu, gar latgaliešu un krievu valodā.

Runājot par Daugavpils kā daudznacionālas pilsētas plusiem, Pols Brammels minēja arī faktu, ka patlaban Daugavpils Universitātē septiņi britu studenti no Bristoles Universitātes papildina savas krievu valodas zināšanas. To darīt viņiem palīdz arī iespēja gremdēties krieviskajā vidē, kas mācību procesā ir ļoti svarīgs faktors. Gremdēties krieviskā vidē Krievijā Eiropas valstu studentiem šobrīd lielākoties nav iespējas, tāpēc patlaban daudzi izmanto Daugavpils sniegtās iespējas.

Kas attiecas uz izglītību Latvijā, tad tai, pēc vēstnieka domām, viennozīmīgi ir jābūt latviešu valodā. Taču arī krievu valoda ir viens no Daugavpils plusiem.

Atbildot uz jautājumu par nākotnes nodomiem, Šapošņikovs norādīja, ka Anglija un Londona ir viens no pasaules teātra centriem, kā arī pieļāva, ka viens no nākotnes plāniem varētu būt saistīts ar “Daugavpils teātra ekspansiju Lielbritānijā”, kas varētu izpausties kā muzikālo iestudējumu izrādīšana uz Londonas Karaliskās mūzikas koledžas skatuves, ar kuru teātrim ir sākusies sadarbība.